Zapeljivost začimb

Čeprav knjiga Ščepec rešitve ni kuharica, se jim z zavistjo lahko postavi ob bok.
Objavljeno
12. februar 2012 12.51
Janja Stopinšek Soroszy, Delo.si
Janja Stopinšek Soroszy, Delo.si

Drži, da bo torek posvečen svetemu Valentinu, ki so ga v 14. stoletju v Angliji in Franciji označevali kot dan, ko se ženijo ptički. A ljubši mi je pregovor, da pomladni svetnik Valentin prinese ključ do korenin in se po starem kmečkem koledarju začne prvo delo v vinogradih in na vrtovih. Nadvse pa sem navdušena, da na Goriškem na ta dan praznujejo praznik štrukljev. Pravzaprav mi je ljubo vse, kar je povezano z jedmi in njihovo pripravo.

Če bi si na valentinovo, ko se bodo obdarovali zaljubljenci, želela biti obdarovana, bi si zaželela kuharske knjige. Toliko dobrih je bilo napisanih, da vem, da jih ne more zmanjkati, zato sem zadovoljna, ko kakšno dobim v dar. In tako je pretekli mesec kuharsko zbirko dopolnila knjiga Ščepec rešitve. Čeprav ni kuharica, se jim z zavistjo lahko postavi ob bok. Od dne, ko sem vedela, da bo izšla, sem bila v pričakovanju. Nato sem nekoliko opustila željo, dokler nekega dne nisem slišala sodelavke navdušeno govoriti o knjigi, ki si jo je kupila prejšnji dan. Pojasnjevala je, da govori o začimbah, hkrati se ji je zdelo žalostno, da smo izgubili tako pomembna znanja o začimbnicah, ki so jih znale izkoriščati še naše babice.

Spominjam se, kako sem si kot otrok ob pogledu na kozarčke z začimbami v mamini kuhinji želela, da bom nekoč osvojila znanje, h katerim jedem se podajo določene začimbe. Predstavljala sem si, da bodo police v moji kuhinji polne začimb, njihove uporabe pa se bom učila z navodil na kozarčku. Kot otroku se mi je zdelo sicer nemogoče, da bom nekoč tej nalogi kos. Zgodilo se skoraj popolnoma nasprotno.

Želja, da bi na vrtu zrasle začimbe je bila nemara tako močna, da se je uresničila, preden je bila v kuhinji na steni pričvrščena polica. Ne spomnim pa se, kako so se prve začimbe znašle v jedeh, ki sem jih pripravljala. Preprosto se je moralo zgodili tako mimogrede. In vsako leto, ko sonce ogreje zemljo, komaj čakam, da ponovno zrastejo. Nato imam nekaj mesecev časa, da se naduham prijetnega vonja začimb.

Že naslednji dan, ko je knjiga našla svoje mesto na domači knjižni polici, me je čakalo še eno presenečenje. Mož jo je z zanimanjem prelistaval, nato so se na kuhinjskem pultu druga za drugo začele vrstiti različne začimbe. Za ogrevanje telesa in spodbujanje apetita je pred kosilom pripravil ingverjev čaj s strokom vanilije in nekaj sladkorja. Po kosilu je sledil majaronov čaj, saj majaron zaradi grenčin in čreslovin, ki jih vsebuje, pomaga pri presnovi maščob, zato je balzam za želodec in črevesje. Kavi, ki se je zvrstila, je dodal strti kardamom, ingver in cimet. Kardamom, ki ga kavi dodajajo Arabci in Indijci, odpravlja težavo, da bi vam srce po zaužitju kave razbijalo. Tudi želodec kavo sprejme drugače, če ji dodamo kardamom. V večernem času je za umiritev duha pripravil še čajno mešanico iz mete, sivke, ameriškega slamnika, baldrijana in melise. Uro pred spanjem sva za miren spanec popila še skodelico baldrijanovega čaja.

Knjiga o zdravilnih močeh začimb, ki bi jo bilo nesmiselno prebrati na dih, bo tako v prihodnjih mesecih moja vsakdanja učna ura.