Pada vlada - so what!*

Ustoličimo vlado, ki bo stabilno na veke vekov vodila slovensko barko. Prej moramo seveda ukiniti demokracijo.

Objavljeno
25. april 2014 22.01
brez naslova
Voranc Vogel, Delo.si
Voranc Vogel, Delo.si

Pogled v zgodovino slovenskih vlad pove, da so od dosedanjih enajstih, štiri končale mandat z nezaupnico: Peterletova, druga Drnovškova, Pahorjeva in druga Janševa. Drnovšek in Janša sta bila tudi edina premiera, ki sta v mandatu ene vlade na njenem čelu ostala polna štiri leta. Ostale vlade so iz različnih razlogov med mandatom menjale predsednika.

Prva Peterletova vlada je padla le slabo leto po razglasitvi samostojne Slovenije, v času mlade države, ki si je šele skušala zagotoviti široko mednarodno priznanje. Gotovo neprimeren čas za padec vlade. Zadnje tedne se Slovenija trese pred razpadom enajste vlade, ki jo vodi Alenka Bratušek. V popolnoma neprimernem trenutku, pravijo.

Naivno in zgodovinsko netočno bi bilo trditi, da so dosedanje vlade delovale v idealnih pogojih, kjer njihov padec ni pomenil potencialne nevarnosti za doseganje domačih in mednarodnih ciljev Slovenije. Politična preteklost uči, da je za pozicijo katerikoli trenutek odhoda neprimeren in se ob tem navadno sklicuje na usodne posledice, medtem ko opozicija bolj ali manj v kateremkoli trenutku padcu vlade molče pritrjuje. Ne glede na morebiti res usodne posledice. Bolj natančno, popolnoma primernega trenutka za padec vlade preprosto ni, saj vsak prinese mednarodno nezaupanje in notranjo destabilizacijo.

Kljub temu, oziroma ravno zato, se moramo vprašati, ali smo v imenu stabilnosti vlade pripravljeni žrtvovati procese demokratičnega odločanja. Volitve predsednika stranke so in morajo biti interna demokratična odločitev in pritiski v imenu nujnosti stabilne vlade tu niso na mestu. Če zato pade vlada, pa naj. Še manj na mestu so pritiski in grožnje strank, ki so svojo načelnost imele priložnost pokazati ob »samozamrznitvi« bivšega predsednika, pa je niso.

Z demokracijo je pač tako, da vodstvene položaje prevzame tisti, ki je dobil največ glasov, njegove napačne odločitve pa se, vsaj načeloma, kaznuje na prihodnjih volitvah. Če popustimo pri tem na nivoju ene od strank, naj nam je ta všeč ali ne, lahko enako naredimo na nivoju države. Ustoličimo vlado, ki bo stabilno na veke vekov vodila slovensko barko. Prej moramo seveda ukiniti demokracijo.

...

*Pada vlada - pa kaj!