Seks za mirno starost

O praktičnih vidikih zakona še nismo premislili, pa kaj potem.

Objavljeno
21. julij 2012 12.30
tlo/skosova trznica
Voranc Vogel, Delo.si
Voranc Vogel, Delo.si

Ustava Republike Slovenije, 55. člen:

Odločanje o rojstvih svojih otrok je svobodno.

Država zagotavlja možnosti za uresničevanje te svoboščine in ustvarja razmere, ki omogočajo staršem, da se odločajo za rojstva svojih otrok.

Če bi vodilni v državi, ki sanjajo o tem, da bi postavili svetilnik Evrope, več mislili in manj govorili, bi nesojeni svetilničarji v njej veliko mirneje živeli. Tako pa smo skoraj dnevno deležni izjav, ki prilivajo olje na ogenj s takšno vnemo, da utegnejo zadušiti še zadnjo tlečo trsko na pogorišču.

Pravzaprav je napovedi o svetilniku Evrope zamenjala konstantna grožnja o drugačnem ognju. O tistem iz dežele Olimpa, ki pa ga v Slovenijo ne bodo prinesli tekači na poti v London, pač se bo vnel sam, če ne bomo urgentno sprejeli ukrepov gospe iz dežele klobas.

Koliko konjskega je lahko v po nemarnem izrečenih besedah, se je izkazalo že ob premierovih »notranjepolitičnih« napovedih grškega scenarija, ki jih je, četudi so bile izrečene »zgolj« za prepričevanje opozicije, prav brezsramno na ušesa povlekel Financial Times. Da utegne slednji pristati ob jutranji kavi kakšnega vsemogočneža, zaposlenega v eni izmed bonitetnih hiš, najbrž ni potrebno posebej izpostavljati.

Nato ni bilo treba posebno dolgo čakati in svetilničarji smo bili v duhu »več nas bo, prej bomo na cilju«, opomnjeni, da se moramo, ne glede na krizo in kopneče prihranke v nogavici, razmnoževati. Ljudstvo, jebite se! Dobesedno in efektivno. Razmnožujte slovenstvo, ali pa se pripravite na še manjšo pokojnino, je razmišljal, oprostite, samo rekel minister Hojs. Financial Times pa nič.

Tudi na tem mestu ne gre izgubljati besed o možnih delitvah in potencialnih krivicah, ki bi jih otroški pokojninski faktor lahko prizadejal neplodnim, samskim, homoseksualcem in nenazadnje ljudem, ki otrok pač nočejo imeti. Tudi slednje namreč zajema 55. člen ustave. Omeniti velja, da ideja o pokojninskih bonusih in malusih, odvisnih od števila otrok, te reducira na utelešeno investicijo za mirno starost in odpira vrata trgovanju z otroci bolj kot pred časom (z istim argumentom) zavrnjeni družinski zakonik. Ali so vam bolj simpatične navidezne posvojitve z namenom pridobitve premoženjske koristi ali družina z dvema očetoma, presodite sami.

»O praktičnih vidikih zakona še nismo premislili,« je miril minister Hojs. Šlo je torej »zgolj za izjavo«. Izjave oblastnikov pa niso nevarne zato, ker so zgolj izjave, v slovenski politiki po definiciji nezavezujoče in brez relevantnih posledic. Prej so nevarne zato, ker vendarle obstaja majcena možnost, da jih kanijo udejaniti.

V tej luči gre brati tudi premierovo »zgolj izjavo« o vezavi zaupnice na glasovanje o na smrt obsojenem zakonu. Pretkano je dal opoziciji vedeti, naj pazi, česa si želi, saj obstaja možnost, da se uresniči. Majcena, a vendar.