Londonsko oko: Dva milijona na sekundo
tor, 07.08.2012, 15:00
Londonsko oko: Dva milijona na sekundo
Michael Phelps morda ni največji šampion med olimpioniki, čeprav je najuspešnejši.
Morda ste ga že slišali, meni so dovtip povedali srbski kolegi. Zakaj Novak Đoković in Roger Federer nista prava domoljuba? Ker nikoli ne letujeta na morju v svojih državah. Ne vem, kolikokrat so se stiskali slovenski športniki na 43.157 metrih naše obale, vendar s svojimi londonskimi predstavami dokazujejo, kako radi imajo šport in svojo rodno grudo.

V posebno kategorijo sodi Michael Phelps, ki se je pri 27 letih upokojil, ker je v bazenih preprosto dosegel vse, kar si je želel. In še več. Če bi imel zasebni olimpijski komite, bi z osvojenimi 18 zlatimi, dvema srebrnima in dvema bronastima kolajnami zasedel 41. mesto na večni lestvici osvajalcev odličij na poletnih OI. Za njim bi zaostalo 165 držav, med drugimi Jamajka, 112-milijonska Mehika, Češka, Indija z vsaj 1,2 milijarde prebivalcev in tudi Slovenija.

Seveda bi našli tudi takšni, ki menijo, da si Phelps ne zasluži mesta med najboljšimi športniki v zgodovini OI. Imel je namreč veliko več možnosti za osvojitev kolajn kot tekmovalci v drugih panogah. Drži, toda hkrati tudi več priložnosti, da bi zatajil ali se upehal. Dokazoval se je v štirih plavalnih slogih, na štirih različnih razdaljah in vsakič proti 40 tekmecem, ki bi storili vse, da bi ga premagali. In tisti redki, ki jim je uspelo, bodo lahko nekoč pripovedovali vnukom, kako so v mladih letih prehiteli velikega Michaela Phelpsa. Legendo, o katerem je krožil glas, da ni imel ure, a ni nikoli zamudil.

Ameriški plavalni zvezdnik morda ni največji šampion med olimpioniki, čeprav je najuspešnejši. S še večjo gotovostjo pa lahko trdimo, da ni med najbogatejšimi udeleženci iger, četudi bi s seznama umaknili košarkarske in teniške ase. V minulih 12 mesecih je s pomočjo enajstih pokroviteljev zaslužil sedem milijonov dolarjev, torej manj, kot bosta v naslednji sezoni pospravila v ZDA Beno Udrih in Goran Dragić. Pred njim je kajpada tudi Usain Bolt, ki bo z nedeljsko zmago še dodatno obogatil svoje vire prihodkov. Vsaka sekunda finalnega dvoboja z Yohanom Blakom naj bi mu prinesla dva milijona dolarjev, ocenjujejo strokovnjaki za trženje, ki poudarjajo, da je zaslužek športnikov povezan z velikostjo avditorija in osebno všečnostjo. Federer denimo skoraj vsakodnevno nastopa na najvišji ravni v globalnem športu, njegove predstave so dostopne na brezplačnih televizijah, privlačijo pa tako moške kot ženske, kar je skoraj idealna formula za poslovni uspeh. Edina nevarnost je, da bi se ga manj zahtevni ljubitelji tenisa počasi zasitili.

Obstaja pa tudi druga plat medalje, ki priča o nesorazmerju med vloženim trudom in slavo. Žana Jereb se je na nedeljskem maratonu morala mučiti v nalivu dve uri in 42 minut, zato da je domala brez marketinškega učinka zasedla 88. mesto. Toda prav takšne zgodbe ponujajo čar OI.

Londonsko oko: Dva milijona na sekundo

Michael Phelps je v Londonu osvojil šest kolajn. Foto: FRANCOIS XAVIER MARIT/AFP

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se