Dobro jutro: Nasmeh
čet, 11.01.2018, 06:00
Dobro jutro: Nasmeh
Precej lepše je gledati nepristne nasmehe kot pristne kisle obraze.
Potovanje po Jugovzhodni Aziji je vedno prijetno, še posebno takrat, ko je v Evropi zima, mraz in megla. Ljudje so prijazni – tu se vedno spomnim besed pokojnega režiserja Boštjana Hladnika, ki je v nekem intervjuju na posmehljivo pripombo, da azijski nasmehi niso pristni, odvrnil, da mu je precej ljubše gledati nepristne nasmehe kot pristne kisle obraze – hrana odlična, morje čisto in toplo, cene pa nizke.

Poleg tega se regija tako hitro razvija, da posameznega kraja pogosto sploh ne prepoznaš, če ga nisi videl leto ali dve, kar pomeni, da je povsod vedno nekaj novega. Seveda ima to tudi negativne posledice, od povečevanja socialne neenakosti in degradacije okolja do ekspanzije multinacionalk in dominacije enih držav nad drugimi, pri čemer prednjači Kitajska, vendar je to pač cena razvoja, ki jo je treba plačati. Krivično bi bilo, če bi jim Zahod odrekal razvojne načrte v imenu takšnih in drugačnih idealov, saj se za tem neredko skriva zgolj sebična želja, da bi te destinacije ostale nedotaknjene in rezervirane za eksotične počitnice Evropejcev, Američanov in Avstralcev.

Ne glede na vse spremembe tam še vedno vladajo posebna energija ter srčnost in ustrežljivost (ki je ne gre zamenjevati s servilnostjo), ki jih očitno ne morejo izbrisati še tako velike spremembe na področju gospodarskega in družbenega ustroja. Kultura in religija ostajata integralni in neločljivi del biti tako posameznika kot družbe, polemik o ideoloških, verskih in političnih oslovih sencah pa je malo ali nič. Da ne bo pomote, Azija je daleč od idealne družbe, tam je zelo veliko krivic, revščine in zapostavljenosti, vendar sta vitalizem in veselje do življenja na zavidljivi ravni. In vsaj v tem pogledu nedosegljivi ideal Zahodu in še posebno vedno sitnim Slovencem, ki – s pristnim kislim obrazom – vedno znova iščejo in tudi najdejo vzroke za svoje nezadovoljstvo.


Dobro jutro: Nasmeh

Azija je daleč od idealne družbe, vendar sta vitalizem in veselje do življenja na zavidljivi ravni. Foto: Jorge Silva/Reuters

Prijavi sovražni govor