Iz dežele kralja Matjaža: 2019**

Še najbolj je nasrkal Veber, ki so ga, najbrž zato, da ne bi vladi delal še večje sramote, skrili v goščavo na Košenjak.

Objavljeno
27. marec 2015 22.26
Vlada na Koroškem, Miro Cerar
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Matjaževo kraljestvo je na materinski dan obiskala mati država. Kakšno lepo naključje, si boste mislili tisti bolj mehkosrčni (in amerikanizirani), a resnica je taka, da se mati država do Koroške že dolgo ne obnaša kot ljubeča, zaščitniška mati, temveč bolj kot hudobna mačeha, ki tako zanemarja svoje koroško dete, da bi ji ga socialna lahko že davno vzela. Matjaževi samorastniki zato niso ravno padali vznak od vzhičenja nad konvojem vladnih limuzin.

Predsednik vlade je ob koncu dneva tisočerih rokovanj oznanil, da je na Koroškem preverjal stanje duha. Kralju Matjažu je postalo močno nerodno, saj je bil prvi duh, ki je premiera in četo ministrov zjutraj pričakal pred dvorcem Bukovje, nezmotljivi duh po gnojnici. Smrdelo je kot za stavo, tako da se je bilo bolje čim prej umakniti v notranjost. A tam je duh po gnojnici že v preddverju zamenjal duh po kanalizaciji, ki je bohotno vel iz toaletnih prostorov. Očitno pa so vladi ti duhovi koristili, saj je potem, ko se je prebila skoznje do dvorane, neverjetno plodno sejala.

Sklenili so namreč, da je hitra cesta na Koroško nujna in da jo regija potrebuje, da ne bo odrezana od sveta (in lastne domovine). Za to ugotovitev je bilo potrebnih dva meseca temeljitih priprav, s katerimi se je premier pohvalil na vsakem koraku. Že dva meseca pred obiskom je namreč v Matjaževo kraljestvo napotil svoje odposlance, da so iskali največje probleme, in naposled se jim je posvetilo, da Koroška najbolj potrebuje hitro cesto. Pa to vam mi ves čas trobimo!!! Ne dva meseca, temveč dvajset! Ne mesecev, pač pa let!!!

No, nastavite štoparice, cesto bodo začeli graditi leta 2019. Matjaž je vse metikulozno zapisal v bukve, obrnil velikansko peščeno uro in ugotovil, da bo moral ob letnici 2019 narediti še vsaj dve fusnoti: prvič: vlada, ki je obljubila, da bo leta 2019 gradila, takrat v nobenem primeru več ne bo na oblasti, saj se ji mandat izteče 2018. Če ga bo dokončala. Torej bo cesto gradila neka druga vlada. Še nobena vlada naslednica pa ni rada izpolnjevala obljub prejšnje, ker ima vsaka neke čisto svoje cilje in vse od prej je seveda zanič. Če se poleg vlade menja tudi politična opcija, pa itak. Cerar in Gašperšič sta torej splanirala nekaj, kar najbrž sploh ne bo v njuni pristojnosti.

Drugi ministri so imeli pri Matjaževih dvorjanih lažje delo. Židan je v okviru vladne turneje uprizoril celodnevno turnejo od kmetije do kmetije, tako da je ob slovesu že težko dihal, kralj Matjaž pa je ugibal, ali je morda tudi združil prijetno s koristnim in pri koroških pavrih že nabavil velikonočno šunkico, jajčka, hren in potico. Slastno potico je dobil v dar premier Cerar, a je ni odvil in delil z ljudstvom. Še dobro, ker bi preveč spominjal na Marijo Antoinetto (če nimate za kruh, pa jejte potico). Še najbolj je nasrkal Veber, ki so ga, najbrž zato, da ne bi vladi delal še večje sramote, skrili v goščavo v planinski dom na 1522 metrov visokem Košenjaku. Županja Cigala, sicer veterinarka, je zagrozila, da ga ne izpusti, dokler jim te nekdanje stražnice, ki je na papirju še vedno državna, ne preda v trajno last. Hmmm... je kdo zadnje dni kje videl Vebra?