Zdravje v hrani: Kostanj

Vsebuje veliko vlaknin, sestavljenih ogljikovih hidratov, B-vitaminov, baker in mangan. Je zdrav in hkrati okusen.

Objavljeno
27. oktober 2016 12.46
Alja Dimic
Alja Dimic

Jesenske barve in vonj po kostanju mi vedno vzbudijo občutek domačnosti in druženja s prijatelji. Sprehodi po mestu so zaznamovani z gretjem rok na vrečki vročih maronov.

Tudi moj Ian obožuje ta jesenski plod. Zadnjič sva se med sprehodom po Ljubljani zapletla v pogovor z znanko, ki pravi, da je kostanj res vsestranski in da z njim pripravlja prav vse, od juhe do sladic.

Kostanj pa ni le okusen, je tudi zelo zdrav.

Vsebuje res veliko vlaknin, ki v črevesju tvorijo snov, podobno gelu, ter nase vežejo strupe in tako zelo pomagajo telesu, da se jih hitreje znebi. Vlaknine iz kostanja tudi normalizirajo raven holesterola ter urejajo delovanje slinavke in izločanje inzulina. Kostanj zato zelo priporočam vsem, ki ste morda zaprti ali pa jeste preveč industrijsko pripravljene hrane.

Ker kostanj vsebuje sestavljene ogljikove hidrate, vas bo za dolgo časa nasitil, obenem pa ne bo spodbudil pretiranega nihanja žleze slinavke in pretiranega dviga inzulina.

K meni prihaja veliko žensk, ki imajo težave s hormoni in hormonskim neravnovesjem, kostanj pa je poln vitaminov B, ki pomagajo pri tvorbi hormonov in proizvodnji rdečih krvnih celic. Pomagajo pa tudi pri razgradnji beljakovin na aminokisline ter pri porabi maščob in ogljikovih hidratov za energijo. Vitamini B iz kostanja izboljšujejo in spodbujajo delovanje možganov, vaša koža pa z njimi postane lepa in sijoča.

V sodobnem času je veliko obolenj srca in ožilja, kostanj pa je bogat z manganom, ki zmanjšuje tveganje za nastanek srčnih obolenj ter pomaga pri proizvodnji vezivnega tkiva in strjevanju krvi.

Težave s kostmi in sklepi bremenijo že skoraj vsakega izmed nas, in ker kostanj vsebuje baker, je odličen za trdnost kosti. Od bakra pa je odvisno tudi delovanje imunskega sistema in živčevja.

Če ste torej nervozni, tesnobni in brez tiste prave volje do življenja, hitro po svojo vrečko kostanja.

In navsezadnje, kostanj je res okusen. Sama se z veseljem odpravim v naravo in ga kar sama naberem. Pri tem se nadiham svežega zraka, s hojo navkreber pa se tudi malo razmigam.

In ker zelo rada kuham in pečem, še raje pa jem, delim z vami recept za zares zelo dobro tortico s kostanjem.

Foto: Alja Dimic

Zanjo potrebujete:

- kostanjev pire iz približno enega kilograma kostanja
- kokosovo smetano
- žlico kokosovega masla
- čajno žličko glukomanana v prahu
- namočene indijske oreščke, približno 250 gramov
- namočene datlje, približno osem medjool datljev
- naribano čokolado za okrasitev
- kokosovo smetano za premaz po vrhu (po želji)

Priprava:

V mešalniku do gladkega zmešajte namočene indijske oreščke, kokosovo maslo in datlje. Ko dobite kompaktno maso, jo razporedite po okroglem pekaču, obloženem s peki papirjem. Testo dobro pritisnite ob dno pekača.

V kremo zmešajte kostanjev pire in stepeno kokosovo smetano, ki ste ji dodali malo glukomanana v prahu. Glukomanan v prahu se uporablja kot gostilo in želirno sredstvo in je res super, saj vsebuje veliko vlaknin.

S kremo namažite oziroma naložite podlago iz oreščkov in postavite v hladilnik.

Okrasite z naribano čokolado, lahko pa po vrhu namažete stepeno kokosovo smetano.

Uživajte v jesenskih dneh in, saj veste, nikar ne pozabite na kostanj.

***

Alja Dimic je prehranska terapevtka v centru Holistic.

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, s katerimi vas razveseljujemo vsak četrtek ob 15. uri, ji družbo delajo še:

- Gorazd Potočnik, slaščičarski mojster, Sladkozvočje

- Anita Lozar in Matej Pelicon, pivovarja in lastnika ajdovske craft pivovarne Pelicon

- Uroš Štefelin, kuhar in gostinec, Vila Podvin

- Klemen Rojnik, jedec, triatlonec in farmacevt.

- Anja Korenč, oblikovalka embalaže, soustanoviteljica studia Fork.

Po dosjeju kulinaričnih blogov lahko brskate TUKAJ.