Zdravje v hrani: Tisti čas v letu

Le koga ne razveseli z ljubeznijo pripravljena tortica ali domače pecivo?

Objavljeno
08. december 2016 12.58
Alja Dimic
Alja Dimic

Spet je tisti čas v letu, ki ga imam skoraj najraje. Čas, ko smo več s svojimi najdražjimi, čas, ki ga namenimo skupnim obiskom sorodnikov in znancev, čas, ki ga ustvarjalno preživljamo s svojimi otroki, čas, ko iz kuhinje diši po sveže pečenih piškotih, čas, ko si pripravimo skodelico vročega čaja s cimetom, čas, ko se zazremo nekam v daljavo in nam utripajoče lučke osvetljujejo temne ulice.

To je čas, ko me spomini iz otroštva navdajo s čarobnostjo otroškega pričakovanja dedka Mraza, polne mize dobrot in trenutkov z družino. Ko sva z mamico pekli piškotke, z očijem in bratcem pa smo sestavljali kocke. Vse te občutke in doživetja bi zdaj rada vzbudila tudi pri mojem sinčku in res ni lepšega od teh malih očk, ko se polne pričakovanja in vzhičenosti zazrejo v veliko rdečo pentljo na vrhu darila in opazujejo svetlikajoče se lučke na novoletni smrekici.

Obožujem pripravljanje sladic, mesenje testa in oblikovanje piškotkov. Ko se po skrbno izbrane sestavine odpravim v okrašene trgovine, ki prav tako naznanjajo prihod praznikov. Ko kupovanje ni samo nakupovanje, ampak pravo malo doživetje, saj se povsod nekaj dogaja, in ko tudi moj mali sonček uživa v tem norem letnem času.

Najini popoldnevi so tako obarvani s peko najrazličnejših piškotov, tort in drugih poslastic, ki jih lično zavijem in pripravim za darila. Le koga ne razveseli z ljubeznijo pripravljena tortica ali domače pecivo? Kupite lepe okrasne škatle in novoletna darilca so pripravljena.

Včeraj sem pripravila presno tortico, ki vas bo navdušila in hkrati poskrbela za veliko energije.

Ko se boste odpravili v trgovino, naj vaša nakupovalna košarica vsebuje:

Za podlago:

- 250 g namočenih mandljev
- 150 g namočenih datljev
- malo cimeta

Za oblogo:

- 300 g namočenih indijskih oreščkov
- 350 g malin
- strok vanilje
- sok dveh limon
- 2 žlici kokosove maščobe
- 2 žlici eritritola

Priprava:

V mešalniku dobro sesekljajte namočene in odcejene datlje, mandlje in malo cimeta. Dobiti morate lepljivo zmes in jo nato s prsti vtrite v tortni model.

Stopite kokosovo maščobo in vanjo dodajte eritritol, da se stopi. Zmes vlijte v mešalnik ter dodajte indijske oreščke, strok vanilje in sok limon. Vse skupaj zmešajte v kremno strukturo. Polovico kreme namažite na podlago v tortnem pekaču.

V preostalo kremo dajte maline in zmešajte ter maso razporedite po vrhu torte.

Torto pokrijte s prozorno folijo in postavite v zamrzovalnik, da se strdi.

Uživajte v prazničnem decembru, z okusno tortico pa posladkajte svoje najdražje.

***

Alja Dimic je prehranska terapevtka v centru Holistic.

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, s katerimi vas razveseljujemo vsak četrtek ob 15. uri, ji družbo delajo še:

- Anja Korenč, oblikovalka embalaže, soustanoviteljica studia Fork.

- Gorazd Potočnik, slaščičarski mojster, Sladkozvočje

- Uroš Štefelin, kuhar in gostinec, Vila Podvin

- Klemen Rojnik, jedec, triatlonec in farmacevt

- Anita Lozar in Matej Pelicon, pivovarja in lastnika ajdovske craft pivovarne Pelicon.

Po dosjeju kulinaričnih blogov lahko brskate TUKAJ.