Bolno zdravstvo

Delovanje našega zdravstva je odsev politikantsko zavožene države.
Objavljeno
04. marec 2016 13.33
Rok Tamše
Rok Tamše
Sicer je vse skupaj precej žalostno, toda ko sem prejel obvestilo z ljubljanske dermatovenerološke klinike, sem najprej zajel sapo od začudenja, potem pa sem se začel krohotati, zaradi silnega smeha so me oblile solze. V dopisu me prijazno vabijo na pregled žil 2. februarja 2017, točno ob 11.18. Leta 2017? Torej čez slabo leto? Za pregled ušivih žil na nogi? Natanko tako!

Ko je napad smeha nekoliko popustil, sem se začel spraševati, ali so nam ljubo Slovenijo vesoljčki čez noč preselili v Afriko, morda v Južno Ameriko ali pa v kakšno azijsko zakotje, kamor še niso šli pogledat niti zdravniki brez meja. Statistike svetovne zdravstvene organizacije in druge raziskave velikih teoretikov s prirejenimi in netočnimi podatki lahko razkrivajo tudi to, da ima Slovenija enega boljših zdravstvenih sistemov v Evropi in morda tudi na svetu, a sam ocenjujem, da je vse skupaj ena velika beda.

Pustimo ob strani korupcijo, do onemoglosti razraščeno birokratizacijo (kar vprašajte kakšno sestro, koliko časa presedi za računalnikom zaradi izpolnjevanja vseh mogočih obrazcev in druge navlake) in druge anomalije v slovenskem zdravstvu, zaradi česar bi lahko kakšen genijalen pisec napisal izjemno dober scenarij za televizijsko nadaljevanko. Če mene v glavnem mestu srednjevropske države naročijo na pregled žil čez leto dni, je to znak, da smo na dnu.

Niso za to krivi dobri zdravniki, sestre in drugo osebje, za to je kriv sistem, ki so ga oziroma ga niso vzpostavili v samostojni Sloveniji. Delovanje našega zdravstva je odsev politikantsko zavožene države. Tako hudo zavoženo je vse skupaj, da ne zmoremo izpeljati niti zdravstvenih reform. Zato se čudim, da ljudje ne gredo na ulice, da bi opozorili na velike težave na enem izmed najpomembnejših področij za narod. Madona, za zdravje gre!

Ker naj bi jaz leto dni čakal na ušivi pregled, se mi bo morda stanje toliko poslabšalo, da se bom malo spravil na bolniško, pa potem seštevajte, kakšen strošek za državo bo to. Da o kasnejših morebitnih posegih in zdravljenju niti ne govorim. Nas je komaj dva milijona, pa moramo poslušati o predolgih čakalnih vrstah v naših bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Kakšna beda!

Ampak ne, ljudje gredo raje na ulice zaradi nekaj deset beguncev iz arabskega sveta, ki bi radi živeli pri nas in z nami. Namesto da bi ljudje poskrbeli zase, za svoje zdravje, za kakovostno življenje, raje sejejo nestrpnost in sovraštvo do drugih tako močno, da že obolevajo od nakopičene negativne energije. Medtem pa nam bodo farmacevtski lobiji in preostala mafija, ki služi na račun kvazizdravja naroda, ukradli še ta preostanek tako imenovanega javnega zdravstva, ki pravzaprav postaja čisto navadna šlamastika. Naše zdravstvo je bolno do konca.

Na pregledu čez slabo leto dni bo zelo zabavno.