Celjski tlačani in knezi: Pečke

Turisti bi lahko namesto v Benetke drli v Celje in se čudili vsesplošnemu pogrezanju
Objavljeno
26. februar 2016 16.48
Brane Piano
Brane Piano
Če bo iz te moke že kdaj sploh nastal kruh, bo gotovo zažgan. Mesijo ga na občini, mesijo ga na ministrstvu za kulturo, pečejo ga pa še ne. Zato bo poveljnik celjskih gasilcev Janko Požežnik še dolgo prejemal dodatek za dosegljivost, saj bomo v pečeh zakurili šele, ko bo vse drugo pogorelo, država pa nam bo kupila nove peči.

Debelo leto je že, kar je knezom zgorel zaščiteni Rakuschev mlin. Pa ministrstvo za kulturo nikakor ne utegne izračunati, koliko naj bi Celje plačalo odškodnine za kazen, ker je mlin v požaru izgubilo. Pa ko smo že pri tem, tudi tam je bil - ne pri zažigu, pač pa pri gašenju - zraven vedno dosegljivi poveljnik Janko.

Samo gasilci so pri nas hitrejši od zgodovine, ta pa je takoj za njimi na drugem mestu. Tako je spomeniško varstvo predlagalo, mestna oblast pa se je s tem strinjala in ta mesec so Rakuschev mlin, tisti, ki ga več ni, izbrisali s seznama zaščitenih lokalnih kulturnih spomenikov. Evo, to je ažurnost, to je učinkovitost, to je preteklost v službi tlačanov! Dokler je bil Rakuschev mlin zaščiten, mu je grozilo uničenje, zdaj pa ga pred ničemer več ni treba varovati. Na nekaj, česar ni, pač ni treba paziti.

Najbolje bi bilo, da bi spomeniško zaščito in posebno varstvo vzeli kar vsemu, kar je v Celju še posebnega, saj bodo sicer vselej neznani storilci, kakor v primeru celjskih nevarnih odpadkov, tudi tisto s tovornjaki odpeljali na črno odlagališče, če ne bo kar pogorelo, se podrlo ali utonilo. Da nevarnost ni iz trte izvita, spet potrjujejo celjski gasilci.

Poveljnik Janko je te dni v Zagrebu naročil nov čoln za reševanje tlačanov iz naraslih rek, deročih potokov in s streh poplavljenih hiš. Kaj nam je bilo treba obsežnih in dragih protipoplavnih ukrepov v porečju Savinje, ki so samo v Celju in okolici stali 40 milijonov evrov, če se še prvi mestni gasilec ne zanese na menda povečano poplavno varnost? Pa če gasilci tuhtajo, kako se pravzaprav gasi poplava, nas razjeda druga dilema. Bi bilo namesto regulacij in nasipov bolje kupiti več čolnov?

Za tiste milijone bi jih dobili kakšnih dva tisoč. Razdelili bi jih hišnim svetom in krajevnim skupnostim. Mesto bi preimenovali v Cenetke. Ob sobotah bi piškurje lovili. Ob nedeljah bi z družinami odpluli na ribiški piknik. Ko bi tlačani odšli iz mesta, pa bi turisti namesto v Benetke drli v Celje in se čudili vsesplošnemu pogrezanju. Drugega si pač ne moremo misliti, ko mestna oblast poziva socialno šibke občane, tiste, ki prejemajo socialno podporo, naj Eko sklad zaprosijo za subvencijo za nakup peči na drva - to je tisto gorivo, znano že pred Potočko zijalko, ki se mu danes reče lesna biomasa.

Vse naj torej zgori ali se potopi in Celje več ne bo ogroženo od ognja, vode in pomanjkanja turistov. Pa ne pozabite nabaviti pečke.