Jakov Fak v družbi slovenskih zimskih junakov

Javnost je pri priči navdušil s skromnim obnašanjem, hitrim učenjem slovenskega jezika in z visokimi športnimi cilji.

Objavljeno
07. marec 2012 15.03
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

V torkovih popoldanskih urah so se biatlonci pridružili veliki slovenski smučarski družini s svojim svetovnim prvakom. Doslej smo jih namreč častili v alpskih strminah ali na skakalnicah in letalnicah, zdaj pa so se uresničile še dolgoletne sanje. Prvič je v njih nastopala sredi devetdesetih Andreja Grašič, takrat trikrat najboljša na posameznih tekmah svetovnega pokala, sledili so vrhunski nastopi drugih junakov s puško in smučmi, Tomasa Globočnika, Janeza Mariča, v zadnjem rodu tudi Teje Gregorin. Toda Jakov Fak, Hrvat iz Gorskega Kotarja, ki se je zaradi boljših razmer in resnejšega delovnega odnosa od matične reprezentance preselil k slovenski ter povrhu še k svojemu dolgoletnemu trenerju Urošu Velepcu, piše novo poglavje zgodbe o uspehu.

Javnost ob vznožju Alp in Karavank je pri priči navdušil s skromnim obnašanjem, hitrim učenjem slovenskega jezika – ker je najpogosteje na Pokljuki, je bila pri njem pri priči opazna gorenjščina –, predvsem pa z visokimi športnimi cilji. Tudi ko se je hudo zapletalo s pridobivanjem potnega lista svoje nove reprezentance, je pridno treniral, huda poškodba prsta mu je prekrižala načrte prejšnje sezone, a zato še bolj razgrnila cilje te, v kateri je dejansko postavil mejnik na slovenski športni sceni – postal je naš prvi svetovni prvak v biatlonu.

Ta panoga pri nas postaja iz dneva v dan bolj prepoznavna, verjetno pa nikdar ne bo ujela večdesetletnega zaostanka za priljubljenostjo smučanja in skokov. Logično – v prostoru, v katerem živimo, so alpske smuči v garažah in kleteh številnih hiš, počitnice na snegu pa čudovito preživljanje prostega časa. Biatlon pač ni šport, ki bi se ga lotevali rekreativno. Pokljuška tekma pa ohranja svoje občudovalce, a vendarle še zdaleč nima ugleda nacionalnega praznika, kot ga imamo iz leta v leto v marčnih planiških dneh. Letos bo sicer pod Poncami še posebej pestro, odmevni dosežki med zimo z vrhuncem, naslovom svetovnega prvaka Roberta Kranjca, kar vabijo k snidenju s »pticami na smučeh«. Naslednja zima pa vrača tekmo najvišjega svetovnega razreda tudi na Pokljuko. Pol leta se bo hitro zasukalo – december na gorenjski planoti bo gostil elito. In med njo akterje iz naše senzacionalne srebrne mešane štafete ter povrhu še svetovnega prvaka. Morda pa do nedelje in spuščanja zastorja nad 45. SP v biatlonu na Bavarskem doživimo še kaj lepega …