Opoldansko vprašanje, ponedeljek, 9.
pon, 09.07.2012, 12:00
Opoldansko vprašanje, ponedeljek, 9.

Včeraj so se spet kresala mnenja na Twitterju: bi javne osebe morale paziti, kar objavljajo?

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar in kolumnist Sobotne priloge Dela sta napadla generalnega sekretarja vlade Boža Predaliča zaradi ne ravno posrečene pripombe o izbrisanih. »Kdo ve?« je zapisal na Twitterju. »Morda pa bo kdo od izbrisanih porabil odškodnino za tečaj slovenščine?«

Musarjeva je Predaliča prosila za malo več spoštljivosti, Crnkovič pa je napisal, da si kot generalni sekretar vlade na Twitterju ne more privoščiti nesramnosti in ga direktno pozval, naj se »unese« in »utihne«.

Reakcije so bile mešane: mnogi so zaušnico podprli, mnogi pa so se zgražali nad kršitvijo pravice do svobodnega izražanja, ki da velja tudi za generalnega sekretarja vlade.

Skratka, vprašanja:

• Ali imajo politiki in/ali vladni uslužbenci pravico, da izražajo svoja osebna mnenja na socialnih omrežjih?

• Ali imajo to pravico neglede na to, kakšna so ta mnenja?

• Z drugimi besedami, ali si lahko privoščijo, da so nesramni?

• Ali si lahko to privoščijo druge (napol) javne osebe, na primer novinarji?

• In nenazadnje, ali je na socialnih omrežjih sploh mogoče ločiti javno osebo od privatne? Zlasti politiki radi poudarjajo, da je Twitter (Facebook, blogi) stvar njihovih privatnih mnenja. Je to res ali je le iluzija?

Pišite nam na tuditi@delo.si ali svoje mnenje delite z nami na Delovem Facebook profilu in Twitterju. Vaše komentarje bomo objavili v prispevku ob 18. uri.Opoldansko vprašanje, ponedeljek, 9.

Božo Predalič, generalni sekretar vlade. Foto: Uroš Hočevar, Delo

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
1 komentar
novi_butalec

Le zakaj se pa zdaj problamtizira twitter? Ko je pa tvitala nekdanja ministrica Kresalova (ko je bila še na funkciji), pa je bilo vse OK. In tam je izražala svoja osebna mnenja. Pa Golubič tudi.

Kot kaže, še vedno marsikateri novinar v Sloveniji misli, da je svoboda govora rezervirana samo za levico. Kar pa objavi kdo drug, pa je avtomatsko nestrpno in je treba prepovedati.

Dejstvo je, da smo tudi sami slišali govoriti predstavnike izbrisanih v polomljeni slovenščini ali pa celo srbsko. To ni žaljivka, to je pač dejstvo. Če kdo ne zna slovensko ali pa slabo govori, ta človek še ni manj vreden, kajne? Konec koncev več kot 6 milijard ljudi na vsem svetu ne zna našega jezika. Ali so zato manj vredni? Tudi politikom se pozna naglas, od Janše pa tja do Zokija. Na veliko ju imitirajo skupaj s prepoznavnimi jezikovnimi posebnostmi, pa ni še nikomur padlo na pamet, da bi bilo to nestrpno.

Skratka, politiki imajo pravico objavljati svoje mnenje, tako kot vsi ostali. Nobene zakonske podlage ni, ki bi to prepovedovala. Ravno tako to velja za vsa mnenja, ne samo za leva. To isto velja tudi za novinarje, le zakaj pa ne?

Drugo pa je kultura javne besede, ki je res na psu. Zmerjanja ne sme biti. Vendar pa, kot rečeno, dejstvo še ni zmerljivka. In res ne vem, zakaj bi bila udeležba na tečaju slovenščine sramotna, za izbrisane ali neizbrisane.

09. julij 2012, ob 17:00:57
1 komentar
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej