Star vic o prekvalifikaciji

Kdo je pravi Kekec?

Objavljeno
04. avgust 2012 14.20
Voranc Vogel, Delo.si
Voranc Vogel, Delo.si
Najprej star vic.

Mujo, kamijonđija, se pripelje na obračališče tovornajkov, kjer ga, ko izstopi iz vozila, ogovori ena od prijateljic noči.
Mujo brezbrižno vpraša: Koliko košta?
Gospodična se ceni na 50 evrov.
A Mujo je pretkan in pobara: Kaj pa delaš za teh 50 evrov?
Ona: Vse!
Dobro! Skoči gor, greva raztovarjat kamijon.

Med tem na drugem koncu ne prevelike države Borut gradi ceste, šiva nogavice in čisti pasje drekce, Milan kosi travnike, Danilo se navdušuje nad elektronsko glasbo, Monika vabi novinarje na fensi prigrizek, Fani pa počne, kar je bolj ali manj uspešno počela že zadnji dve desetletji- nič.

Resnici na ljubo je samo brezdomka Fani ekspert za (ne)delo in ima realen stik z naraščujočo skupino prebivalstva, ki mu recesija neumorno kljuva službe. Seveda nima šans, da bi s svojo iskrenostjo prepričala dovolj volivcev in tudi njena naivna obljuba, da bo tistim z vlade in parlamenta znižala plače za 50 odstotkov, ni politična gesta, ki bi se mogla kosati napovedmi o spravi in blaginji, ki jo v kampanji napovedujejo izkušeni politični mačkoni.

Pa nič zato. Fani bo še nadaljnih par desetletij preživela na cesti, eden od diplomantov pa bo odvrgel umazane rokavice, se usedel v oblazinjen fotelj v predsedniški palači in in od tam vladal domovini. Ali ga je tja pripeljala košnja trave ali pasji iztrebki bo postalo popolnoma irelevantno.

Zanimivo pa je, da se nihče od prekvalificiranih kandidatov ni loti dela, ki bi ustrezalo njegovi izobrazbi ali pa vsaj znanjem in izkušnjam, ki jih je po poti nabral. Nihče ni izbral vloge profesorja, ki bi s štiriurnim delovnikom skrbel za učenóst mlade generacije. Tudi v sfere zajedalskih kulturnih delavcev ni zamikalo nikogar in, k sreči, si nihče ni zaželel prekvalifikacije v preplačanega uradnika javne uprave, kar bi zagotovo povzročilo precejšno negodovanje pred okencem čakajočih državljanov.

Skratka, vsako delo je častno, še posebej tisto, ki krepi. Utegnejo pa volivci, ki ne kosijo trave in ne gradijo cest, v svoji nečimrnosti pomisliti, da jih prekvalificirani predednik ne predstavlja.