Prepovejmo tudi Heineken!

Kaj početi s predmeti in institucijami, ki se simbolu nekega zločinskega režima niso odrekle?

Objavljeno
27. junij 2012 13.43
Ali Žerdin, Sobotna priloga
Ali Žerdin, Sobotna priloga

Ker je vlada sklenila, da rdeča zvezda nima kaj početi na državnih proslavah, se zastavlja vprašanje, kaj početi s predmeti in institucijami, ki se simbolu nekega zločinskega režima niso odrekle. Kaj početi, denimo, s pivom znamke Heineken?

Na spletni strani nizozemske pivovarske družbe berem, da so rdečo zvezo uporabljali od pamtiveka. Da pa so v nekem trenutku, ko se je začela hladna vojna, sklenili, dam bodo rdečo zvezdo spremenili v belo, ohranili pa so rdečo obrobo.

Potem, ko se je hladna vojna končala, pa je sledil preobrat. Ker so nizozemski varilci piva presodili, da rdeča zvezda ni več simbol, ki bi bil kontaminiran z zločinsko preteklostjo, so sklenili, da je prišel čas, ko lahko rdečo zvezdo vrnejo na nalepko. In so jo. Belo zvezdo so spet prebarvali na rdeče, ohranili pa so belo obrobo.

Sicer pa imajo varilci piva posebno teorijo. Zvezda jim pomeni štiri elemente: zemljo, ogenj, vodo in veter. Ker pa ima zvezda pet krakov, je za varilce piva peti element neznan. Je mističen. Lahko je vse ali nič. Peti element je tista skrivnost, ki naj bi pivu dala čarobno naravo.

Morda pa avtorji teorije zarot menijo, da se prav v neznanem petem elementu skriva komunizem.