Kreativno: Kaj pa če?

Kaj če vsak posameznik od zdaj naprej usmerja svoje delovanje v to, da bomo kot skupnost živeli bolje?
Objavljeno
11. februar 2016 12.40
CHINA-DAILYLIFE
Tadeja Bučar
Tadeja Bučar

Eno temeljnih nalog današnjih kreativcev vidim v sanjanju in v čim pogostejšem javnem izražanju svojih in skupnostnih sanj. Sanjati moramo bolj kot kdaj prej, da rešimo zapletene izzive, v katere se na videz brezizhodno zaletavamo. Kreativec je lahko vsakdo, saj je ustvarjalnost človekova vrlina, ki se jo da učiti in vaditi. Je način življenja, je odnos do sveta. Je odločitev. Tudi politična.

Da se malo predstavim ... Živim v Zasavju, natančneje v Trbovljah. Ljubkovalno jim rečem Luknja. Opravljam številne poklicne vloge, rada delam z različnimi ekipami doma in po svetu in sem privrženka projektnega dela. Privlačijo me vzorci, strukture, pojmi, iskanje povezav, tvorjenje novih oblik ter bunkerji. Ja, bunkerji. Rada letim na krilih idej in naravnost imenitno mi je spremljati, ko skozi ustvarjalni proces iz nič nastaja nekaj. V letošnjem letu za pisanje besedil uporabljam tipografijo Helvetica Neue in po novem imam rdečo šminko, ki si jo nadenem tudi za sprehod po gozdu. Moja bolečina je nenapisan roman, kakšnih deset različnih prvih petdeset strani mi je že pomrlo po raznih diskih bivših računalnikov. In tudi trije scenariji za celovečerni film. Tam nekje konec osemdesetih sem bila zasavska prvakinja v streljanju z zračno puško. V državni statistiki trenutno nastopam kot brezposelna oseba. Jamram iz upora.

Pred kratkim sem predstavniku zasavskih političnih odločevalcev ob neki neformalni priložnosti omenila odcepitev Zasavja od države. Da Zasavje postane takšna luškana avtonomna cona v osrčju Slovenije, ki temelji na samoorganizaciji, ustvarjalnosti, komunikaciji in na medčloveških odnosih svetovnega formata. In to mislim prekleto resno. Kaj pa če?

Kaj če naše bivanje tukaj in zdaj osmislimo okrog ustvarjalnosti in skupnih dobrin, ne pa okrog individualnih interesov in profita? Kaj če se dogovorimo, da drug drugega navdihujemo? Kaj če vsak posameznik od zdajle naprej usmerja svoje delovanje v to, da bomo kot skupnost živeli bolje? Kaj če se organiziramo tako, da vsi ljudje živimo polno življenje, uporabljamo svoje talente, imamo izkoriščene potenciale ter sobivamo v harmoniji in spoštovanju? Kaj če prav vsi postanemo vitezi? Utopija? Kaj pa če?

Prav danes, ko začenjam sodelovanje pri pisanju Kreativnih blogov, letim v Berlin. Ljubo mesto, kjer sem preživela dve leti svojega življenja, mesto, ki me je sprejelo vase, mi odprlo oči. Tokrat bom tam v Social Impact Lab 14 dni razvijala produkt. Kar je nagrada za preboj med tri najboljše podjetniške ideje z družbenim učinkom v CE Evropi v programu Startery, ki smo si jo priborili lanskega novembra v Bolgariji. Nagrajena ideja se imenuje Post-Apokalipsa in se je nič velikega sluteč začela s sanjami o tem, kako v mesta duhov vrniti življenje. Kaj če uporabimo prazne, zanemarjene, zapuščene in propadle prostore za noro zabavo in malo izobraževanja? Kaj pa če?

Spremembe se začnejo s sanjami, nadaljujejo z mislimi, ki verjamejo vanje, se nato pretvorijo v besede in se na koncu odrazijo v dejanjih. Kaj bomo torej posanjali danes? Kakšen mentalni svet si bomo ustvarili? Katerim pojmom bomo dali moč, katere misli bomo izbrali, da nam določijo pot? In kaj če bi tisti napis v Times New Roman raje dejal: »Sem človek. Sanjam. In živim svoje sanje.« Kaj pa če?

Tadeja Bučar je komunikologinja, aktivistka in diagnostičarka dobrih idej, ki najbolj uživa v vlogi kreativne vodje skupnosti PUNKT

****

Osrednja rdeča nit blogov je kreativnost − kreativnost pri doseganju postavljenih ciljev, kreativnost pri premagovanju ovir, kreativnost pri izboljševanju socialnega in fizičnega okolja, v katerem živimo ...

S kreativnimi blogi vam strežemo vsak petek ob 9. uri, v vlogi njihovih avtorjev pa nastopajo še:

* Matej Povše, fotograf in multimedijski ustvarjalec.

* Ana Osredkar, soustanoviteljica iniciative Service Design Slovenia, business development manager po poklicu in service designer po srcu.

* Andrej Mercina, arhitekt ter (so)ustanovitelj in direktor biroja Trije arhitekti.

* Jernej Stritar, oblikovalec vizualnih komunikacij in partner v oblikovalskem studiu IlovarStritar.

* Gregor Žakelj, art direktor in soustanovitelj oblikovalskega studia VBG.