Brodet s škarpeno: Ne žalite starih časov!

Pomembno je, da nas ne farbajo, in da Luka ni na mizi.
Objavljeno
09. april 2017 19.46
kolene
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Nikar ne verjemite, da so se vrnili zlati stari časi. V naših časih ni nihče čakal za Hrvaško. Za Italijo pa so čakali samo ta bolj štrombasti, ker so se domačini vedno spomnili ene več od tistih v Beogradu. "Beograjčani" so čakali, domačini pa švigali čez maloobmejne prehode. Eno je gotovo: Brusljem ne bo nikoli udarilo na stare jugo čase, in se nikoli ne bodo spomnili prepustnic. Pri njih pač deluje drugačna magnetna resonanca. Zato - ne žalit starih časov!

Je pa ena majhna podobnost: Tudi miličniki in cariniki so gledali brižnim revežem v spodnje hlače, medtem, ko se je elita vozila s Sputniki na Luno. Tudi tedaj nisi vedel, ali te bodo bolj pretipali, ko boš trepetal ob izstopu, da ti ne najdejo 500 lir v dvojnem žepu, ali bo huje na poti nazaj, ker bodo videli tvoje novospodvihane Rifle. Zaradi vsega tega je Škarpeno včeraj poklicala povsem deprimirana špijunka Dragonja Konekšen, ki tam živi od časov, ko Dragonja še ni premogla supermegaekstrasonikdigitalnega prehoda. Sporočila je, da se je včeraj zgodil še en konec sveta in posredovala apel, če bi lahko otroci v Nigeriji, Ugandi, magari tudi v Kongu, Sudanu, Čadu in tam okoli... zbirali obleke, hrano, vodo, gumbe, kemične, mleko v prahu, predvsem pa konzerve s čistim zrakom zanjo, za njene sosede in za vse ostale znane reveže v regiji. "Naše bučke, solato, radič, peteršilj in drugo korenje zdaj 24 ur na dan obdelujejo izpuhi iz stoječe kilometrske kolone. Zato nimamo nič proti, če nam pošljejo kakšno pero solate ali kak koren, ker so Bruslji naše njive spremenili v eko Adolf-plinske celice." Dragonja Konekšen je Škarpeno prosila, da poizve tudi, zakaj je tako nujno pretipati vsakega terorista, ki potuje iz Šengna ven. Če bi bila jaz Bruselj, bi vsem teroristom na stežaj odprla vrata in jih ne bi vprašala niti, kako jim je ime. Samo naj grejo. Tako pa mi gledamo potnike Hrvatom. Hrvati se razburjajo, da smo teroristi mi, in zato spuščajo potnike s trojno slovensko hitrostjo nazaj, ker je njim kot bi rekel keks postaviti pet tisoč dodatnih policajcev na ustrezna mesta. Število terorističnih akcij pa narašča premosorazmerno s kilometri ograj na mejah in milijoni vloženimi v "varnost." Kaos na kvadrat in ne stari časi!

Prva vladna stranka je po osemdnevnem sestajanju med ministrstvom za infrastrukturo in Luko Koper sporočila veselo in upov polno novico, da se bosta obe strani na to temo še večkrat sestajali. Škarpeni je kar odleglo. Bala se je, da bodo ravno včeraj sporočili žalostno vest, da so se že vse zmenili in da nadaljnjih sestankov ni treba več. Še bolj jo veseli zelo jasno sporočilo vodilne slovenske politike, da "Luka Koper ni na madžarski mizi." Sklepamo torej, da še zmeraj leži med Škocjanskim zatokom in Sv. Katarino. Namig je očiten: Koprčani se lahko brez strahu mirno lotijo farbanja jajc. "Pomembno je, da ne farbajo nas in, da Luka ostane, kjer je, za marmelado bomo že kako poskrbeli," je izjavil špicelj Ekmeš Pekmeš.