Minister Čufer, hitro preštejte ovce!

Ministru tako svetujemo, da čim prej 'prebroji' Dars, banke, državna poroštva in vse druge javnofinančno težke ovce, ki povzročajo dolgove - in jih karseda temeljito ostriže.

Objavljeno
13. julij 2013 00.09
suhadolnik denar
Miha Jenko, gospodarstvo
Miha Jenko, gospodarstvo
»Mhm. Približno sliko sem si naredil, čeprav verjetno čisto vseh ovc še nimam na 'broju', če lahko tako rečem. Slovenija še vedno ostaja podpovprečno zadolžena država,« je minister za finance Uroš Čufer v četrtkovih Odmevih odgovarjal na vprašanje, kje je in kam gre Slovenija s svojim naraščajočim dolgom.

Ministra sem nazadnje videl dober mesec nazaj, na cilju maratona Franja - oba sva prevozila 156-kilometrsko preizkušnjo - ko sva prav prijetno in »po kolesarsko« malo pokramljala. Na splošno imam o njem dobro mnenje. Mož deluje strokovno in ne politično oziroma politikantsko, za razliko od predhodnikov (Ropa, Križaniča, Bajuka, Šušteršiča itd.) pa tudi ni v nobeni politični stranki. Pravzaprav je najbolj apolitičen minister za finance v zgodovini samostojne Slovenije, to drži kot pribito.

Z lahkoto si predstavljam, kako je razjezil koalicijske kroge s kadrovskimi odločitvami, denimo imenovanjem nadzornega sveta NLB, kjer je recimo zdaj predsednik njegov mentor iz Banke Slovenije France Arhar - ni pa prostora za Jankovićeve strankarske kadre iz Pozitivne Slovenije ali pa nacionalno-interesne kadre iz SD. Ima pa to smolo, da ni prav vešč javnega nastopanja in stvari pove po resnici. Ne trosi rožic kot eden od njegovih predhodnikov, ki nam je vsem napovedal vsaj tisoč evrov minimalne plače in mastne zaslužke, ko smo kot država vrgli denar v grške obveznice...

Če minister odkrito pravi, da »verjetno vseh ovc nima na broju«, mu tako povsem verjamem, saj že na njegovem ministrstvu ni vse tako kot mora biti, kaj šele v gospodarsko, bančno in javnofinančno zavoženi državi. Me pa zraven tole zadolževanje Slovenije čedalje bolj skrbi, čeprav smo še vedno podpovprečno zadolžena država v nadpovprečno zadolženi Evropi. Stvar je v tem, da se delež javnega dolga v BDP pri nas najhitreje povečuje v vsej Evropi, trend je katastrofalen, saj smo ta delež v petih, šestih letih, malodane potrojili, z dobrih 20 na blizu 60 odstotkov. Če bomo šli tako naprej, bomo čez pet let javni dolg zanesljivo povečali na raven 100 do 150 odstotkov BDP.

Ob tem so pri nas še trije dodatni problemi. Prvič, pojem »javni dolg/BDP« je ulomek s števcem in imenovalcem, kjer se slednji krči, samo letos v prvem četrtletju za pet odstotkov. To pomeni, da zaradi manjšega BDP ta delež avtomatično povečuje, ne da bi se sploh na novo zadolževali. Če pa se zadolžujemo, gre ta delež res ekspresno in izrazito navzgor. In to se nam dogaja.

Drugič: za razliko od Japonske, Nemčije itd. se Slovenija zadolžuje pri tujih in ne domačih bankah, zato smo še toliko bolj odvisni od padca famozne bonitetne ocene, ki nam kroji ceno denarja. Vse to se kaže na zelo visokih zahtevanih donosih in posledično trepetamo pred vsako novo izdajo obveznic.

In tretjič: Slovenija je v preteklih letih na veliko sprejemala poroštva za Dars, Teš 6, jamstveno shemo za banke in druge naložbe, tu pa so pa so še napovedana državna poroštva za sanacijo bank in vse druge podobne stvari, ki lahko v recesijskih letih prav hitro postanejo del pravega javnega dolga.

Ministru tako svetujemo, da čim prej 'prebroji' Dars, banke, državna poroštva in vse druge javnofinančno težke ovce, ki povzročajo dolgove - in jih karseda temeljito ostriže. Zato, da bomo morda nekaj manj na udaru davčnih škarij davkoplačevalci - ki nas država že zdaj pospešeno striže z višjim dedevejem, zagotovo pa nas bo v prihodnje še bolj.