Dobro jutro: Kaj in kako s tem?

Kdaj ste se nazadnje spopadali z navodili za uporabo nečesa?
Objavljeno
12. januar 2016 19.18
Jelka Šutej Adamič
Jelka Šutej Adamič
Morda električne zobne ščetke, pralnega stroja, avtomobila ali človeka. Lani je namreč pri založbi Sanje izšla že četrta knjiga z naslovom Človek: navodila za uporabo. Iz telesa in izpod peresa Nare Petroviča. Le pametni telefon pride v vaše roke brez navodil, saj je tako pameten, da on bolje uporablja nas kot obratno.

Navodila za uporabo so poseben žanr, ki naj bi skrbel za to, da bo kupec plačani proizvod tudi pravilno uporabil (in ne pa se z njim ubil). Običajno so sestavljena iz več delov. Začnejo se z zahvalo za zaupanje in opisom izdelka, varnostnim opozorilom, nadaljujejo pa se z opisom namena uporabe, denimo, uporabljamo ga za mešanje še nezmešanih izdelkov. Sledi najkrajši del, ko proizvajalec uči, da napravo vključite s pritiskom na gumb in izključite s ponovnim pritiskom na ta isti gumb. Zahtevnost navodil se poveča, če je gumbov več.

Pogosto se zgodi, da šele iz navodil za uporabo vidite, kakšno neumnost ste kupili. Če ne berete navodil, tvegate, da ne boste vedeli, kaj ste kupili in čemu zadeva služi.

Izkušnje neučakanih ali nepotrpežljivih so vedno enake: navodila jih znervirajo prej, preden jim jih uspe prebrati do konca, zato začnejo improvizirati ali na pomoč pokličejo spretnejšega. Posebno poglavje so navodila za uporabo zdravil. Če bi upoštevali vse, kar piše o stranskih učinkih, jih sploh ne bi jemali.

Vedno ne potrebujemo navodil ali pa so celo neželena, na primer navodila za uporabo svoje žene ali moža. Za nasvet pri tej zahtevni nalogi se lahko obrnete kar na taščo ali na zakonske, družinske posvetovalnice, tudi cerkvene. Čeprav imajo cerkveni dostojanstveniki celibat in vse bolj zapletene odnose v družinah in med partnerji verjetno težko rešujejo le s pomočjo Biblije, te več kot dva tisoč let stare knjige z navodili za uporabo stvarstva.