Kamasutra brez poljubov

Tretje tisočletje: tudi zimske gume prodajajo razgaljene lepotice.

Objavljeno
08. november 2012 10.43
Posodobljeno
08. november 2012 11.00
Katerina Vidner Ferkov, Delo.si
Katerina Vidner Ferkov, Delo.si
Erotika mi je všeč. In nebo je modro, boste rekli. Namen erotike je, da človeka pritegne. Kaj se zgodi potem, pa je že drugo vprašanje.

V razvitem svetu, kjer delajo laserske operacije oči in pošiljajo sonde v vesolje, nam življenjske potrebščine, kot so zimske gume ali sedežna garnitura, prodajajo bolj ali manj razgaljene lepotice. Lepotci niso tako priljubljeni, žal.

Moža sem iskreno vprašala, ali bi se še vedno vozili z letnimi gumami, če zimskih ne bi oglaševali s brhkim dekletom v kopalkah. Dekle pritegne pozornost, mi je rekel, nato pa se moški že zanimajo za profil gum in druge podatke. Tako torej.

Erotične podobe so namenjene še marsičemu drugemu kot prodaji zimskih gum. Zanimiv kontrast sem opazila v Indiji. Tam stojijo starodavna svetišča s pročelji, na katerih se zrcalijo podobe, s katerimi bi v EU strogo prepovedali prodajati karkoli razen nočnega TV programa za odrasle. Figure namreč prikazujejo nazorno in grafično eksplicitno (3D, izklesano v kamnu) seksualne položaje moških in žensk v paru pa tudi menage à trois. V taisti državi, Indiji, namreč večmilijonska filmska industrija, tako imenovani Bollywood, še vedno stremi k temu, da cenzurira poljubljanje na filmskem platu, kaj šele ostale oblike telesne združitve.

Kako je to sploh mogoče? V državi, ki ima vendar tekst z imenom Kamasutra, ki z neverjetno natančnostjo opisuje spolnost, možne načine združitve, znanstvena dognanja o vplivih posameznih položajev na psihofizično počutje in podobno? Ne manjkajo tudi napotki o glasbi, prehrani, letnih časih, telesnih in duhovnih vajah. Čemu torej Indijci komplicirajo?

Najprej izklešejo celoten spolni repetoar v kamnu, potem pa skrivajo poljube? Je to logično?

V našem vizualnem okolju je vse erotizirano – od prodaje sladoleda do čevljev. Odgovor je jasen, to priteguje pozornost in temu sledi dobiček. Vprašanje pa je, koliko znanja in energije imamo, da prevedemo erotizirane podobe v svojo dobrobit. Ali postajamo vedno bolj površinski, (ne)zadovoljni s hipnimi in hitrimi zadovoljstvi, ali iščemo poglobljeni smisel in stabilno zadovoljstvo.

Poljuba ni težko ukrasti, tudi česa drugega ne – pravzaprav se ponuja sámo. Sadovi spolnosti so različnega okusa, od grenkih do sladkih. Lahko pa ugriznemo tudi v sadež spoznanja, da je erotika tudi vstop v svet spoznavanja sebe in energije, ki nas je ustvarila. Sindikat štorkelj je pač takrat štrajkal.

Kot kaže, so se nekatere starodavne družbe posvetile spoznavanju poglobljenih vidikov spolnosti in ji posvetile pomembno mesto v kulturi. To utegne biti dobra naložba, da kasneje ni potrebno gledati brez dušnih izdelkov, ki s svojimi prisiljenemi nasmeški nemalokrat spominjajo na trpljenje.

Morda zato skrivajo poljube, ker vedo, da radovednost spodbuja raziskovanje.