Celjski tlačani in knezi: Kultura v strehi

Za nekatere občinske kadre je znano, da so bolj počasni. Spet drugi so hitri.
Objavljeno
11. marec 2016 11.33
Brane Piano
Brane Piano
Ne moremo, da ne bi. Tlačane gotovo že močno dolgočasijo celjske kadrovske igrice z drobnimi prevarami podložnikov. Še bolj zehajo, ko se okoreli kronist ne zmore izogniti svojim priljubljenim temam, torej kulturi in požarom. Pa vendar spet o obojem.

Očitno še vedno velja, kakor so pred stoletjem in več vzklikali narodnozavedni Slovenci v čitalnicah, namreč, da kultura in prosveta naša bo osveta. S to razliko, da se zdaj s kadrovsko politiko v kulturi na naš račun šalijo knezi, ne pa, kakor je bilo njega dni, ko je slovensko podeželsko prebivalstvo s kulturo strašilo štajerske Nemce.

Prav dobro se še spomnimo, kako so lani celjski knezi hoteli odstaviti direktorja sodobnega občinskega muzeja Tončka, ker se je predstavljal za Toneta. Potem so mu muzej le pustili, ob tistem pa se še naučili, da s kadri ni heca. Zdaj so, morda zato, da ne bi spet v naglici sedli v koprive, objavili razpis za nov mandat direktorice občinskega zavoda za kulturo in turizem Milene. Njen strankarski šef Marko je dal objaviti razpis, na katerega se je lahko prijavila do danes, čeprav ji mandat poteče šele decembra, torej čez deset mesecev.

Smo se spraševali, kaj še bi lahko bili drugi razlogi za tako daljnosežno kadrovsko politiko celjskih knezov, in so nam prišepnili, da ima Milena nekakšne težave z delovno inšpekcijo in tožilstvom, pa ne bi bilo prav, da bi jo morda obsodili na več kakor pol leta prej, kakor bi jo spet imenovali za pet let.

Ampak to so samo hudobna tlačanska ogovarjanja, na katera nič ne damo in jim prav malo verjamemo. Če bi bila vsaj trohica resnice v govoricah, bi predsednik Marko gotovo ne želel imeti na vrhu Zavoda Celeia osebe, ki lahko njegovo stranko spravi v sramoto.

Čeprav, če malo razmislimo, ne bi šlo za prvi primer sramotnih kadrov v občinskih zavodih, pa drži, da bi jih bilo potem že preveč. Če se morda kdo sprašuje, zakaj so istočasno z Mileninim razpisali tudi nov mandat za direktorja in poveljnika – oba naziva navajamo, da več ne bo dileme, zakaj sme prejemati dodatek za stalno dosegljivost – celjskih gasilcev Janka, ki mu mandat poteče že junija, torej pol leta pred Mileninim, je tudi to mogoče pojasniti.

Za nekatere občinske kadre je znano, da so bolj počasni. Spet drugi so hitri. Kdo je hitrejši, kdo je vsak trenutek v pripravljenosti, da se prijavi, če ne prvi mestni gasilec? Zato je treba razpise za nekatere objaviti zgodaj, da se jim pred iztekom mandata kaj neprijetnega ne pripeti, za druge v pripravljenosti pa zadnji hipec. Z doslej navedenim je torej pojasnjeno vse.

Na začetku smo zapisali, da sta tokratna tema kultura in požari. Kdor misli, da napovedujemo skorajšnji nekulturen in ognjevit boj za knežje kadre, se nikakor ne moti.