Število marmeladnih revolucij je omejeno
sob, 15.09.2012, 13:30
Število marmeladnih revolucij je omejeno
Mirnega srca priznam, da sem konzervativen toliko, kolikor sem skeptičen do imperativa napredka.

Pred leti me je eden od prijateljev mimogrede označil za konzervativca in mi izjavi primerno dal lekcijo o liberalnih vrednotah.

Situacija je bila sicer precej banalna in se ni nanašala na družbeno-politično situacijo, ampak je bila označba posledica različnih mnenj okoli spremenjenega dizajna kozarca marmelade. Ker sem bil mnenja, da za redizajn kozarca, ki je desetletja poosebljal okusno marelično brozgo, res ni bilo razloga onkraj kapitalistične logike, sem bil pač konzervativec. Starodavna modrost »isto sranje, drugo pakovanje« pač ne more premagati marketinške logike, saj izključuje osnovno marketinško premiso, da je novejše nujno boljše ravno zato, ker je novejše. Ali pa samo zato.

Omenjena logika do neke mere legitimno deluje pri prodaji mobilnkov ali računalnikov, kjer napredka tehnologije ni mogoče zanemariti, ga je pa zato mogoče spretno napihniti. Predstavitev vsakekga novega pametnega telefona je revolucija, ki obglavi prejšno generacijo zastarelih, neuporabnih in še pred nekaj meseci revolucionarnih naprav. Tudi prav, a število revolucij na področju marmelade je precej omejeno. Ta je lahko samo kvalitetna ali umetna in nov, redizajniran kozarec tega dejstva ne more spremeniti. Pardon, lahko. Nov kozarec predstavlja krasno iztočnico za kasnejšo vrnitev na starega, ki po tem, ko je prešel fazo redizajna, zasije v vsej svoji originalnosti. Postane nov kozarec z dodano retro vrednostjo starega. Marmelada pač ostaja ista.

Zato mirnega srca priznam, da sem konzervativen toliko, kolikor premorem distance do imperativa napredka. Rečeno z marmelado, napredek vidim v boljši marmeladi, brez umetnih konzervansov in ojačevalcev okusa, ki je narejena iz marelic, ki jih niso obirali podplačani sezonski delavci na črno. V marmeladi, ki je na poti lastnega nastanka dostojno oskrbela vse člene proizvodne verige, tako človeške kot naravne.Število marmeladnih revolucij je omejeno

Foto: Guliver/Stockfood

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
2 komentarja
Komunist

Hi hi.. Butalec je Butalec in Butalec bo . Božja volja, ne njegova. O, santa simplicitá!

15. september 2012, ob 22:20:13
novi_butalec

Popolnoma enako je razmišljal Honecker v Vzhodni Nemčiji. On ravbno tako ni videl razlogov za redesign Trabantov in Wartburgov...

15. september 2012, ob 21:01:42
2 komentarja
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej