Brod na Muri: Če ukradeš pašteto, letiš...
tor, 09.02.2016, 15:00
Brod na Muri: Če ukradeš pašteto, letiš...
Pri nas preganjamo samo tiste, ki ukradejo eno pašteto.

Državni sekretar J.B. ni več državni sekretar. Ker je nedavno prišlo v javnost, da je pred letom dni ukradel pašteto. No ja, ni bila samo pašteta. A vse skupaj ni bilo vredno petdesetaka, vse je vrnil, opravičil se je, se poravnal s trgovino, v kateri je kradel in se globoko pokesal. Olajševalne okoliščine torej, skupaj z boleznijo, ki ga je vedno znova gnala v tatinske podvige. Pa je kljub temu letel iz službe, ker smo pri nas z majhnimi tatovi pač dosledno neusmiljeni. Če ukradeš pašteto, letiš!


In sedaj razmišljam, kaj se bo zgodilo s stečajno upraviteljico Pomurke Alenko Gril. Ta namreč na nek način proizvajalcu Kekec paštete Miroslavu Flisarju oziroma njegovemu podjetju Osem hoče ukrasti ne le eno pašteto, ampak celo proizvodnjo paštet. Pravzaprav mu hoče izmakniti blagovno znamko Kekec pašteta, ki jo je prav on po stečaju Pomurke obdržal pri življenju.


Težko je drugače kot poskus kraje označiti to, kar Pomurkina stečajnica počne zadnje čase. Na sodišče je namreč vložila zahtevo za izbris blagovne znamke Kekec pašteta zaradi neuporabe. Blagovne znamke, za katero se je strinjala, da je Miroslav Flisar zanjo družbi Mip DLML v stečaju štiri leta plačeval licenčnino in ni imela nobenih pomislekov, ko jo je Flisar na DML-jevi dražbi kupil za neverjetnih dvesto dvajset tisočakov. Sedaj zato, ker je po sodni poti dosegla vrnitev znamke Kekec pašteta v Pomurkino stečajno maso, celo zahteva in pričakuje, da DML kupnino za to znamko nakaže Pomurki v stečaju skupaj z doslej zbrano licenčnino.


Obenem pa stečajna upraviteljica v sodbi trdi, da blagovna znamka, ki jo je Flisar kupil, ni tista, ki jo uporablja, saj se je etiketa Kekec paštete v dvajsetih letih nekoliko spremenila in ni več identična tisti, kakršna je bila sprva registrirana. Trdi torej, da je Flisar kupil staro blagovno znamko, ki je ne uporablja, uporablja pa drugačno, novejšo blagovno znamko, ki da je še vedno v lasti Pomurke v stečaju. Pomurka je imela namreč poleg Kekec paštete registrirano še besedno blagovno znamko Kekec, ki pokriva vsa možna oblikovanja in dizajne in Flisar naj bi torej uporabljal to blagovno znamko.


Priznam, res je zapleteno in težko je razumeti. A če poenostavimo: Grilova je najprej dovolila, da je Flisar štiri leta plačeval licenčnino za blagovno znamko Kekec pašteta in da jo je na koncu kupil. Šele ko je preko sodišča v stečajno maso Pomurke dobila kupnino in licenčnino za to blagovno znamko, je Flisarju dala vedeti, da to sploh ni prava blagovna znamka in da jo je treba izbrisati. Naslednji korak bo verjetno, da bo od Flisarja zahtevala licenčnino za drugo blagovno znamko in mu jo ponudila v nakup.


Po mojem gre najmanj za zelo kreativno razlago zakonov o intelektualni lastnini. A ker gre za stotine tisočev evrov, se stečajni upraviteljici zagotovo ne bo nič zgodilo. Kajti pri nas preganjamo samo tiste, ki ukradejo eno pašteto.
joze.pojbic@delo.siBrod na Muri: Če ukradeš pašteto, letiš...

Foto: Jože Pojbič/Delo

Prijavi sovražni govor