Dobro jutro iz Pjongčanga: Beseda, ki se smeji
sob, 17.02.2018, 06:00
Dobro jutro iz Pjongčanga: Beseda, ki se smeji
Korejski nasmeh ima severnjaško dobrodošlico, južnjaško sramežljivost, vzhodnjaško diskretnost in zahodno odprtost.
Vsakič, ko grem iz Seula v Pjongčang, pozabim, da je na svetu več kot en jezik. Na olimpijskih hribih je samo eden. Slovar je sestavljen iz nasmeha, mahanja z rokami, živčnega trzanja telesa, napetih ramen, ostrega pogleda, tovariškega objema in bolečega krča na obrazu.

Potem pa se vrnem na asfalt in vsi naenkrat govorijo različno. Seul je poln tujcev. Trgovinski center Mjeongdong je podoben Babilonskemu stolpu. Ljudje govorijo mešanico vseh jezikov, ki so dopolnjeni s prsti, ki kažejo na določeno točko na zemljevidu mesta, očmi, ki so hvaležne za pomoč, in trzanjem ramen, ki so otrdela zaradi prepolnega nahrbtnika.

Vstopim v restavracijo in lastnici rečem, naj mi že stotič ponovi besedo »bibimbap«. Veselo se nasmeji in reče »bii-bim ba«. Tisti »p« je na koncu zgolj zato, da se »ba« – »riž« oziroma »hrana« – izgovori kratko. Ne vem, kolikokrat sem že dojela, zakaj imam tako rada Daljni vzhod. Zaradi smeha, v katerega so odeti občutki.

Zato imam tudi rada bibimbap. Spominja me na korejski smeh dobrote. V njem je vse. Črne gobe in temnozelena morska trava simbolizirata sever oziroma ledvice. Rdeči čili, korenje in žižole predstavljajo jug oziroma srce. Zelena kumara in listi špinače predstavljajo vzhod in jetra. Beli riž in sojini kalčki so simbol zahoda in pljuč. V sredi je jajčni rumenjak – središče univerzuma. Tradicionalna medicina pravi, da je to želodec.

Tudi korejski nasmeh ima vse: severnjaško dobrodošlico, južnjaško sramežljivost, vzhodnjaško diskretnost in zahodno odprtost. Lastnico restavracije prosim, naj me nauči besedo, ki je v angleščini ni. Ona reče »džeong«. Spet se zasmeji, ker ve, da mi bo morala pojasniti, kaj to pomeni. Začne naštevati: ljubezen, simpatičnost, srce, strast in sočutje. Vse v enem. Kot ledvice, srce, jetra, pljuča v eni skledi, jo vprašam. Smeje se z rokami na želodcu. Kot bi držala središče univerzuma. Aha, zdaj vem, pomislim in pomešam rumenjak z rižem.


Dobro jutro iz Pjongčanga: Beseda, ki se smeji

Slovar jezika na olimpijskih hirbih je sestavljen tudi iz nasmeha. Foto: AP

Prijavi sovražni govor