Policija je v Mariboru odpovedala
tor, 27.11.2012, 12:00
Policija je v Mariboru odpovedala
Ministru priporočam, da tiste policijske šefe, ki so včeraj vodili operacijo v Mariboru, pošlje na izobraževanje h kolegom v Evropi.

Dražen Vitez, pomočnik generalnega direktorja hrvaške policije, se je 26. februarja lani, na dan, ko je v središču Zagreba protestiralo več kakor 15.000 ljudi, zahvalil - protestnikom. Zveni nenavadno, ne? Zahvalil se jim je, ker velika večina ni sledila skupini razgretih huliganov, ki so mirni protest izkoristili za obračun s policijo. Bi lahko to dejanje drugega moža policije prenesli v Slovenijo? Nikakor ne. V Mariboru so vsega krivi protestniki, čeprav velika večina ni sledila razgretežem. Zelo velika večina.

Ta protest v zagrebški prestolnici bi lahko slovenska policija preučila do potankosti in se veliko naučila. Ker je absolutno primerljiv s protestom v Mariboru. Je hrvaška policija brez pravega razloga skušala razgnati tiste, ki so protestirali na Trgu bana Josipa Jelačića? Ne. Pozor: zahvalila se jim je. Je policija svoje delovanje, vključno z uporabo sredstev, ki jih ima na voljo, usmerila samo zoper tiste, ki so metali granitne kocke, stole, opeke, kante za smeti...? Je. Nihče ni imel pripomb na delo policije. Javnost je, skupaj z mediji, posredovanje policije pozdravila. Pri nas pa vsesplošno ogorčenje.

Izobraževanje, prosim

Večina protestnikov v Zagrebu denimo sploh ni vedela, kaj se v ulici, kjer so izbruhnili spopadi med huligani in policijo in ki pelje na osrednji trg, dogaja. Zračne razdalje je nekaj deset metrov. Hrvaška policija se je taktično usmerila izključno na tiste, ki jih imenujemo vandali ali huligani. Takrat in ob podobnih protestih na Hrvaškem sem imel občutek, da je policija odlično usposobljena. Da zna oceniti, kaj je problem, kje bo nastal, kdo ga bo organiziral in se nanj dobro pripraviti ter ustrezno odzvati. Nič od tega v Mariboru včeraj nisem videl. V trenutku, ko so s policijskega helikopterja ljudi pozvali, naj se razidejo, se na Trgu generala Maistra ni dogajalo nič takšnega, kar bi narekovalo takšno policijsko posredovanje.Tistim šefom, ki so včeraj usmerjali policiste, bi toplo priporočal, da si pri hrvaških kolegih zagotovijo nekaj seminarjev in izobraževanj.

Policijski šefi in podšefi, ki so včeraj usmerjali policiste, ki so, to moramo vedeti, le izpolnjevali ukaze, pa potrebujejo temeljito izobraževanje še na drugih področjih. Denimo, kako obravnavati novinarje, ki spremljajo proteste. Tudi tu jim lahko na pomoč priskočijo kolegi s Hrvaške. Tamkajšnji policijski šefi natančno vedo, kakšno vlogo imajo novinarji, kamermani in fotoreporterji, ki spremljajo proteste. Izkušnje, ki sem jih imel na omenjenem protestu v Zagrebu, so bile dobre, policisti so ravnali profesionalno. Občutek, da te varujejo novinarske oznake in da policisti razumejo vlogo medijev, je bil v Zagrebu dober in je pomenil relativno varnost. Medijskim delavcem so prepuščali skoraj popolno svobodo, razen v zelo kritičnih trenutkih, ki pa jih v Mariboru včeraj ni bilo.

Odrivanje, grožnje z uporabo sile, če se ne umakneš, potiskanje proti tistim, ki so ustvarili nemire, so metode, ki jih evropske policije ne poznajo. In pika.

Znanje in izkušnje


Ko ocenjujem ravnanje slovenske policije, ki je, še enkrat, odvisna od ukazov, znanja in sposobnosti šefov, ki jo usmerjajo, ne morem mimo dogodka s prvomajskih protestov v Berlinu. Pri vstopanju na eno od prizorišč me je nenamerno z ramo rahlo oplazil policist. V trenutku se je obrnil, me prijel za rame, vprašal, če je vse v redu in se opravičil. Policist ni bil oborožen, imel je le rumen odsevni jopič z napisom, da je kontaktni policist. Berlinska policija ima neverjetno učinkovito orožje: znanje in izkušnje. Nič od tega v Mariboru včeraj ni bilo videti.

Če je bilo s policijskim posredovanjem v Mariboru vse v najlepšem redu, potem minister za notranje zadeve Vinko Gorenak ne bi na vrat na nos dopotoval v Maribor. Glede na videno sem prepričan, da je imel zelo slabo vest.

Izjavo bi lahko dal brez težav v Ljubljani in še to veliko bolj diplomatsko. Obtožiti več tisoč ljudi, da so bili zavedeni, je podcenjevanje in velika žalitev. Da o tvitu prvega piarovca SDS Jerneja Pavlina, ki je protestnike označil za »jugoslovence«, ki jim je policija po njegovi presoji upravičeno »spustila solzilec«, niti ne govorimo. Včasih bi bilo veliko bolje, če bi bili tiho.

Ministru lahko pod črto priporočam, da tiste policijske šefe, ki so včeraj vodili operacijo v Mariboru, pošlje na seminarje, izobraževanje in tečaje h kolegom v Evropi. Zaradi varčevanja lahko tudi k hrvaškim kolegom. Naj za konec še enkrat ponovim: pomočnik generalnega direktorja hrvaške policije se je protestnikom 26. februarja 2011 - zahvalil. Kakšna civilizacijska razlika!

***

Odziv na blog:

Jernej Pavlin ni nikdar zapisal, da je policija protestnikom v Mariboru upravičeno spustila solzilec

Rok Kajzer je v svojem komentarju "Policija je v Mariboru odpovedala" med drugim zapisal tudi sledeče: "Da o tvitu prvega piarovca SDS Jerneja Pavlina, ki je protestnike označil za »jugoslovence«, ki jim je policija po njegovi presoji upravičeno »spustila solzilec«, niti ne govorimo. Včasih bi bilo veliko bolje, če bi bili tiho." Zapis je čista neresnica in nikakor ne drži. Kajzer se je očitno obregnil ob moj twitt, v katerem sem sarkastično komentiral mariborske proteste, ki so se sprevrgli v nasilje. V njem nisem zapisal in tudi sicer nikdar nisem izjavil, da je "policija protestnikom upravičeno spustila solzilec". Kdor trdi drugače, laže. In še najpomembnejše. Nihče, še najmanj pa Kajzer, me ne bo utišal. Tega res ne dovolim nikomur.

27. november 2012Policija je v Mariboru odpovedala

Foto: Uroš Hočevar/Delo

Prijavi sovražni govor