Zdravje v hrani: Zakaj ne smete pozabiti na slive

Dobre so za lajšanje prebavnih težav, pri prehladih, okužbah dihal, težavah z depresijo in tesnobo, debelostjo.

Objavljeno
14. september 2016 12.52
Posodobljeno
15. september 2016 15.00
ankele/slikova pita
Alja Dimic
Alja Dimic

Slive gotovo spadajo med hrano, ki bi jo morali redno uvrstiti na svoj jedilnik.

Odlične so za shujševalne diete, saj ne vsebujejo veliko kalorij, vsako jed pa naredijo bogato in aromatično. Vsebujejo zelo malo maščob in skrbijo za zdravo raven holesterola.

Lahko jih skuhate v kompot, iz njih naredite marmelado, jih pripravite zjutraj za zajtrk s kosmiči ali pa iz njih spečete odlično pecivo.

Slive imajo nizek glikemični indeks, kar pomeni, da ne povzročajo nihanja sladkorja in s tem tudi ne prevelikega odziva na inzulin. Zaradi tega so odlične pri vseh vnetnih procesih v telesu, saj zaradi bogate antioksidativne vrednosti skrbijo za dobro delovanje imunskega sistema in skrbijo za dober telesni odziv proti alergijam.

Slive so zelo bogate z vitaminom C, ki je prav tako močan antioksidant, ki ščiti vaše celice pred poškodbami zaradi prostih radikalov. Vitamin C pa pomaga tudi pri proizvodnji kolagena in karnitina, ki sta nujno potrebna za zdravje kosti, las, kože, nohtov, sklepov in vseh vezivnih tkiv.

Prav tako so slive bogate s provitaminom A, ki skrbi za zdrav vid, normalno plodnost in rast kosti.

Zdravstvene koristi sliv vključujejo prebavne težave, pogoste prehlade, okužbe dihal ter težave z depresijo in tesnobo.

Zaradi veliko antioksidantov se njihova moč uporablja pri zdravljenju bolezni, kot so osteoporoza, degeneracija makule, rak, diabetes in debelost.

Pomagajo pri ohranjanju zdrave ravni holesterola, pri boleznih srca in ožilja, pri kognitivnih težavah, pri krepitvi imunskega sistema, pri celičnem zdravljenju, pri ponovni vzpostavitvi elektrolitskega ravnovesja ter pri strjevanju krvi.

Slive so odličen vir folata in vitamina K ter vitaminov B in E.

Prav tako vsebujejo minerale, kot so kalij, fluorid, fosfor, magnezij, železo, kalcij in cink.

Imajo tudi veliko vlaknin, ki skrbijo za zdravo presnovo in prebavo.

Zaradi antioksidativne vrednosti preprečujejo škodo, ki jo povzroča oksidativni stres.

S študijami so dokazali njihovo veliko učinkovitost pri preprečevanju diabetesa, prav tako pa pomagajo pri nižanju trigliceridov v krvi.

Polifenoli, skupaj z vsebnostjo kalija, spodbujajo nastajanje kosti, povečujejo gostoto kosti in preprečujejo izgubo kostne mase, ki jo povzroča pomanjkanje hormonov zaradi starosti.

Zaradi velike vsebnosti vlaknin učinkovito preprečujejo prebavne težave, kot so zaprtost, driska in napihnjenost.
Redno uživanje sliv prav tako pomaga pri preprečevanju alzheimerjeve in parkinsonove bolezni.

Zaradi vsebnosti vitamina B6 pomagajo pri prenosu živčnih signalov in pomagajo pri nemotenem delovanju živčnega sistema.

Aminokislina triptofan pa pomaga pri proizvodnji nevrotransmitorja serotonina, ki ima pomembno vlogo pri spanju, apetitu in koncentarciji.

Raziskave so dokazale, da redno uživanje suhih sliv pomaga pri spodbujanju pretočnosti krvi v arterijah in pomaga pri preprečevanju različnih srčnih obolenj, vključno z razvojem ateroskleroze in zmanjšanju možnosti za srčni napad in kap.

Slive zelo krepijo imunsko obrambo telesa zaradi velike vsebnosti vitamina C.

Raziskava na Univerzi v Liverpoolu kaže, da redno uživanje sliv pomaga pri hujšanju in izgubi teže.

Prav tako redno uživanje sliv pomaga pri zmanjševanju anksioznosti.

Slive so zelo koristne v nosečnosti, saj zaradi velike vsebnosti pomembnih hranil dobro vplivajo na razvijajoči se plod in oskrbijo mater s potrebnimi elementi.

Slive so se izkazale kot odlične pri zdravljenju ali preprečevanju raka, saj so raziskave dokazale, da pomagajo pri zaviranju rasti in širjenja malignih rakavih celic ter stimulirajo k umiranju rakavih celic.

Zaradi vsebnosti antioksidantov so koristne pri ohranjanju lepe in napete kože ter zagotavljajo dobro zaščito pred poškodbami zaradi UV-sevanja.

Vsebnost vitamina K daje slivam sloves, da spodbujajo k normalnemu strjevanju krvi.

»Lahko jih skuhate v kompot, iz njih naredite marmelado, jih pripravite zjutraj za zajtrk s kosmiči ali pa iz njih spečete odlično pecivo.« Foto: Špela Ankele


***

In še odličen in hiter recept za pecivo s slivami.

Potrebujete:

- čez noč namočeno proseno kašo
- kokosovo smetano
- bio jajce
- izkoščičene slive
- eritritol
- glukomanan v prahu za kremast okus
- vaniljo v prahu
- kokosovo maščobo

Priprava:

V skledi zmešajte odcejeno proseno kašo, jajce, malo eritritola, polovico čajne žličke glukomanana v prahu, na manjše koščke narezane slive, kokosovo smetano in vaniljo v prahu.

Razporedite po pekaču, namazanem s kokosovo maščobo.

Zapecite do zlato rumene barve na 180 stopnjah Celzija.

Ohladite, razrežite in uživajte.

***

Alja Dimic je prehranska terapevtka v centru Holistic.

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, s katerimi vas razveseljujemo vsak četrtek ob 15. uri, ji družbo delajo še:

Gorazd Potočnik, slaščičarski mojster, Sladkozvočje

- Uroš Štefelin, kuharski mojster, Vila Podvin

- Klemen Rojnik, jedec, triatlonec in farmacevt

- Tajda Blazinšek, antropologinja in prostovoljka, Skuhna

- Anja Korenč, oblikovalka embalaže, soustanoviteljica studia Fork.

Po dosjeju kulinaričnih blogov lahko brskate TUKAJ.