Varčujmo skupaj: Ne polnite mobitelov doma

Varčujmo skupaj! bo odslej blog, v katerem bomo z državljansko nepokorščino v okviru zakona spodkopavali varčevalne ukrepe, h katerim pozivajo oblasti.

Objavljeno
27. februar 2013 09.31
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Po manifestu Skupaj za Maribor, nadaljevanju predvolilne delovne akcije predsednika republike Skupaj spodbujajmo drug drugega z molžo krav in nenazadnje tudi po filmu Drkajva skupaj je čas za državljansko akcijo gospodinjskega varčevanja.

Varčujmo skupaj! bo odslej blog, v katerem bomo z državljansko nepokorščino v okviru zakona spodkopavali varčevalne ukrepe, h katerim pozivajo oblasti.

One nič ne varčujejo, čeprav se na varčevanje sklicujejo. V socialne transferje vračajo manj našega davkoplačevalskega denarja, vse bolj revno z njim financirajo kulturo in šolstvo, zmanjšujejo podporo propulzivnemu gospodarstvu.

Namesto tega skušajo ob zaklinjanju na varčevanje še več zaslužiti na naš račun. Povišujejo trošarine na gorivo, ki je že več kot leto dni dražje kot v sosednji Avstriji, zdaj pa so nam začeli dražje zaračunavati tudi naše ločevanje odpadkov, odvoz smeti in čiščenje deževnice. Varčevati moramo torej začeti sami, še najbolje, da na račun javnega sektorja in zasebnega kapitala. Slovenska gospodinjstva morajo zaščititi svoje proračune.

Varčujmo torej. Naj bo moč na naši strani!

Za začetek ponujamo na prvi pogled skromen varčevalni ukrep.

Če vzamemo, da je v Sloveniji okoli 2 milijona mobilnih telefonov, od tega okoli 1,5 milijona zasebnih, vsakega pa je v povprečju treba z elektriko napolniti vsake tri dni, to pomeni, da za vsak telefon v gospodinjstvu vsakič porabimo okoli 26 watov elektrike, kar je približno toliko, kot porabi 40-watna žarnica v pol ure. Vsako leto mobitel napolnimo kakšnih 120-krat. To pomnožimo z 1,5 milijona, to pa s 26 wati.

Cena elektrike, ki jo zaradi mobitelov vsako leto plačajo državljani, je ogromna, saj gre za okoli 5 milijonov kilovatnih ur.

Tu je prvi varčevalni nasvet: mobilne telefone polnite izključno v službi, šoli, gostinskih lokalih, javnih uradih in v čakalnicah pri zobozdravniku. Ni prepovedano; in vsekakor bo blagodejno, pa čeprav le z nekaj centi ob vsakem polnjenju, delovalo na gospodinjski proračun.

Izračune, varčevalne predloge in popravke predlogov pošiljajte na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Upoštevali bom vse zakonite in predrzne.