Dobro jutro: Zimska idila
sre, 11.01.2017, 06:00
Dobro jutro: Zimska idila
O prenormiranosti in obilju vseh mogočih zakonov in predpisov se pri nas veliko govori, a brez posebnega učinka.
Za veliko zadev, ki jih pri nas menda ni mogoče izpeljati, je kot vzrok navedeno pomanjkanje denarja. Delno je to sicer res, res nismo tako bogati kot nekatere druge države, veliko sredstev tudi zapravimo za prazen nič ali za dvomljive posle, vendar je marsikaj mogoče izpeljati tudi z minimalnim finančnim vložkom ali celo popolnoma zastonj.

Lep primer sem pred kratkim videl na severni strani meje, v Šentandražu v Labotski dolini. Ker so bili tudi letos božično-novoletni prazniki tudi tam skoraj brez padavin, je snega še v planinah le za vzorec, v nižinah pa pokrajina spominja na pozno jesen. Ampak ker so prazniki čas za smučanje, sankanje in kepanje, so na vzpetini ob mestecu postavili snežni top in nasuli dvajset centimetrov snega. Omislili so si še minaturni teptalnik in na hribčku se je podilo okoli petdeset otrok, ki so uživali v sicer miniaturni zimski idili.

Ne vem, koliko jih je ta akcija stala, ampak mislim, da ni šlo za kakšne omembe vredne vsote. Verjetno so se dogovorili s katerim od bližnjih smučišč, da so jim snežni top odstopili za dan ali dva in stvar je bila urejena. In to gotovo ne velja zgolj za takšne drobne pozornosti, ampak tudi za večje in pomembnejše zadeve, skratka, za vsak projekt ni treba naročiti študije (in jo drago plačati), izdati razpisa (po možnosti prirejen za kakšnega znanca) ali sklicati sej vseh mogočih svetov, odborov in komisij, da zadevo požegnajo.

O prenormiranosti in obilju vseh mogočih zakonov in predpisov se pri nas veliko govori, prav tako o še večjem preobilju kršenja le-teh, a brez posebnega učinka. Pri nas bi se ob takšni ideji verjetno sestal kakšen veleumni forum, preden bi sprejeli ustrezne sklepe bi po parkih že cveteli zvončki in vijolice. Čeprav bi pravzaprav potrebovali le nekaj domišljije, iznajdljivosti in podjetnosti pa dobre volje in iskrene skrbi za blagor drugih.


Dobro jutro: Zimska idila

Ker so prazniki čas za smučanje, sankanje in kepanje, so na vzpetini v Šentandražu v Labotski dolini postavili snežni top in nasuli dvajset centimetrov snega. Foto: Leon Vidic/Delo

Prijavi sovražni govor