Dobro jutro: Življenje po resnici

Oxfordova beseda leta je letos spet beseda. To je samostalnik postresnica.
Objavljeno
28. november 2016 18.00
Sonja Merljak
Sonja Merljak
Beseda leta ponavadi simbolizira družbeno razpoloženje ali dogajanje, ki je zaznamovalo leto, in letos si je to priznanje prislužil samostalnik, ki se nanaša na »okoliščine, v katerih so objektivna dejstva manj pomembna pri oblikovanju javnega mnenja kot vplivanje na čustva ali osebna prepričanja«, so zapisali na spletni strani Oxford Living Dictionaries.

Da je beseda leta spet beseda, je poseben napredek. Lani je to bila podoba: smeško, ampak ne katerikoli od njih, ampak tisti, ki pretaka solze radosti. Po ugotovitvah sodelavcev slovarja je bil prav ta piktogram lani najbolj uporabljan.

Smeškoti ali čustvenčki, kot v slovenščini pravimo emotikonom oziroma emojijem, so digitalne sličice, s katerimi otroci in odrasli izražamo čustva v sporočilih. In ker je bila lani beseda leta podoba, pravzaprav ni nenavadno, če je letos beseda leta postresnica. Živimo v svetu, kjer so bolj kot resnica pomembna čustva, v svetu, kjer večina komunikacije poteka s podobami, denimo s »stickiji« kot nalepkami, ki jih pripenjamo k svojim sporočilom, kadar te niso celo edino sporočilo, pravijo njihovi uporabniki. Vračamo se torej v prazgodovino, v čas hieroglifov, ko se je človek izražal s podobo.

Slovaropisci so nam tako spet pokazali, kako zelo se je spremenil način našega sporazumevanja. Pa ne le to. Pokazali so nam tudi, kako se je zato spremenil naš svet. Lani smo se spraševali, kam so šle besede, če je beseda leta pravzaprav sličica? Letos smo dobili odgovor: v postresnico. Prvo mesto si je izborila v močni konkurenci; med tekmeci je bila besedna zveza »alt-right«, ki označuje ekstremno konservativne desničarje v ZDA. A v ožjem izboru je bila tudi beseda »hygge«, ki je Slovencem razsvetlila november. Beseda leta pomeni stanje družbenega duha in mi lahko določimo, ali bo prihodnje leto bolj »alt-right« ali bolj »hygge«.