Dobro jutro: Melanijina dežela

Uspelo nam je. Končno nekdo piše o Sloveniji. Kako priti do nas, kaj tu početi, kdo smo, kje, kakšni smo.
Objavljeno
29. november 2016 22.35
Tanja Jaklič
Tanja Jaklič
Postali smo Melanijina domovina. Manjša od New Jerseyja, celo izkušenim popotnikom se zdi, da so deželo odkrili prvi, o Sloveniji piše CNN. Ampak vse bi se zdaj utegnilo spremeniti, kajti Slovenija je svetu podarila ameriško prvo damo.

Slovenijo v tujih medijih spremljajo besede, ki smo jih vajeni: majhna, nekoč komunistična, le nekaj ur vožnje z Dunaja, iz Zagreba ali Benetk. Celo direktni leti pripeljejo tja iz Münchna ali Pariza. Menda sami sebi pravimo Nova Zelandija Evrope, glavno mesto je kot z razglednice, več kot 60 odstotkov države pokrivajo gozdovi, imamo 700 divjih medvedov in 80 avtohtonih dreves in še 80 termalnih grelcev, ki pomirjajo razbolele noge. Med lokacijami, ki jih morajo turisti nujno obiskati, so Tromostovje, Goriška brda, Škocjanske jame, Triglavski narodni park. Detroit Free Press je zapisal, da je zmagovalec ameriških volitev mala Slovenija, »pripravljena za žaromete«, neki drugi medij pa, da se Ljubljana izgovori »loo-blee-ah-nah«.

So pa v Washington Postu že pred časom poudarili, kaj se od deželice na sončni strani Alp lahko naučijo v ZDA. Našteli so porodniški dopust (tudi za očete), socialno podporo za družine, bolniška nadomestila, subvencije za umetnike, študentske bone, štipendije, podporo za nezaposlene. Za konec je novinar, ki mu je slovenski vir povedal, da Slovenci vse to jemljemo samoumevno in da bi hoteli še več, preprosto zaključil, da imamo lepo življenje: državne dodatke, razumne cene, spektakularne naravne lepote ter varnost in čistočo, ki jo težko najdeš celo drugod po Evropi.