Je treba otroke pretepati?

Moj odgovor je vnaprej znan: Nikoli! Agresivna vzgoja ustvarja agresivne ljudi.

sob, 11.08.2012, 06:00

Tako ali tako živimo v dobi lepih besed, s katerimi je mogoče doseči vse tako pri velikih kot pri majhnih, mar ne?

Moje vprašanje se nanaša na drugačne »udarce«. Je treba otroke siliti k temu, da bi bili uspešni? Kako močno so, denimo, strogi starši vplivali na olimpijske zmage, ki smo jih v zadnjih dneh vsi občudovali? In kakšna bi bila videti prihodnost, če bi se vse matere (in očetje seveda) tega sveta združile v svetovno zvezo trenerjev življenjske vzdržljivosti?

Če je knjiga ameriške Kitajke Amy Chua Bojna pesem mame tigrice osupnila liberalne starše, ki nočejo groziti svojemu otroku, ga kaznovati ali mu prisilno ugašati računalniških igric samo zato, da bi imel najboljše ocene v šoli, bi si morali zdaj ogledati družine vrhunskih športnikov. Olimpijske matere so pravi zmaji! Svoje sinove in hčere vozijo na treninge, pazijo, koliko časa namenjajo »nekoristnemu« druženju, včasih tudi prodajajo družinski nakit, da bi jim lahko privoščile najboljše trenerje.

Kitajski olimpijski tekmovalci se strinjajo, da so njihovi trenerji pravzaprav njihovi drugi starši, zato nimajo nič proti, kadar jih trenerji občasno udarijo, ker so napačno skočili v bazen ali neprevidno zgrabili telovadni drog. »To počnejo za naše dobro,« pravijo.

»Kako pa ti misliš, da je treba vzgajati prvake?!« mi je očital sin, ki študira kineziologijo in nikoli v življenju ni od mene dobil ene same klofute. Ne vem, mu odgovorim in se zamislim. Ne razmišljam samo o tem, kako se je treba tega lotiti v športu, temveč tudi v znanosti, glasbi, pri učenju kitajščine ... Kako je treba danes vzgajati otroke, če vemo, da bodo morali jutri tekmovati z vrstniki, ki dobro vedo, kako pomembni so »udarci« za uspešno življenje?

Tudi vpitja na otroke ne prenašam. Vem, da jih je treba naučiti vztrajnosti in potrpljenja ter tega, da dajo vse od sebe. Sem morda naivna, če mislim, da je to mogoče doseči s poljubi?

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
3 komentarji
sofia

Sem morda naivna, če mislim, da je to mogoče doseči s poljubi?

S poljubi je še večje izsiljevanje.

11. avgust 2012, ob 09:37:06
sibila

spoštovana Zorana, načelno se z naslovom vašega članka strinjam. Imam pa hipotetično vprašanje, na katerega bi mi lahko odgovorili:
zadnji 25 let je tako v svetu, še bolj pa pri nas, v Sloveniji, TREND, da otroke vzgajamo PERMISIVNO, brez nasilja.
Vprašanje, ki ga zastavljam kot nekdo, ki pozna razmere v šolstvu: ZAKAJ JE ZADNJA LETA TOLIKOOOOOOOOOOOOOOOO PRITLEHNIH, BREZKOMPROMISNIH, SUROVIH, ITD. NASILNEŽEV PRAV MED TISTIMI OTROKI, ZA KATERE JE ZNANO, DA SO BILI VZGAJANI ''BREZ SLEDU NASILJA''?

11. avgust 2012, ob 08:08:20
xedos

Svet je bolj krut kot si ti misliš in želiš. Jaz sem od svojega očeta kdaj pa kdaj dobil klofuto,če sem jo zaslužil, pa moji otroci tudi, pa zato nimamo nobenih travm i smo uspešni in spoštovani člani družbe. Seveda ne podpiram nasilja nad otroki, bojim pa se,da veliko današnjih staršev vzgaja otroke odtujeno od dejstev realnega sveta in jim ne privzgoji čuta za pravice in dolžnosti. Ko se taki predepidalci sočeni z realnim svetom, se v njem ne znajdejo in so praktično nezmožni lastnega preživetja, brez pomoči matere,flaše ali drugih pomagal.

11. avgust 2012, ob 07:03:09
3 komentarji
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej