Vila in Tromostovje

Predsedniku vlade je v dveh desetletjih uspelo politično sprti Slovence, zdaj pa naj jih bi še teritorialno?!

Objavljeno
09. julij 2012 13.47
mpi/POMLAD
Boris Jež, Sobotna priloga
Boris Jež, Sobotna priloga

Predsednik vlade je imel nedavno intervju na mariborski televiziji, v katerem se je dobrikal Štajerski in Pomurju, kamor vse pogosteje zahaja. Nič hudega, če ne bi bilo vse bolj opazno, da se izogiba Ljubljani in, kot pravi, Osrednji Sloveniji. Ta naj bi pogoltnila največ denarja, slovensko obrobje pa naj bi tolklo revščino - kar, če se še spomnimo, sploh ni res, saj je v prejšnjem mandatu samopašno odvzel Ljubljani nekaj deset milijonov in jih menda razdelil »revežem« Si zdaj upa sprehoditi po ljubljanskih ulicah in mimogrede zaviti na tržnico, kjer utegne naleteti na Milana Kučana? Ampak to sploh ni problem; bolj se je treba zapičiti v to, da se predsednik vlade ne upa po ulicah prestolnice, čeprav lahko gredo angleška kraljica, Bil Clinton ali princ Charles z Viko Potočnik.

Če smo že pri t. i. Osrednji Sloveniji, je seveda treba pripomniti, da je bila to nekdaj dežela Kranjska, znana tudi po kranjskih klobasah. Je mesena klobasa, izdelana iz svinjskega stegna, plečeta, flama, surove slanine, česna, soli in popra. Ponekod česen namočijo v vinu. Najprej jo obesijo za dan ali dva na svež zrak, nato pa štiri ali pet dni v hladen dim.

Te reči, ki pridobiva svetovno slavo, predsednik vlade očitno ne zmore prebaviti; le kako naj bi mu ne šlo na bruhanje, saj so mu jo Ljubljančani na zadnjih volitvah zataknili v goltanec, Primorci pa so dodali svoje: na Obali brodet s škarpeno, na Krasu vampe in krompir v kosih, na Goriškem štokviš (polenovko). Ljubljana in Primorska sta volili Jankovića, vzhodni del Slovenije pa aktualnega, z zvijačo umeščenega predsednika vlade - ki je, kot je znano, zamerljiv in maščevalen. Zato ga po volilnih okrožjih, ki niso »njegova«, ni in pridno natepava bograč in prekmursko gibanico.

Pa kaj!? Oboje je odlično. Mi nismo zamerljivi, vendar pa skrbi, da je predsednik vlade v mariborskem intervjuju tako rekoč ščuval k novi razdelitvi Slovencev: Štajerska in Pomurje naj bi bila naj bi bila izkoriščana, Ljubljana pa se menda koplje v mleku in medu. To ni daleč od nekdanje Miloševićeve retorike: Trepća radi, Beograd se gradi. Predsedniku vlade je v dveh desetletjih uspelo politično sprti Slovence, zdaj pa naj jih bi še teritorialno?! Zdi se, da mu nobena politična pritlehnost ni tuja, kar je seveda povsem »normalna« lastnost prekucnikov in lažnih carjev.

Goncalo M. Tavares, eden najbolj prevajanih portugalskih avtorjev, Vila in Tromostovje v Ljubljani: »Če greš po levem mostu, umreš, če greš po desnem mostu, umreš, če greš po srednjem mostu, se zgodba začne. Kateri most boš izbral? - me je vprašala vila. Po dolgotrajnem premisleku sem rekel vili, da sem izbral srednjega. In zgodba se je začela.«

Seveda se je najprej treba prikazati na Tromostovju. In na tržnici.