Varčujmo skupaj: skrivnost davkov

Za najmanjši dolg vam bo DURS izpraznil bančni račun, slamnati podjetnik pa DURS brez težav dolga leta vara pri DDV-ju in pobere 5 milijonov evrov.

Objavljeno
17. april 2013 12.20
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Naš projekt gospodinjskega varčevanja z državljansko nepokorščino postaja vse bolj zapleten. Začeli smo s polnjenjem mobitelov in praznjenjem črevesja v službah, da bi privarčevali pri domači porabi elektrike in vode. A to so samo centi, nekaj ušivih privarčevanih evrov!

Generalni sekretar zbornice davčnih svetovalcev Darko Končan je v Sobotni prilogi lepo razložil nekaj sistemov. Na primer, kako so Slovenci na Ciper, ki je seveda v EU, s fiktivnimi posli spravljali gotovino. Ali, kako so podjetja, zadolžena na vse strani kot Grčija in dolžna tudi DURS-u, lepo izpraznili in spustili v stečaj ali pa ga brez kupnine prodali tujcu iz Srbije. Če menite, da sta se pri tem pod nosom obrisala DURS in proračun, se motite.

Spet so nategnili malega davkoplačevalca in člane naših gospodinjstev. Pobrali nam bodo še tisti drobiž, ki ga doslej niso, dvignili bodo davke, dodali nove in ukinili olajšave. Kako se torej upreti revščini, iz katere financiramo šlamparijo državne birokracije?

Zgledi vlečejo in čas je, da se slovenska gospodinjstva zavihtijo v višje varčevalne sfere. Pač po zgledu spretnežev, ki dolga leta uspešno varajo državo. Recept je preprost. Ne plačajte davka na nič, če vas k temu ne morejo prisiliti, razmišljajte raje o tem, kako bi kaj potegnili iz socialnih transferjev.

Lahko se navidezno ločite in eden naj se prijavi na maminem naslovu, nikar se ne dogovorite za alimente, naj vaši otroci postanejo socialne sirote in prejemniki pomoči. Vsakega serviserja vprašajte, če mu lahko plačate na roke, potem pa se sprenevedajte, da ste pozabili zahtevati račun. Prekopljite vrt s pomočjo odpuščenih gradbenih delavcev in nikar jih ne prijavljajte, saj še za pašteto nimajo.

Naj država najprej izterja davke, ki jih je sama pozabila pobrati, se ji ni ljubilo ali ni vedela, da ji odtekajo na daljne Kajmake, Kuke in Malodivje! Šele potem lahko upajo na našo solidarnost in poštenje ter pričakuje državljansko pokorščino, davčni red in nacionalno zavest.

Izračune, varčevalne predloge in popravke predlogov pošiljajte na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Upošteval bom vse, zakonite in predrzne.