Dobro jutro: Črno-beli jadralci
sob, 15.07.2017, 06:00
Dobro jutro: Črno-beli jadralci
Elegantne črno-bele ptice aprila prijadrajo iz južnih krajev kot izvidnica poletja.
Ena lepših poletnih slik, ki se zjutraj odpre za ovinkom v Martinjaku, je naseljen dimnik mogočne stare hiše, posebne in imenitne že zato, ker jo na gosto obrašča okrasna trta. Ko njene temne žile na pročelju spomladi začnejo prekrivati listi, ni daleč čas do prihoda poletnih gostov. Čaka jih apartma z najlepšim razgledom: na jug zapira pot proti Jadranu Snežnik, edina prava gora v brezmejnem gozdu. Proti zahodu se boči zeleni lok Javornikov, na severu je za visoko Rakitno Ljubljansko barje, na vzhodu je onkraj slikovite Bloške planote že Dolenjska.

Elegantne črno-bele ptice aprila prijadrajo iz južnih krajev kot izvidnica poletja. Skoraj nikoli par štorkelj ne prileti skupaj. Letos je trajalo več kot teden dni, da se je veliki samotni ptici iz rodu, ki naseljuje naš planet samo nekaj milijonov let več kot ljudje, pridružila še druga. Od daleč se ni videlo, kdo je bil prej, on ali ona. Nekaj časa sta se zjutraj še skupaj razgledovala proti vodi Cerkniškega jezera, potem pa se je ena snežno bela glava skrila za rob gnezda. Drugo ptico je bilo videti s ceste na travnikih blizu jezera pa tudi kilometre daleč, v Loški dolini, kako mirno motri planjavo pred sabo in čaka, da se zgane nekaj, kar bo postalo družinsko kosilo. Štorklje se bolj kot s krehajočimi in žvižgajočimi zvoki sporazumevajo s tleskanjem kljunov, njihovim najstrašnejšim orožjem; nekaj milijonink sekunde je potrebnih, da štorklja zapre kljun, ko zagrabi plen. Hitreje kot kača, krokodil ali lev.

Zdaj morata skrbna starša v Martinjaku hraniti štiri lačne kljune. Otroci so že tako veliki, da jih, kadar se cela družina stoje drenja v pretesnem gnezdu na dimniku, sploh ni mogoče več razlikovati od starih. S kratkimi preleti do bližnjega droga čez cesto že vadijo jesensko pot na jug. Ko bodo listi okrasne trte začeli rdeti, bodo lepega dne štorklje odletele na toplo. In če se prihodnje leto vrnejo, bo to dober znak. Ljudska modrost ve, da štorklje – poleg dojenčkov, seveda – prinašajo srečo.


Dobro jutro: Črno-beli jadralci

Skoraj nikoli par štorkelj ne prileti skupaj. Foto: Damjan Žibert

Prijavi sovražni govor