Zapeljivost začimb
ned, 12.02.2012, 12:00
Zapeljivost začimb
Čeprav knjiga Ščepec rešitve ni kuharica, se jim z zavistjo lahko postavi ob bok.

Drži, da bo torek posvečen svetemu Valentinu, ki so ga v 14. stoletju v Angliji in Franciji označevali kot dan, ko se ženijo ptički. A ljubši mi je pregovor, da pomladni svetnik Valentin prinese ključ do korenin in se po starem kmečkem koledarju začne prvo delo v vinogradih in na vrtovih. Nadvse pa sem navdušena, da na Goriškem na ta dan praznujejo praznik štrukljev. Pravzaprav mi je ljubo vse, kar je povezano z jedmi in njihovo pripravo.

Če bi si na valentinovo, ko se bodo obdarovali zaljubljenci, želela biti obdarovana, bi si zaželela kuharske knjige. Toliko dobrih je bilo napisanih, da vem, da jih ne more zmanjkati, zato sem zadovoljna, ko kakšno dobim v dar. In tako je pretekli mesec kuharsko zbirko dopolnila knjiga Ščepec rešitve. Čeprav ni kuharica, se jim z zavistjo lahko postavi ob bok. Od dne, ko sem vedela, da bo izšla, sem bila v pričakovanju. Nato sem nekoliko opustila željo, dokler nekega dne nisem slišala sodelavke navdušeno govoriti o knjigi, ki si jo je kupila prejšnji dan. Pojasnjevala je, da govori o začimbah, hkrati se ji je zdelo žalostno, da smo izgubili tako pomembna znanja o začimbnicah, ki so jih znale izkoriščati še naše babice.

Spominjam se, kako sem si kot otrok ob pogledu na kozarčke z začimbami v mamini kuhinji želela, da bom nekoč osvojila znanje, h katerim jedem se podajo določene začimbe. Predstavljala sem si, da bodo police v moji kuhinji polne začimb, njihove uporabe pa se bom učila z navodil na kozarčku. Kot otroku se mi je zdelo sicer nemogoče, da bom nekoč tej nalogi kos. Zgodilo se skoraj popolnoma nasprotno.

Želja, da bi na vrtu zrasle začimbe je bila nemara tako močna, da se je uresničila, preden je bila v kuhinji na steni pričvrščena polica. Ne spomnim pa se, kako so se prve začimbe znašle v jedeh, ki sem jih pripravljala. Preprosto se je moralo zgodili tako mimogrede. In vsako leto, ko sonce ogreje zemljo, komaj čakam, da ponovno zrastejo. Nato imam nekaj mesecev časa, da se naduham prijetnega vonja začimb.

Že naslednji dan, ko je knjiga našla svoje mesto na domači knjižni polici, me je čakalo še eno presenečenje. Mož jo je z zanimanjem prelistaval, nato so se na kuhinjskem pultu druga za drugo začele vrstiti različne začimbe. Za ogrevanje telesa in spodbujanje apetita je pred kosilom pripravil ingverjev čaj s strokom vanilije in nekaj sladkorja. Po kosilu je sledil majaronov čaj, saj majaron zaradi grenčin in čreslovin, ki jih vsebuje, pomaga pri presnovi maščob, zato je balzam za želodec in črevesje. Kavi, ki se je zvrstila, je dodal strti kardamom, ingver in cimet. Kardamom, ki ga kavi dodajajo Arabci in Indijci, odpravlja težavo, da bi vam srce po zaužitju kave razbijalo. Tudi želodec kavo sprejme drugače, če ji dodamo kardamom. V večernem času je za umiritev duha pripravil še čajno mešanico iz mete, sivke, ameriškega slamnika, baldrijana in melise. Uro pred spanjem sva za miren spanec popila še skodelico baldrijanovega čaja.

Knjiga o zdravilnih močeh začimb, ki bi jo bilo nesmiselno prebrati na dih, bo tako v prihodnjih mesecih moja vsakdanja učna ura.Zapeljivost začimb

Foto:

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
1 komentar
Vritolez

Ja, Janja, ni je rož'ce do rož'ce. Tam, med med brinovimi grmi in borovimi drevesi, kjer kamenje in zemlja puhtita v poletni vročini, ko se zrak ustavi. Dušo napolni škržatova pesem, zavedanje plava med opojnimi aromami. Ostalo je ponaredek, kot je lahko ponaredek naš odnos do življenja. Tam nekje se bom poleti spet usedel in v samoti prehodil pot......

12. februar 2012, ob 12:25:56
1 komentar
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej