Bojte se jeznih upokojencev!
ned, 15.07.2012, 09:00
Bojte se jeznih upokojencev!
Očitno poduk izbrisanih ni bil dovolj. Vlada se lahko upravičeno boji.
Že veliko let je tega, kar sem se kot mlada novinarka srečevala z imenitnim učiteljem, medvojnim partizanom in še prej aktivistom OF. Po drugi svetovni vojni pa se ni hotel pečati s politiko in je vsa taka vabila odklanjal z besedami: »Jaz sem svoje naredil in mi ni treba več zganjati revolucije.«

Ta že nekaj let pokojni mož je bil resnično srečen, da je lahko v miru obdeloval svoj vrtiček. Enkrat, ko so ga le preveč silili, naj se aktivira, pa je povzdignil glas in rekel: »Ko bomo stari partizani znova šli na barikade, se nam ne bo obetalo nič dobrega.« Mislim, da je zanj sreča, da ni dočakal današnjih dni, ko bi tudi njemu trgali pokojnino. Bi šel na barikade?

Zadnje čase se mi redno dogaja, da vsak pogovor – pa naj ima še tako nedolžen uvod – slej ko prej zavije k tisti ... (tu sledijo različni pridevniki, od katerih nobeden ni za objavo) vladi, ki je njim samim, njihovim svojcem ali dobrim prijateljem odvzela velik del zaslužene pokojnine. O tem, ali je pokojnina zaslužena, se lahko mnenja seveda močno razhajajo, toda omenjeni so o tem globoko prepričani in večinoma to utemeljijo tako spretno, kot da so prišli vsaj do polovice študija prava.

Na primer prijateljičin oče, kleni Korošec, star precej čez 80 let, ki je kot odličen mojster pred več kot pol stoletja desetletje delal v takrat cvetočem industrijskem mestu v Bosni. Ta zaslužek mu je pomagal, da si je pri Mariboru zgradil hišico. Zdaj pa so mu za ta čas od njegove skromne pokojnine odtrgali sto evrov. Zelo ga je prizadelo. Ponavlja, da je bila Bosna takrat del skupne države, da je zanj podjetje plačalo vse dajatve, da mu državni proračun ni nič podaril ... Njegov sklep: »Očitno jih jezi, da pri teh letih še uživam pokojnino.« Hči je še bolj divja kot on. Sicer utelešena miroljubnost zdaj pravi, da bi krivce za rop upokojencev najraje kar postrelila.

Seveda ve, da to ni lepo, saj bo njen oče vendar preživel, a saj se ne jezi samo zaradi njega. Razumem jo in poznam še zelo veliko drugih, ki ne morejo ravnodušno spremljati obupa oropanih – starih partizanov, internirancev, rudarjev, zaslužnih umetnikov in športnikov, ki so se zaradi ene najbolj spornih odločitev v mandatu te vlade – vsekakor pa zelo dobro skrite namere, za katero očitno do sprejema v parlamentu skoraj nihče ni vedel – znašli v hudi finančni stiski v letih, ko pri najboljši volji ne morejo več delati, temveč sami potrebujejo pomoč. Ta pa ni zastonj.

Tistim, ki ob tem pomislijo, da je vlada vendar prizanesla najnižjim pokojninam, naj pomislijo, da so stari ljudje večinoma ujeti v svoje navade in razvade. Iz meseca v mesec vedo, koliko bo šlo za položnice in koliko jim bo ostalo za vnuke. Zato je tudi sto evrov manj zanje veliko večji udarec, kakor se lahko komu zdi na prvi pogled.

»Veš, zdi se mi zelo krivično, da so se spravili ravno na ta denar. Ali si lahko kdo od današnjih politikov sploh predstavlja, kaj vse smo prestali? Ne morem verjeti, da bo Janša zdaj na račun teh ubogih evrov za internirance reševal državni proračun. Še bolj se mi smilijo drugi, ki jim je bilo med vojno še huje kot nam, ki nismo tako hudo stradali. Ne skrbi, bom že kako. Bom pa še bolj varčevala ...« mi je potožila devetdesetletna sorodnica, nekdanja interniranka. Kar je povedala, je nato peklo mene. Res, kako morejo?!

Noben privarčevani znesek ni vreden ene storjene krivice. Očitno poduk izbrisanih ni bil dovolj. Med izbrisanimi je bilo morda nekaj takih, ki bi pred dvema desetletjema s silo pokorili Slovenijo. In med prejemniki borčevskih pokojnin je verjetno nekaj takih, ki so gozdove komaj povohali. A velikanska večina je doživela in doživlja krivico. Zdaj samo čakam, da bo njihov bes prestopil meje domov in enot Zpiza. Vlada se lahko upravičeno boji. Stari jezni partizani in vsi drugi jezni upokojenci so že spet na barikadah. Ni pomembno, če zgolj v prenesenem pomenu besede.

Bojte se jeznih upokojencev!

Nezadovoljne upokojenke na nedavnem protestu. Foto: Jože Suhadolnik/ Delo

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
6 komentarjev
tone klepec

Draga novinarka: Denarja ni! Kapis!? Si pripravljena dati del svojih mesecnih prejemkov za primere, ki jih navajas? Kje naj vzame Jansa, ce denarja NI? Halo... In dodatne pokojnine naj gredo za "vnuke", ker so stari ljudje "ujeti v svoje navade". Res: Haaaaaaaalo... Tudi jaz imam vnuke, pa ne zahtevam od drzave, da bo dajala denar meni, jaz pa bom s tem razvajal vnuke! Get real, woman!

18. julij 2012, ob 15:25:46
baubau

zakaj pripovedujete le EN DEL resnice in jo tako potvarjate?Potrebno je upoštevati vse- zato povejmo še tole:
Dejstva so:1:pokojnina je pravica,ki izhaja iz vnaprej v sklade vplačanih,torej privarčevanih prispevkov.Zato je ne smemo zamenjevati z drugimi dodatki,nagradami ali celo socialnimi prispevki -socialno pomoč upravičeni lahko še vedno dobijo!2:nobenemu borcu SAMO zaradi od 0-4.letnega sodelovanja v NOB še ne pripada dosmrtna "pokojnina" ali renta-velik neupravičen delež denarja so prejeli že doslej.3:tudi interniranci so od nekdanjih okupatorjev npr.Nemčije ŽE davno prejeli tudi odškodnine!4: Vprašanj,ki jih moramo rešiti v okviru nasledstva,ne moremo začasno tlačiti v pokojninski zakon.

16. julij 2012, ob 13:34:03
stanislavko

Janša,da sem volil tvojo stranko mi je žal kolikor imam las na glavi.....nikoli več,rajši volim Jelinčiča !!!

16. julij 2012, ob 10:23:24
lek

Slovenski preVirantski vladi je odleglo ... ne bo več potrebno plačevati pokojnine Poldetu Bibiču , ki je imel preveč ...celo 350 evrov PRIVILIGIRANE pokojnine. Slovenija varčuje tudi z levičarskimi pokojnimi kulturniki in bo rešena ! Desničarskih kulturnikov itak ni ...razen enega , ki je vodil državno proslavo in mu seveda želimo dolgo življenje.

Čestitke uspešni vladi !

15. julij 2012, ob 17:50:37
minči

minči 1948 mismo delali zraven službe polnih 45 let še udarniško pa imamo 450 euro pokojnine pa se ne pritožujemo kod vi natolcujete mlado državo je treba rešiti za nas in prihoddne rodove ne bodite egoistični

15. julij 2012, ob 17:14:32
zmajček49

Saj niso vzeli denar od pokojnine samo „veteranom“, ampak tudi povsem navadnim ljudem.
Nekaj je v slovenski ekonomiji zelo narobe.

15. julij 2012, ob 11:39:08
6 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej