Neresno 2012 (drugi del)

Beremo med vrsticami.

Objavljeno
02. december 2012 17.27
Posodobljeno
02. december 2012 17.30
Rok Kajzer, Anuška Delić, Ozadja
Rok Kajzer, Anuška Delić, Ozadja

Volilna kampanja je bila pred prvim krogom šov, nato je skorajda ni bilo, a vendar – Show Must Go On (za medijskega inšpektorja: šov se mora nadaljevati).

Ker sredi komunikacijskega šuma, ki ga prav zdaj povzročajo tviterji, interneti, fejsbuki in televizije, nimate časa brati med vrsticami, bomo to za vas spet počeli mi. Z radostjo. In žlehtnobo. Napolnili smo baterije, se naužili solzivca in naposlušali petard. Zdaj gre zares.

22:44

Hvala za pozornost in nasvidenje. V naslednji vojni solzivcev.

22:40

Dobili smo novega predsednika. Za žlehtnobo bo še pet let časa. Za domovino - s Pahorjem naprej! V boljši jutri.

22:38

Glede na prejšnjo objavo je povsem jasno, zakaj je Pahor omenjal nebo in zvezde.

22:36

Pravkar smo ugotovili, da so bile te volitve zaman. 21. decembra 2012 bo namreč konec sveta. Ker bo dosedanji predsednik uradoval še tri tedne, Borut Pahor ne bo niti en dan opravljal predsedniške funkcije.

22:32

Skupaj bomo na nebo vrnili zvezde, po katerih hrepenimo, je dejal Pahor. // Po tehtnem razmisleku smo ugotovili, da je prišlo do prvega spora med Pahorjem in njegovim podpornikom Janšo. Napoved predsednika republike se namreč ne sklada z rumenim soncem in modrim nebom. Razen če bo eden urejal Slovenijo podnevi, drugi ponoči.

22:29

Tamara Vonta (PS) je zaskrbljena, ker je Janez Janša napovedal spremembe političnega sistema. // Brez strahu, Tamara, spremembe političnega sistema so se začele še pred to napovedjo. Napovedal jih je ljudski parlament na Trgu svobode v Mariboru. Nismo prepričani, da so istovetne tistim, ki jih ima v mislih Janša.

22:26

Nismo povsem prepričani, ampak zdi se nam, da za vlado Zorana Milanovića (SDP) tvita Jadranka Kosor (HDZ). Prej je prišlo po tviterju sporočilo v slovenščini: "Spremembe so majhne stvari, ki skupaj seštete naredijo tisto pomembno razliko. Čestitamo Sloveniji in Borutu Pahorju!"

22:23

Do manjšega zastoja je prišlo zaradi obilice dela, ki je bila naložena žlehtnikoma. Pa še uredništvo interneta nas sabotira. Nadaljujemo!

22:00

Iz Pahorjevega štaba je ušla vest: Pahor bo zlati red za zasluge podelil tistemu, ki je opravljal funkcije predsednika državnega zbora, predsednika vlade in predsednika republike.

21:53

Popravki volilnega sistema – prvi projekt tima Jahor?

21:52

Janša: Slovenija je sindikalna demokracija. // Narod ima vsak dan sindikalne izlete na ulice in trge.

21:50

Janša poudarja, da je mandat predsednika republike nedotakljiv, medtem ko mandat predsednika vlade in predsednika državnega zbora ni. // Nato je de facto napovedal konec te nedotakljivosti.

21:47

Janša se je Türku zahvalil za vse, kar je dobrega storil v zadnjih petih letih. // Premier je po novem vljuden. Tega na pol mrtvega konja ne želi brcati.

21:45

Pred 13 minutami so na fejsbuku kandidata Türka priznali poraz.

21:42

Tone Jerovšek vidi Pahorja kot ptiča feniksa. // In Janeza Janšo kot princa teme?!

21:41

Lidija Hren s TVS1 ni prepričana, če je Pahorja prav razumela. // Vmes je baje zaspala.

21:39

TV Slovenija bo povečala programski čas za prenose državnih proslav. Treba bo narediti prostor za govore predsednika republike.

21:32

Zdravstvena stroka med poslušanjem Pahorjevega zahvalnega govora opozarja, da se bo število diabetikov v naslednjih petih letih močno povečalo.

21:30

Po koncu Pahorjevega predsedniškega mandata, mu bo prof. Lukšič uredil službo na fakulteti. // Predavanje ex cathedra mu lepo pristoji.

21:28

Ob Pahorju smo zagledali znan rdeč kostim. // Ji ga je Jadranka prijazno odstopila?

21:27

Pahor se zahvaljuje v tiskarskem središču. // Govori, kot da sprejema nagrado Oskar za najboljšega stranskega igralca.

21:25

Ura je 21:25 in še vedno ni ne Erjavca ne Novakove. Tudi novega Pahorja, pardon, nadomestno poslanko Ljubico Jelušič pogrešamo.

21:23

Močno smo zaskrbljeni. Slovenski politiki in njihovi podrepniki so spet izginili iz družabnih omrežij. // Ne verjamejo združevalni moči Boruta Pahorja?

21:21

Na TVS1 so na vratih že videli novoizvoljenega predsednika. // Prihaja ali odhaja?

21:16

Popravek: Poimensko se je Türk zahvalil tudi nekaterim sodelavcem, zlasti tistim, ki so še vedno z njim. // To je bilo hkrati tudi sporočilo uslužbencu, ki je kupil pregrešno drago letalsko karto v Bosno in Hercegovino.

21:13

Türk v tiskovnem središču spet namiguje, da bi višja volilna udeležba prinesla njegovo zmago. // Tudi sicer zgolj ponavlja tisto, kar je povedal prej, v svojem volilnem štabu. Zeh.

21:11

Ob 21:05 bi se morala na TVS začeti nadaljevanka "Tito, zadnje priče oporoke", tokrat z naslovom "Osvajanje". // Razen simboličnega naslova pogrešamo vpitje tviterašev iz SDS, da gre za namerno uzurpacijo demokratičnih volitev.

21:10

Ura je 21:10 in še vedno ni znano, v katero državo bo Pahor za veleposlanika poslal Dimitrija Rupla.

21:04

Ob 21:20 se bo pojavil Janez Janša. // Baje se bosta s Pahorjem dogovorila za prvi Skupen diplomatski obisk Bosne in Hercegovine. Najprej bosta obiskala Jajce.

21:02

Progresivci so na tviterju čestitali Pahorju. Menijo, da je njegova zmaga dobra za državo in regijo. // Po vstopu Hrvaške v EU bodo v svoje vrste sprejeli tudi HDZ. Bo Jadranka zrihtala.

21:00

Največ neveljavnih glasovnic je bilo oddanih v volilni enoti Maribor 7. // Volili so Kanglerja. Vse, da se ga znebijo.

20:58

Po podatkih MMC RTVS je Pahor dobil največ glasov v volilni enoti Ptuj (72,44 %) in najmanj v Ljubljana-Center (58,57 %). // Preselil se bo na Ptuj. Tanja bo ostala v Ljubljani. Nobenih velikih sprememb, torej.

20:55

Ne veseli pa se danes le Pahor. V Ormožu je bila izžrebana sedmica, vredna 250.000 evrov. // Izsledili smo dobitnika.

20:54

Pahor je na Kongresnem trgu za 24ur povedal, da gre po Tanjo. // Že dolgo se nista videla.

20:53

Aleš Gulič (motorist) "Govorea je zmagala nad retoriko". // Kdo ima gonorejo?!?

20:48

Franci Kek (Zares) opozarja, da enopartijski sistem še nikoli ni bil dober. // Kako, da ne? Naj vpraša nekdanja člana ZKS, Janšo in Pahorja.

20:44

Pozabljeni tretji kandidat za predsednika Milan Zver je Pahorju čestital na tviterju: "Upam, da bo njegova zmaga nova priložnost za demokrat. del slovenske politike!" // Ničesar več ne razumemo. Mar ni bil Pahor še predvčerajšnjim predstavnik levih ekstremistov?

20:41

Fejsbuk profil poraženega kandidata Türka kaže njegov glasbeni izbor tega tedna, ne pa realnega stanja. Ali pač?

20:40

Medtem ko na TVS1 še vedno iščejo strice iz ozadja, je vrh vladajoče koalicije že napredoval: iščejo leve ekstremiste.

20:34

Namesto Ljudmile Novak se Pahorjeve zmage "iskreno veseli" podpredsednik NSi Matej Tonin.

20:32

Ura je 20:32 in spet pogrešamo Karla Erjavca (Desus) in Ljudmilo Novak (NSi).

20:29

Virant meni, da nizka volilna udeležba pomeni podobno sporočilo kot aktualni protesti. // Nizka volilna udeležba je delo desnih ekstremistov?!

20:28

Novinarka TVS1 Dušana Semoliča sprašuje, če bo v konfliktu s Pahorjem, ker ta podpira varčevalne ukrepe. // Pri Semoliču je konflikt relativen pojem.

20:26

Ura je 20:26. Janeza Janše še vedno ni v štabu Boruta Pahorja.

20:19

Zdaj pa res čik pavza. Še vedno brez dovoljenja nadrejene. // Odhajava v boljši jutri.

20:18

Žerjav upa, da nas bo Pahor popeljal "v boljši jutri". // Spet zveni kot 1945.

20:17

Žerjav: Zmagala je vizija. // Evro-vizija?

20:16

Radovan Žerjav (SLS) je pokvaril žlehtne načrte.

20:15

Čik pavza. Tokrat brez dovoljenja nadrejene. // Smo pač na pragu novega obdobja, nove Slovenije.

20:12

Evropska poslanka Tanja Fajon (SD) pravi, da bo EU pozdravila Pahorjevo zmago. // Ona pa bo poskrbela, da mu v Albaniji posvetijo lokal, ki se bo kajpak imenoval "Pahor".

20:11

Eva Boto poje pred štabom Boruta Pahorja. // JU-FOOOOO-RIIIII-JAAAA-A-A-A-A-A-A!

20:09

Pravosodni minister Senko Pličanič: "Čas je, da gremo naprej, v novo Slovenijo." // V to?

20:07

Komunikator SD Denis Sarkić vpije Zmaga!, superminister Turk napoveduje obdobje Razuma. // Zveni kot 1945.

20:05

Kučan ne ve, kaj je prevagalo pri ljudeh, da so izvolili Pahorja. // Strici iz ozadja?

20:04

V prvem krogu smo Kučana iskali tako rekoč s povečevalnim steklom, danes je stopil pred kamero TVS1.

20:02

Miha Kovač na TVS1 pravi, da levica nima profila. // Povsem smo zmedeni. Se je desnica s podporo Pahorju polevila ali se je Pahor s podporo desnice podesnil?

20:00

Statistika (via @Delo_TW): Povprečen volivec Pahorja je moški, star od 35 - 49 let, podprli so ga predvsem v stranki SDS. // Komentar ni potreben.

19:59

Poražen je bil slogan "Za skupno dobro", zmagal je slogan "Skupaj". // Mar to pomeni, da bomo odslej preprosto ... skupaj ... v istem d*eku?

19:54

Vrnimo se k šerifu Ljubljane. Z besedami "nikakor" in "niti slučajno" je zavrnil možnost, da bi odstopil s položaja župana, tako kot to zahtevajo od Kanglerja. // Tudi to, da ne gre v politiko, je ponavljal toliko časa, dokler ni vstopil v politiko.

19:53

Nekdanja zdravstvena ministrica Zofija Mazej Kukovič (SDS) upa, da bo Pahor pripomogel k politiki kompromisov. // Komentar ni potreben.

19:52

Premier Janez Janša se je le oglasil (na tviterju): "Iskrene čestitke g. Borutu Pahorju, novemu predsedniku Republike Slovenije. Hvala odh. PR D. Turku za tisto, kar je bilo dobrega v mandatu." // Mar ni bilo vse slabo?!

19:49

Popravek: Pahor je dejal, da ni "skorajda nobenega problema", ki ga ne bi mogli rešiti skupaj. // Čakamo na seznam nerešljivih problemov.

19:47

V državnem zboru naj bi Pahorja zamenjala nekdanja obrambna ministrica Ljubica Jelušič. // Menda bo poslance učila o radiološki, kemični in biološki obrambi pred protestniki.

19:46

Türk pravi, da bo ostal aktiven državljan. // Na protestih ali v ozadju?

19:45

Poraženi kandidat Türk ima nekoliko solzne oči. // Solzivec?

19:43

Türk: Hvaležen je volivcem in volivkam, ki so "danes prišli na volitve". // Namiguje, da bi zmagal on, če bi bila volilna udeležba višja, ali da je tudi sam del problema in ne del rešitve?

19:42

Lidija Hren je prekinila Miho Kovača. V štab prihaja današnji poraženec.

19:40

Tone Jerovšek na TVS1 razlaga, da Pahor skozi kampanjo ni spreminjal svojih stališč. // Ne, spreminjali so jih njegovi nasprotniki, pardon, podporniki.

19:38

Z Večera poročajo, da se je v štabu poraženca pojavil Milan Kučan. Pravi, da razočaranje ni pravi izraz za današnji rezultat. // Kaj pa je? Druga republika?

19:36

Ljubljanski šerif Zoran Janković meni, da je bil drugi krog volilne kampanje bolj vsebinski. // Sicer pa ni povedal nič vsebinskega.

19:35

Rok Srakar z veleposlaništva RS v Zagrebu sporoča, da je tudi tam zmagal kandidat Jadranke Kosor. // Udeležba je bila rekordna: od 11.164 volilnih upravičencev, jih je glasovalo osemdeset (s številko: 80).

19:32

Virant: Pahor bo pripomogel k razelektritvi v politiki. // Spet se bodo lahko sproščali ob norčevanju iz Pahorja, tako kot med njegovim nepolnim premierskim mandatom.

19:31

Kmalu nekdanji predsednik države Danilo Türk javno še ni priznal poraza. Tako fejsbuk kot tviter sta mrtva. Enako je z njegovim spletnim mestom.

19:26

Superminister Žiga Turk čestita in upa, da se bo Pahor pri podporniku Gregorju Virantu zavzel, da ta pri svojem ministru Janezu Šuštaršiču naroči 40 milijonov evrov za znanost in izobraževanje. // Turk zadnje dni očitno ni imel časa spremljati medijev. Njegova stranka je Pahorja podprla, torej ne potrebuje posrednikov. Sicer pa: a ne sedita Turk in Šušteršič na sejah iste vlade??

19:25

Predsednik SD Igor Lukšič meni, da so ljudje prepoznali "osebo, ki zna združiti in narediti korak naprej". // Lukšič ima s to združevalno močjo ekstenzivne izkušnje. Tako rekoč včeraj je ljudi svaril pred glasovanjem za Pahorja, danes pa je že ves "združen".

19:23

Odkrili smo zametek konflikta med vlado in novim predsednikom države. Glavni tajnik SD Uroš Jauševec je tvitnil, da se je stranki SDS dokončno skisalo, toda predsednik SD je bil še pred dnevi ponosen na podporo taiste skisane stranke.

19:20

Igor Pribac (vodja štaba Danila Türk): Rezultat je neugoden. Pričakovali smo več. Protesti so imeli nasproten učinek. In povečali malodušje. // Ne razumemo. Je bil Türk v ozadju protestov ali mu je zdaj žal, da ni bil?

19:19

Na Popu so prikazali prepevanje Pahorju v rodnem kraju. // Sumimo, da je šlo za četo partizanskega pevskega zbora. Menda da enako sumijo v SDS.

19:18

Pahor je na fejsbuku priznal, da je zmagal: "Hvala za zaupanje. Uspeli smo. Skupaj." // Lektorsko združenje je zgroženo, da se po toliko tednih še ni naučil pravilno govoriti. Pravilno je: Uspelo nam je.

19:17

Vendar pa Jerovšek danes (še) ne prodaja Rolexov. // Menda bodo to trgovino zdaj prevzeli Balkanski bojevniki.

19:16

Jožef Jerovšek (SDS) čestita in zaupa v Pahorjevo "zapriseženo demokratično držo". // Vsaj toliko je demokratičen kot Jerovškova stranka, ki je Pahorja še pred enim letom trgala na koščke, danes pa mu poje slavospeve.

19:14

Na Popu napovedujejo, da bodo glasovi prešteti v pol ure. // Če se le ne bodo izgubili na poti do državne volilne komisije.

19:13

Pavel Gantar (Zares) ne meni, da so volitve usodne ali prelomne. // Itak, da niso. Prelomno bo obdobje po volitvah.

19:12

TVS in Pop TV sta se spet sporekla o tem, čigav bo Borut. // Dajte se zmenit na ulici!

19:09

Jernej Pavlin (piar SDS): Prvič v zgodovini se je zgodilo, da predsednik, ki je kandidiral za ponovni mandat, ni bil izvoljen. To pove vse o drugorazrednem. // Prvič v zgodovini se je tudi zgodilo, da je zmagal predsedniški kandidat (s podporo) SDS.

19:06

Matevž Frangež (predsednik SD Maribor) je že čestital nekdanjemu premierju, nekdanjemu predsedniku SD in novemu predsedniku države. // Ker je Franca Kangler #gotof, prerokujemo, da bo na valu neverjetne priljubljenosti SD nasledil šerifa Radarskega zavetja.

19:05

Na Popu že poročajo o razočaranju v štabu Danila Türka. // Le Aurelio Juri si upa pred kamero.

19:04

Ura v SD je še vedno pet minut pred dvanajsto. // Izvedeli smo, da bodo uro v naslednjih dneh uskladili s tisto v kabinetu predsednika vlade.

19:03

Pahor: Ni problema, ki ga ne bi mogli rešiti skupaj. // Na protestih? Probleme državljani namreč Skupaj rešujejo na ulicah.

19:01

Pahor: Tisto, kar nas povezuje, je močnejše. // Kot kaj?

19:00

Na Pop TV razglasili rezultate: zmagal je Borut Pahor. Na TVS odštevajo "zadnje sekunde". // Do druge republike?

18:58

Poročajo, da se iz Pahorjevega štaba sliši kitara. // Črna kitara?

18:57

Kandidata in njuni podporniki so na družabnih omrežjih zaenkrat pretežno nemi. // Bolj radostni so tvitarji v SDS.

18:55

Pop TV še vedno o drugorazrednih temah. // Z drugorazrednimi politiki, konvertiti in sorodnimi dušami.

18:54

Za Pahorjem je v štab prišel predsednik SD Igor Lukšič. // Zamuja, ker se je usklajeval s tistimi spodaj, na 18:50.

18:52

Pop TV poroča o drugorazrednih temah: protestih.

18:50

Kandidat Borut Pahor je pravkar prispel v štab, poroča TVS1. Tudi njegovi podporniki so že tam, pravijo. // So torej prišli Jože Tanko, Branko Grims, Jernej Pavlin et consortes? Res smo na pragu nove, združene Slovenije.

18:43

Oglasila se je že SDS z ugotovitvijo, da se bo danes simbolično in dejansko zaključilo obdobje prvorazrednega in njegovih stricev: "Agresivne napade na vlado so volivci zavrnili." // Ne, z napadi na policiste so jih zavrnili desni ekstremisti.

18:29

Čakamo prve rezultate. O tistih, ki včasih pridejo po sms sporočilih, pa še ne moremo govoriti. Vse kaže, da bomo dobili reaktivca z enim levim krilom in z enim pred kratkim pritrjenim mutantom.