Okusna tradicija: Prihodnost turističnega raziskovanja hrane

Turizem »food experience« je v razcvetu, ne zamudimo ga.

Objavljeno
04. november 2015 15.16
Uroš Štefelin
Uroš Štefelin

Čedalje pogosteje se dogaja, da turiste poleg prepoznavnosti države v določene kraje mami prepoznavnost njene kulinarike. Turisti postajajo raziskovalci in želijo z okušanjem jedi spoznati kulturo dežele.

Slovenija, ki leži na stičišču različnih geografskih regij in kultur, ima izjemne naravne danosti in osupljivo tradicijo, ki se kaže predvsem v jedeh. Vsaka jed lahko govori zgodbo iz življenja naših prednikov, pa tudi sestavin, načina njihovega pridelovanja, praznikov, običajev ... In takšnih jedi imamo ogromno.

Povezovanje. Foto: Vila Podvin

Kaj meni osebno pomeni kroparska žonta, kaj vse skriva v sebi?

To je jed kroparskih kovačev, ki so živeli zelo skromno. Ob nedeljah so si po maši privoščili žonto (sotirana telečja ali goveja jetrca). Moji kroparski stari starši so jed ohranili in jo pripravljali zelo pogosto.

V Kropo so jo menda prinesli kovači, ki so se priselili iz Poljske. Vonj žonte me spomni na vas, mladost, toplino starih staršev, na težko življenje kovačev, ki se jim je ob nedeljah ob žonti smejalo srce. Vsa ta občutja lahko predajam prek jedi naprej in ogromno jih je!

Gorenjski zajtrk (gorenjski želodček, jajce z ocvirki). Foto: Vila Podvin

Na naših unikatnih jedeh moramo graditi slastno podobo raznovrstne Slovenije. In tujci to cenijo ter nam že aplavdirajo. Jed je lahko tradicionalna ali pa nadgrajena, vedno v sebi skriva zgodbe naših prednikov in s tem nas samih. Slastni štruklji, kranjska klobasa, koline, rdeča polenta, tepke, štrudlji, gibanice, povitice, jesh flajš, šmorn, postrvi, krap, ščuka, med ... predstavimo se z njimi in pokažimo, kako veliki smo.

Prirejajmo kulinarične dogodke, povezujmo se, kričimo skupaj v en glas, da se nas bo slišalo daleč naokrog. Bodimo ponosni in samozavestni.

Turizem »food experience« je v razcvetu, ne zamudimo ga.

***

Uroš Štefelin je vrhunski kuharski mojster in solastnik restavracije Vila Podvin, ki navdih za svoje kulinarične stvaritve črpa iz lokalnih sestavin in tradicije.

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, s katerimi vam postrežemo vsak četrtek ob 15. uri, mu družbo delajo še:

- Klemen Rojnik, jedec, triatlonec in farmacevt

- Teja Kuk, socialna delavka, prostovoljka in vodja projekta Skuhna

- Alja Dimic, prehranska terapevtka, Center Holistic

- Gorazd Potočnik, slaščičarski mojster, Sladkozvočje

- Marko Jamnik, fotograf, pisec pivovarskega bloga in kmalu tudi čisto pravi pivovar.

Po dosjeju kulinaričnih blogov lahko brskate TUKAJ.