Začinjeno. Kremno. Polnovredno.

Začimbe so zasajene na marsikaterem vrtu, le namena, ki jim pripada, še nismo dodobra osvojili.

Objavljeno
15. januar 2012 13.08
Janja Stopinšek Soroszy, Delo.si
Janja Stopinšek Soroszy, Delo.si
Tisti, ki so potovali po svetu, so začimbe nevede prenesli v domačo kuhinjo. Pa vi, vas pritegne njihova barvitost?

Ni napačno, da včasih kakšne sicer poznane jedi začinimo nekoliko drugače. Da sta si česen in špinača usojena, temu ne bomo oporekali. Kaj pa če bi špinači dodali še vsaj šest začimb. Katere bi izbrali?

Gosto špinačno juho lahko pripravimo tako, da česen najprej rahlo spražimo na dobrem ekološkem oljčnem olju, nato dodamo narezano špinačo in jo rahlo podušimo. Sledi mešanica začimb garam masala - cimet, klinčki, rdeča paprika, muškatni orešček in koriander. Začimbe lahko zmešamo v možnarju. Po želji seznam lahko dopolnite. Špinači dodamo še nekaj pelatov. Vse skupaj zalijemo s vodo in počakamo da zavre. Posolimo in zmikasmo s paličnim mešalnikom.

Ker ima špinača močan okus, ga lahko omilimo z malo sladke smetane in dodamo dober nariban parmezan. Okus zaokrožimo s čilijem, ki zeleno obarvani juhi doda lepo barvo.

Juha je kot tista, ki jo poznamo, le da smo jo nekako ... preoblekli, ji dodali svežino, hkrati pa je nekaj, kar si bomo kmalu ponovno zaželeli na našem krožniku. Dodamo prihodnjič popečene koščke kruha?