Maljković ostaja selektor?
pon, 12.12.2011, 10:58
Maljković ostaja selektor?
Ponujata se dve možnosti. Poiskati moramo pot do boljše igre ali izumiti bližnjico do kolajne s slabo igro.
Potem ko je strokovni svet Košarkarske zveze Slovenije pred dvema tednoma analiziral poročilo strokovnega štaba reprezentance o nastopu na letošnjem EP v Litvi, se bo danes sestal še 13-članski izvršni odbor krovne organizacije. Na papirju ima pristojnost odločiti, ali bo Božidar Maljković ostal selektor, v praksi pa je zadnja poteza vedno v rokah ožjega vodstva zveze. V slogu: vi razpravljajte, mi odločamo.

Tako je bilo tudi lani, ko je Slovenija zasedla 8. mesto na SP, 6. med moštvi s stare celine. Tedaj je strokovni svet ocenil, da je izbrana vrsta v Turčiji celo presegla pričakovanja, vendar je Memi Bečirovič moral oditi v mučnih okoliščinah. Predsednik KZS Roman Volčič se je branil, češ da je ožje vodstvo KZS, v katerega šteje še generalnega sekretarja Iztoka Remsa in direktorja reprezentance Mateja Avanza, prepričalo člane izvršnega odbora, da bi si morali želeti več in bolje. Hkrati pa je seveda potegnilo iz rokava finančnega aduta. Kajti, če ne veš, kakšne so realne cene dobrih trenerjev in se ti kot športnemu volonterju ne sanja, kako priskrbeti 200.000 ali več evrov na leto, težko argumentirano sodeluješ pri izbiri, mar ne?

Zato je bil Volčič po 7. mestu na letošnjem EP tarča očitkov, zakaj vnovič navidezno potiska usodo selektorja in odgovornost v roke stroki, če je v resničnem življenju nihče več ne jemlje resno. In izrekel je naslednje besede: »Ne morem se spuščati v strokovne ocene, osebno pa menim, da igra ni bila na ravni, kakršno smo si želeli. Po analizi se bo sestalo ožje vodstvo KZS in se dogovorilo, kako naprej. Kajti na EP 2013 v Sloveniji kolajna ne bo več želja, temveč cilj...«

Po merjenju košarkarske temperature zadnjih tednov marsikaj daje slutiti, da bo Božidar Maljković ostal slovenski selektor. Prekinitev triletne pogodbe, ki ga veže do leta 2013, pač ne bi bila poceni. Sondiranje ponudbe in pogovori s teoretičnimi kandidati v minulih tednih pa so hkrati potrdili, da na tržišču ne mrgoli kakovostnih trenerjev, ki bi v okviru plačilnih zmožnosti KZS prevzeli odgovornost osvojitve kolajne na domačem EP, ki bo labodji spev za dolgoletne nosilce igre. Še posebej, ker je tekmovalni koledar za leto 2012 povsem prazen, skupina starejših košarkarjev pa je že dala vedeti, da bi prosto poletje veliko raje izkoristila za regeneracijo namesto za vadbo in niz prijateljskih tekem.

Ker so jih vodilni pri KZS dobili po prstih zaradi lanskega neupoštevanja strokovnega sveta in skrivanja za imenom izvršnega odbora, bi bilo logično pričakovati, da letos ne bodo obešali ocene stroke na veliki zvon, če bi imeli namen zamenjati Maljkovića. Namesto tega so pohiteli ponuditi podrobno poročilo, v katerem je med drugim zapisano: »Reprezentanca ni dosegla tekmovalnega cilja na EP. Toda ker zaradi objektivnih razlogov ni bila popolna, 7. mesta ne moremo oceniti kot neuspeh. Drugi cilji so bili doseženi, predvsem debitanti Mirza Begić, Zoran Dragič in Edo Murič so izvrstno izkoristili svojo priložnost. Pozitivno ocenjujemo tudi igro v obrambo, medtem ko je imel napad nekaj težav...«

Ponujata se torej dve možnosti. Poiskati moramo pot do boljše igre ali izumiti bližnjico do kolajne s slabo igro.


Maljković ostaja selektor?

Božidar Maljković Foto: Drago Perko

Prijavi sovražni govor