Brodet s škarpeno: Paštete, jušne kocke in suhe šljive

Nujno potreben šnelkurz prepoznavanja hrvaškega nategovanja.
Objavljeno
23. januar 2016 16.47
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Končno resne teme! Končno govorimo o problemih, ki spreminjajo svet, in lahko zbijamo šale na ministrske račune. Končno smo boljši od njih. Pa kaj hoče človek več od življenja? Zvečer sladko zaspi v veselem pričakovanju novega dne, novih gesel na kartonih, novoizumljenih prevar, plagijatov, novih opravičil, prinešenih na lisičjem repu, ki krasijo ta naš sicer tako pust vsakdan.

Zgodba o državnem sekretarju kleptomanu, ki ga je bolezen zapeljala, da je polnil žepe s paštetami, jušnimi kockami in suhimi šljivami, je do srca ganila Škarpeno. Moža bi morali razglasiti za mučenika. Še posebej če bi ga primerjali z državnim sekretarjem Borisom Š., ki si je pred desetletjem namazal na kruh precej bolj mastno in začinjeno »pašteto« in veliko »šljivo«. Potem je sicer kakšno leto odsedel na hladnem. Marmor si je privoščil, ko še ni bil minister! Kaj si drzne z milijardami kot minister, pa ta hip ne briga nikogar.

Mirko piše piarovska sporočila v času, ko bi moral voditi vlado (to je evidentno delo na črno!) in se v službenem času dogovarja o privatnem obračanju rib in lignjev na otoku Kurčola. Olajševalna okoliščina: naš Mirko je na vrhunsko inovativen način prikazal svojim državnim zelencem, kako nujna bo obvezna udeležba na šnelkurzu prepoznavanja hrvaškega nategovanja.

Zamude z vlaki, napačne železniške investicije, izgubljene milijardice in delovna mesta zaradi lukenj v infrastrukturni politiki ... in drugi najvišji dosežki te vlade, s katerimi se hvali Mirko, so, dragi bralci, piškin (kurin) dim, v primerjavi z afero Kako je Mirko ukanil Oreškovića, 3. del. Mirko je najprej počakal Oreškovića, da je rekel: »Peace, ljubav, bok,« potem pa mu je očitno precej nihilistično razpoložen zabrusil nazaj: »Piss ljubav, bog!«

Do proračuna kritične predstavnike stranke SD je nagovoril tudi koprski Boris Grozni: »Ne morem verjeti, da so se vsi štirje člani koprskega SD spet prebudili. Pozna se jim dolgo zimsko spanje: koprski proračun smo namreč sprejeli že pred 14 dnevi ...« Boris ima prav: zaspanci ga zlepa ne bodo ujeli. Se je pa tudi župan izneveril svojemu šolskemu projektu v Kopru, na katerega je dal ponosno napisati številko 63,3, to je odstotek tistih, ki so na referendumu glasovali za eno osnovno šolo. Svoje otroke je s te šole ob prvi priliki prepisal na zasebne šole v Italiji. V Kopru so se premalo naučili, je ocenil v slogu piss šolski sistem, bok! Če je sklepal po sebi, je krivičen, kajti nekdanji koprski šolarji so tudi profesorji na Harvardu in vodilni astrofiziki v New Yorku.

Lucijčani so od začudenja padli v kanal Fazan. Selan in Petan sta namreč rekla: Bossman, ti pojdi v Iran, da mi prevzamemo en park na dan. Kaj zdaj, bentí Lucijan, so b'li varnostniki zaman v tem parku noč in dan? In kaj poslej bo v parku lahk' taboril že vsak cegan? Je bil park Sonce zamenjan al' prodan? Če je bil Sellan, je bil prodan, če general Petain, pa gotovo izdan. Volk sit, župan (še) cel, lucijski park pa - pokozlan.