Minuta za vzgojo: Človek in slon

Človekova vrednost se meri predvsem z dejanji v dobro vseh.

Objavljeno
23. januar 2014 10.29
KENYA-ELEPHANT/CENSUS
Sonja Merljak, šolstvo
Sonja Merljak, šolstvo

Kaj bi porekli ob fotografiji moškega s puško v roki, ki ponosno stoji ob mrtvem slonu z gromozanskimi okli?

Sama sem ostala brez besed. Posnetek je nastal leta 2012, objavila ga je ena od afriških agencij za lov na divje živali, pod njo pa piše European Client and nice elephant bull.

Mashambanzou Safaris je agencija, ki organizira lovske pustolovščine v afriških prostranstvih. Na svoji spletni strani izpostavljajo, da je njihovo območje v Mozambiku, v bližini nacionalnega parka Gorongosa, kjer je še vedno veliko divjih živali, med njimi leopard, lev, bivol in slon.

Še vedno je morda ključna beseda. Kajti če bodo evropske stranke tako vestno pobijale slone, kot je to naredil omenjeni evropski klient, nekdanji direktor hrvaške gospodarske zbornice Nadan Vidošević, jih kmalu ne bo več.

Nadana Vidoševića je sicer novembra lani policija aretirala zaradi vpletenosti v korupcijske posle. Na čelu hrvaške GZ je bil 18 let; leta 2009 je kandidiral tudi za hrvaškega predsednika. Preiskovalci so odkrili, da je bil na čelu piramide izčrpavanja javnega denarja iz gospodarske zbornice, ki je nato končal v zasebnih žepih, pravzaprav »hrvaški George Clooney« oziroma Nadan Vidošević.

Nadan Vidošević je slovel kot eden bogatejših Hrvatov. Očitno je bil denar premalo za njegovo samozavest. Ego je moral potrjevati tudi z lovom na divje živali. Denimo na slone. Ker kako bi lahko bil večji frajer kot tako, da je s puško ustrelil slona. Jahta je premalo. Hiša je premalo. Družbeni položaj je premalo. Mrtev slon pod nogami je – najbrž tudi premalo.

Kajti takemu človeku je vse premalo. Njegova samopodoba je na psu in ni je stvari na svetu, ki bi lahko potešila zevajočo luknjo v njegovi duši.

Lov je evolucijsko povezan s človekom in še v dvajsetem stoletju so največji mačoti, denimo sloviti pisatelj Ernest Hemingway, svojo moškost utemeljevali na lovu.

A od tedaj se je nekaj vendarle spremenilo. Tako kot ni več in, da kadimo, ni več in, da lovimo – za zabavo. Za zabavo je fotosafari in v angleščini z besedo shoot zdaj opredeljujejo tudi fotografiranje. Lov kot vir hrane ali način varovanja skupnosti ima seveda povsem drug družbeni in ekološki pomen.

In kako je vse to povezano z Minutami za vzgojo? Od nas, staršev, je v veliki meri odvisno, katere vrednote bodo pomembne našim otrokom.

Če jim bomo znali povedati oziroma bolje rečeno pokazati, da lahko notranje hrepenenje in nemir, to zevajočo luknjo v duši, potešimo denimo s toplimi in ljubečimi ljudmi, s katerimi se obdamo, s prijetnimi trenutki, ki jih znamo ceniti vsakega posebej, morda z dobro knjigo, filmom, glasbo, kar nam pač ustreza, in če jim bomo znali sporočiti, da se človekova vrednost meri predvsem z dejanji v dobro vseh, za boljšo samopodobo ne bodo potrebovali mrtvih slonov.