Dobro jutro: Sonček
sob, 04.11.2017, 06:00
Dobro jutro: Sonček
Sončni žarki nam pričarajo nasmeh na obraz in toplino v srca. Včasih lahko to storijo že lepe misli.
Včeraj je sijal sonček in greli smo se kot martinčki na topli skali. Kaj pa danes? Dopoldne bo še v redu, pravijo vremenarji, potem pa nas bo obiskal neusmiljen jesenski dež in kdo ve, kdaj se bomo spet lahko sprehajali ob morju ali v gozdu, ne da bi nas bičala dež in mraz?

Sončni žarki so eno tistih vsakdanjih doživetij, ki nam pričarajo nasmeh na obraz in toplino v srca, a niso edini, včasih zadostujejo že lepe misli.

Pred kratkim smo lahko brali o poldrugem milijonu dolarjev na dražbi za dva stavka življenjskih modrosti Alberta Einsteina, ki ju je znameniti fizik pred skoraj stoletjem zapisal v poplačilo tokijskega sla. »Mirno skromno življenje prinaša več sreče kot uspešno stremljenje, povezano s trajnim nemirom,« piše na enem od lističev, na drugem pa: »Kjer je volja, je tudi pot.«

Toplo nam je lahko ob misli, da je eden največjih genijev dvajsetega stoletja priporočal modrosti, ki bi jih lahko pripovedovale tudi naše stare mame, pa čeprav z njimi ne bi zaslužile niti centa.

Današnji znanstveniki se življenjskega zadovoljstva lotevajo bolj – znanstveno. Sestavljajo dolge sezname stvari, ki jih moramo narediti, da bi bili srečni in uspešni. Daniel Brown z univerze Portsmouth nam tako v reviji European Psychologist predlaga, naj bomo optimistični, duhovni ali verni, motivirani ali aktivni, prilagodljivi, družabni, gotovi vase in v svoje sposobnosti ter naj uživamo v učenju novih stvari, poleg tega pa naj imamo priložnosti, podporo družine in drugih, dovolj obvladljive izzive, mirno okolje in visoko stopnjo avtonomije.

Ob vseh teh nalogah in pogojih se nam zvrti v glavah, še posebej ker vemo, da mnogih vsaj v kakšnem od svojih življenjskih stadijev ni izpolnjeval niti Albert Einstein. Gremo raje na sonček, dokler še je – če je, saj vsi vemo, da je vremenska napoved ena najbolj relativnih stvari na tem svetu.


Dobro jutro: Sonček

Sončno vreme pred neusmiljenim jesenskim dežjem. Foto: Reuters

Prijavi sovražni govor