Poziv k razumu glede cepljenja deklet s cepivom HPV

Odprto pismo aktivističnega starševskega gibanja, v katerega je povezanih prek tisoč staršev, skupaj z družinami.

Objavljeno
20. julij 2012 08.53
Prvo cepljenje, ki je potekalo pod okriljem farmacevtske družbe, bo preverila inšpekcija
Starši obveščamo
Starši obveščamo
Starši že nekaj let zaskrbljeno opazujemo intenzivno oglaševanje cepiva proti humanim papiloma virusom (HPV) in resne stranske učinke cepljenja. Ponekod je cepivo postalo celo obvezno za mlada dekleta, drugod se je ciljni trg za prodajo cepiva hvaležno razširil na mlade fante. Pri nas na srečo ne. Zakaj »na srečo«? Ker temelji na (medicinsko nedokazani) ideji, da cepivo prepreči okužbo s temi virusi, zdravniki, ki cepivo priporočajo, pa javnost zavajajo, da »cepivo varuje pred rakom«.

Prav zdaj, ko v malem slovenskem peskovniku poteka farmacevtski spopad za prodajo tega cepiva, je odmevni ameriški spletni medij Natural News mednarodno javnost soočil z drugačnimi dejstvi. Z dobro organizirano mrežo raziskovalnih novinarjev je pridobil dokumente ameriškega zveznega urada za prehrano in zdravila FDA in druge vire ter v posebnem raziskovalnem poročilu (vir 1) razkril, da se FDA kot krovni nadzorni organ, ki naj bi bdel nad zdravjem ameriškega naroda, že nekaj let dobro zaveda, da HPV sploh ni neposredno povezan s povzročitvijo raka materničnega vratu.

Natural News je razkril tudi, da so se cepiva proti HPV v medicinskih študijah izkazala kot cepiva brez vrednosti, nesposobna obračunati z virusom HPV pri ženskah, pri katerih je bil virus že prisoten. Ob tem se zdi znanstveno utemeljevanje potrebnosti zdravstvene politike, ki bi uvedla »obvezno cepljenje za vse«, kot slaba reklama.

Raziskovalno poročilo nadalje razkriva dokaze, da eno od teh cepiv, tj. Gardasil, povečuje tveganje za nastanek predrakavih sprememb materničnega vratu pri nekaterih ženskah. Gre za porast tveganja tudi do 44,6 odstotka! Ali to pomeni, da Gardasil (pri nas naprodaj pod imenom Silgard) raka na materničnem vratu lahko tudi povzroči? Natanko to je pred dvema letoma v intervjuju dejal (pokojni) primarij prof. dr. Miha Likar, starosta slovenske imunologije: da ne vemo, ali bo to cepivo več raka povzročilo ali preprečilo in da z njim ne bi cepil svojih vnukinj (vir 2). Kdaj bo najširša slovenska javnost izvedela to povsem drugačno plat zgodbe?

Cepivo, ki ga promovirajo kot učinkovito varovalko pred HPV, je bilo odobreno po hitrem postopku brez ustreznih znanstvenih študij, po informacijah neodvisnih virov pa je morda veliko nevarnejše za prihodnje zdravje žensk, kot če ženske ne naredijo ničesar, torej če ne prejmejo nobenega cepiva. Obseg resnih stranskih učinkov cepiva je alarmanten. V ZDA statistika kaže visoko število poškodb in tudi smrti po prejetju cepiva (vir 3). V mnogih državah so se formirala starševska gibanja in spletne strani, ki opozarjajo na resne posledice po tem cepivu (vir 4).

Že mesece potekajo javna predvajanja večkrat nagrajenega dokumentarnega filma The Grater Good (Višje dobro), v katerem posledice cepiva HPV opisujejo jokajoča bolna dekleta in njihove prizadete družine (vir 5). Jeseni bomo gledali nov dokumentarec o žrtvah cepiva Gardasil: One More Girl (Še eno dekle) (vir 6). Nič drugačne niso zgodbe britanskih deklet, žrtev cepiva Cervarix, izdelka konkurenčnega proizvajalca. Že leta 2009 so britanski mediji poročali o dekletih s hudimi nevrološkimi obolenji, kot so paralize in epileptični napadi (vir 7), najbolj pa je odmevala tragedija 14-letne Natalie Morton, ki je umrla zaradi hude reakcije na Cervarix (vir 8). V tujini strokovnjaki ostro polemizirajo, v Sloveniji pa o tem javno sploh ne razpravljamo? Nas ne zanima, ali cepivo našim dekletom koristi ali škodi? Slepo verjamemo propagandnim brošuram farmacevtov? Nas zanima le to, kateri gigant bo posnel smetano?

Natural News v poročilu opisuje podrobnosti velikih goljufij, ki so jih zagrešile vodilne zdravstveno-politične ustanove, korupcijo v vrstah ameriške FDA v povezavi s farmacevti in vpletenost politikov na najvišji ravni (npr. guvernerja zvezne države Teksas, ki je staršem prek medijev lagal in grozil, da bodo morali v zapor, če deklet ne bodo pripeljali na cepljenje; mnogi so vplivnemu politiku nasedli).

Kako visoke so stave v poslu cepljenja deklet, lahko zadnje tedne nazorno spremljamo tudi pri nas. Slovenski mediji skrbno poročajo o borbi za to javno naročilo, toda starši bi potrebovali še drugačne informacije: odgovore glede razkritih neučinkovitosti, tveganj in stranskih učinkov cepiva HPV. Slovenska dekleta proti stranskim učinkom zagotovo niso imuna, saj gre vendar povsod za isti cepivi! Razkritij ni mogoče zanemariti, gre za zdravje na tisoče mladih deklet in ne bi bilo prvič, da bi se medicina hudo zmotila. Zgodovina je polna njenih zmot, ki jih ljudje plačujejo z življenji.

Slovenski starši se lahko odgovorno odločamo le, če imamo možnost poučiti se tudi iz nepristranskih virov, ne zgolj iz propagandnih brošur, farmacevtskih sporočil za javnost in mnenj zdravnikov, ki starše vedno »pozabijo« seznaniti s tveganji in jim pred cepljenjem ne omogočijo branja stranskih učinkov, zabeleženih v navodilih za uporabo cepiva (čeprav jih je proizvajalec priložil cepivu prav v ta namen). Če nepristranskosti ne more ali noče ponuditi stroka, moramo starši informacije pridobiti sami, ob pomoči neodvisnih raziskovalnih novinarjev in od tistih zdravnikov v tujini, ki dobro poznajo temno plat zgodbe o cepivu HPV. To je edino zagotovilo, da bodo starši, ko bo cepivo HPV v Sloveniji spet na voljo, lahko informirano razmislili o njegovi varnosti in tveganjih uporabe pri svojih otrocih.Starši obveščamo Slovenijo

***

V aktivistično starševsko gibanje je povezanih prek tisoč staršev, skupaj z družinami več kot 5.000 ljudi. Slovensko javnost seznanjajo s tistimi temami glede zdravja otrok, kjer prihaja do manipulacij, prikrivanja dejstev in pomanjkanja nepristranskega obveščanja. Starše pozivajo, naj te informacije prek svoje elektronske pošte posredujejo še drugim staršem.

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.