Učite se v Betlehemu
pon, 23.07.2012, 12:00
Učite se v Betlehemu
Poslancem državnega zbora bi priporočil, da poleg Korčule in podobnih krajev tu in tam zavijejo tudi v Betlehem.
Poslanci državnega zbora, najplemenitejše institucije slovenske demokracije, odhajajo na prigarane počitnice. Oddahnili si bomo. Televizijci jih vse po vrsti intervjujajo, kam se bodo podali, kje si bodo nabrali novih moči za snovanje svetle prihodnosti; o tem kajpak ne vprašujejo plebsa, ki tako ali drugače nima več nobene prihodnosti. No, poslanci so pretkani: bolj ali manj bodo počitnikovali v Sloveniji (kolesarjenje, gore, kmečki turizem itd.), le nekaj se jih je upalo izustiti, da bodo na hrvaški obali in otokih. Previrant, recimo, bo na Korčuli.

Fantazija, ustvarjalnost glede počitnikovanja je praktično na isti ravni kot v parlamentarnih razpravah in razglabljanjih. Nihče ni pred kamerami in mikrofoni povedal, da bo šel v Louvre, Ermitaž, Prado ali londonsko National Gallery. Nihče ne gre na Sever, Skandinavijo, na katero se »ideološko« sklicujejo, vsem je bližji evropski Jug.

Lani sem se v tem pogledu pustil tudi sam zapeljati - križarjenje po Sredozemlju. Le kdo ne bi hotel videti Malte, Krete, Cipra, Aleksandrije, Jeruzalema, Betlehema itd. Žal moram poročati o neprijetnih stvareh. Na ladji je bilo (v določenih prostorih) dovoljeno kaditi, toda samo cigarete, nikakor ne cigar in pipe, ki je moja slabost. Najprej sem si to slabost tešil na najvišji palubi, ko pa je bilo v nočnih vetrovnih razmerah že neznosno, sem odločno vstopil v cigaretno kadilnico - in prižgal. Pristopila je natakarica romunskega porekla, ampak sem jo prehitel: Ali ta ladja premore zapor? Stopila je do kapitana, ki je pri eni sosednjih miz pil kapučino, in mi posredovala sporočilo: Ni zapora.

»Potem pa ko vas je ..!« In sem mirno prižigal pipo po vsem Sredozemlju.
Treba je priznati, da se človek na takšnih križarjenjih tudi kaj nauči. V Betlehemu sem po odličnem kosilu naredil napako in si šel prižgat pipo pred restavracijo. V hipu se je od nekod prikazal mladenič z verižicami, ki so bile slabi ponardki žada: Gospod, samo 3 evre!

»Daj mi mir, tu so 3 evri, verižice pa prodaj komu drugemu.«

Njegova poslovna čast je bila prizadeta: »Ni govora, verižici vam podarim!« OK, vzel sem jo in si domišljal, da je s tem problem ad acta. Ne, nikakor, ali bi lahko kaj prispeval za njegovo siromašno družino? Dal sem mu 3 evre in vrnil verižico., Ne, tudi to ni bilo OK, verižico sem moral obdržati - in si vtisniti, da so tamkajšnji ljudje mnogo spretnejši od nas.

Poslancem državnega zbora bi priporočil, da poleg Korčule in podobnih krajev tu in tam zavijejo tudi v Betlehem. Morda bi se česa naučili. Vsaj prodajanja verižic. Morda pa je bil previrant že v Belehemu in se tam učil svojega rokohitrstva?Učite se v Betlehemu

Fotografija je simbolična. Foto: Reuters/Reinhard Krause

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
4 komentarji
mackaclio

Gospod Jež , kar tako naprej.
Več ko boste napisali, prej bo Delo šlo rakom žvžgat.

23. julij 2012, ob 17:07:02
sofia

Bom še enkrat napisala. Še bolj spodobno.
1. "o tem kajpak ne vprašujejo plebsa, ki tako ali drugače nima več nobene prihodnosti"
Jež očitno ne spada med "plebs", ker si lahko privošči gosposko križarjenje po Sredozemlju.
2. »Potem pa ko vas je ..!« In sem mirno prižigal pipo po vsem Sredozemlju.
Denar človeka ne naredi civiliziranega. Balkanec ostane balkanec. Pravil obnašanja ne šmirgla.
3. Zgodbica iz Betlehema ...
Take zgodbice, skoraj dobesedno enake, sem že brala ...
Sploh pa: kaj je treba poniževati reveže na ulicah?
Če sem jaz na potovanjih kaj kupila od uličnih prodajalcev, sem stvar vedno tudi vzela ...

23. julij 2012, ob 13:59:53
sofia

HA HA HA
Zbrislai ste komentar?
Kaj pa je bilo tako žaljivega v njem?
Vse, kar sem napisala, je resnično. Nobene "prepovedane" besede" nisem uporabila.
LOL

23. julij 2012, ob 13:51:49
sofia

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

23. julij 2012, ob 13:11:03
4 komentarji
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej