Dobro jutro: Iz nič

Iznajdljivost in ljubezen do kuhe in tistih, ki jim kuha, sta začimbi, dragocenejši od žafrana.

Objavljeno
30. december 2015 21.02
Božična darila, Opdrta kuhinja, Ljubljana, !4.December2015 [darila, odprta kuhinja, božič]
Danica Petrovič
Danica Petrovič
Čez nebo je pregrnjena siva plahta, ki je tu in tam preluknjana, skozi vlažen filc pa prosevajo koščki jasnine. Kot cvetovi spominčic. Pred rdečim semaforjem, ki komaj brli od umazanije, stoji gručica pešcev. Ko se barva spremeni, nekaj parov širokih čevljev z debelimi podplati zavije v najbližjo okrepčevalnico, nekaj ženskih gležnarjev premišljeno koraka proti trgovini z mešanim blagom, nekaj športnih copat pa neslišno brzi nekam naprej.

Čeveljci brez visokih, zašiljenih pet, ki bi se lahko strmoglavo zapičile med granitne kocke, precej preprosti, z usnjenimi pentljami na nartu, obotavljivo poplesujejo pred izložbo, v kateri se gledalcem koketno razkazujejo litoželezne ponve in kozice iz Francije, prevlečene z rubinasto rdečim emajlom. Vsaka stane premoženje. Še en zasuk v levo, droben plesni korak nazaj in spet tuhtajoče čakanje. Kakšna bi bila novoletna večerja v takšnem loncu? Bi bil coq au vin res čisto drugačen kot piščanec v vinu v črni kozici Emo?

Droben nasmešek na njenem obrazu, ki ga je prebudil daljni spomin, spodbudi sivolasega godca na leseni pručki, da začne z lesenima kladivcema iz klavirskih žic, napetih med dvema mostičkoma čez dolgo leseno skrinjo, izvabljati presunljivo mile zvoke. Ko mu mlada mimoidoča ženska ljubeznivo spusti v košarico drobiž in mu zaželi lepe praznike, ji na vprašanje, na kateri inštrument tako lepo igra, odgovori, da je to oprekel, stari ljudski inštrument, ki so ga po cerkvah slikali že pred Trubarjevim rojstvom. Lastnica nestrpno prestopajočih se čeveljcev začuti, da je tlak mrzel, in se opomni, da hiti na tržnico po radič, korenje in piščanca, toda prizor, ki se je pojavil iz nič, kot iz nekega davnega časa, je bil vreden še nekaj trenutkov.

Iz nič, se je spomnila nerazumljivih kuharskih lekcij stare tete, ki je kuhala nepozabne dobrote. Dobra je tista kuharica, ki iz nič skuha dobro jed. Iznajdljivost in ljubezen do kuhe in tistih, ki jim kuha, pa sta začimbi, dragocenejši od žafrana.