Znanstveni blog: Tradicionalni poletni tabori za mlade

Večji del aktivnosti Zavoda 404 poleti poteka v Rimskih Toplicah, kjer je letos ustvarjalo kar 14 osnovnošolcev.

čet, 10.08.2017, 15:00

Poletne mesece delavnico Zavoda 404 večinoma zaznamujejo temeljito pospravljanje, zaključevanje še zadnjih nedokončanih srednješolskih projektov in priprava na novo šolsko leto. Ne mine pa teden, ko nas ne bi obiskalo vsaj nekaj mladih, ki potrebujejo to ali ono orodje ali stroj za svoje projekte.

Večji del aktivnosti Zavoda 404 poleti poteka v Rimskih Toplicah, kjer izvajamo že tradicionalne poletne tabore. Od nedelje do petka skupine 14 osnovnošolcev pod vodstvom petih mentorjev ustvarjajo to, kar še ne obstaja − vsaj zanje še ne.

Tabor GAME - ne, ne igramo računalniških iger, ampak jih izdelujemo sami! Foto: Zavod 404

Vsebine na taborih prepletajo tehnična znanja od spajkanja, programiranja in izdelave robotkov do obiska bližnjega bazena in Aškerčeve domačije. Mladim v roke potisnemo orodje, sami pa potem z njimi svoje ideje pretvorijo iz glav v resničnost. V letošnjem letu mladim omogočamo tri različne izkušnje na treh tematsko obarvanih taborih (GAME, KIT in SMART). Njihova rdeča nit sta druženje in spoznavanje tehnologije prek lastne izkušnje − ni dovolj, da vidijo, kako stvari delujejo, izdelati jih morajo sami.

Vsak je že videl motor, senzorje, gumb, morda tudi mikrokrmilnik in vsak si je že zamislil, kaj vse bi z njimi lahko zgradil. Kako? To je izziv tabora KIT. Foto: Zavod 404

Nekateri med njimi prvič v rokah držijo spajkalnik, drugi, ki so že izkušeni mojstri spajkanja, pa jim pri tem pomagajo. Na taboru izdelajo čisto prave izdelke, ki jih nato lahko skozi leto uporabljajo doma, ali pa naprave razderejo in si iz komponent izdelajo druge. Kakšen bo njihov končni izdelek in kakšno nalogo bo opravljal, pa je prepuščeno domišljiji posameznika.

Pametni telefoni, pametne hiše in avtomobili, sodobna tehnologija in naprave, ki nam olajšajo življenje. Kako pa pravzaprav delujejo? Foto: Zavod 404

S prvim šolskim dnem znova odpiramo vrata naše delavnice za nove šolske projekte. Tokrat nas čaka največji izziv doslej − več kot 50 osnovnih in srednjih šol bo vključenih v naše programe, ki jih bo vodilo skoraj 50 mentorjev in prostovoljcev. Veselimo se novih idej in kreativnih rešitev, o katerih vas bomo sproti obveščali.

Če bi radi tudi vi spremljali naše delo in tedenski napredek, vas vabimo, da se nam pridružite na facebook strani Zavoda 404.

Prijavi sovražni govor