Maljković ostaja selektor?
pon, 12.12.2011, 10:58
Maljković ostaja selektor?
Ponujata se dve možnosti. Poiskati moramo pot do boljše igre ali izumiti bližnjico do kolajne s slabo igro.
Potem ko je strokovni svet Košarkarske zveze Slovenije pred dvema tednoma analiziral poročilo strokovnega štaba reprezentance o nastopu na letošnjem EP v Litvi, se bo danes sestal še 13-članski izvršni odbor krovne organizacije. Na papirju ima pristojnost odločiti, ali bo Božidar Maljković ostal selektor, v praksi pa je zadnja poteza vedno v rokah ožjega vodstva zveze. V slogu: vi razpravljajte, mi odločamo.

Tako je bilo tudi lani, ko je Slovenija zasedla 8. mesto na SP, 6. med moštvi s stare celine. Tedaj je strokovni svet ocenil, da je izbrana vrsta v Turčiji celo presegla pričakovanja, vendar je Memi Bečirovič moral oditi v mučnih okoliščinah. Predsednik KZS Roman Volčič se je branil, češ da je ožje vodstvo KZS, v katerega šteje še generalnega sekretarja Iztoka Remsa in direktorja reprezentance Mateja Avanza, prepričalo člane izvršnega odbora, da bi si morali želeti več in bolje. Hkrati pa je seveda potegnilo iz rokava finančnega aduta. Kajti, če ne veš, kakšne so realne cene dobrih trenerjev in se ti kot športnemu volonterju ne sanja, kako priskrbeti 200.000 ali več evrov na leto, težko argumentirano sodeluješ pri izbiri, mar ne?

Zato je bil Volčič po 7. mestu na letošnjem EP tarča očitkov, zakaj vnovič navidezno potiska usodo selektorja in odgovornost v roke stroki, če je v resničnem življenju nihče več ne jemlje resno. In izrekel je naslednje besede: »Ne morem se spuščati v strokovne ocene, osebno pa menim, da igra ni bila na ravni, kakršno smo si želeli. Po analizi se bo sestalo ožje vodstvo KZS in se dogovorilo, kako naprej. Kajti na EP 2013 v Sloveniji kolajna ne bo več želja, temveč cilj...«

Po merjenju košarkarske temperature zadnjih tednov marsikaj daje slutiti, da bo Božidar Maljković ostal slovenski selektor. Prekinitev triletne pogodbe, ki ga veže do leta 2013, pač ne bi bila poceni. Sondiranje ponudbe in pogovori s teoretičnimi kandidati v minulih tednih pa so hkrati potrdili, da na tržišču ne mrgoli kakovostnih trenerjev, ki bi v okviru plačilnih zmožnosti KZS prevzeli odgovornost osvojitve kolajne na domačem EP, ki bo labodji spev za dolgoletne nosilce igre. Še posebej, ker je tekmovalni koledar za leto 2012 povsem prazen, skupina starejših košarkarjev pa je že dala vedeti, da bi prosto poletje veliko raje izkoristila za regeneracijo namesto za vadbo in niz prijateljskih tekem.

Ker so jih vodilni pri KZS dobili po prstih zaradi lanskega neupoštevanja strokovnega sveta in skrivanja za imenom izvršnega odbora, bi bilo logično pričakovati, da letos ne bodo obešali ocene stroke na veliki zvon, če bi imeli namen zamenjati Maljkovića. Namesto tega so pohiteli ponuditi podrobno poročilo, v katerem je med drugim zapisano: »Reprezentanca ni dosegla tekmovalnega cilja na EP. Toda ker zaradi objektivnih razlogov ni bila popolna, 7. mesta ne moremo oceniti kot neuspeh. Drugi cilji so bili doseženi, predvsem debitanti Mirza Begić, Zoran Dragič in Edo Murič so izvrstno izkoristili svojo priložnost. Pozitivno ocenjujemo tudi igro v obrambo, medtem ko je imel napad nekaj težav...«

Ponujata se torej dve možnosti. Poiskati moramo pot do boljše igre ali izumiti bližnjico do kolajne s slabo igro.


Maljković ostaja selektor?

Božidar Maljković Foto: Drago Perko

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
1 komentar
baldrick        

Nikoli ne bomo imeli uspehov, če bo vsak lahko odstavil selektorja po trenutnem šankerskem navdihu. Maljković je superstrokovnjak celo za naše najboljše strokovnjake, kaj šele za novinarje. na voljo mu je bilo ponujeno triletno obdobje, v katerem se pričakuje kulminacija na EP v Sloveniji.
Šele PO tem obdobju bi se smeli pogovarjati o novem selektorju, razen če ne bi Maljković odklonil nadaljnega sodelovanja.
Je pa jasno, da lokalne mutivode skrbi, ker jim je že pred prvenstvom dal jasno vedeti, da o sestavi ekipe nimajo "pravo glasa" in da on ne bo toleriral nikakršnega vmešavanja.
Rezultat pa je bil primeren realnosti ekipe. Javnost in novinarji vse preradi pozabijo, kdo igra na drugi strani in kdo igra na naši strani. Igralci, ki so bili na vrhuncu pred petimi leti, v tem trenutku gotovo ne morejo biti na istem nivoju kot takrat. Potem smo pa še užaljeni, ker ne dajo več istega učinka, kot pred leti? Če nam selektor skuša to razložiti med vrsticami, pa tega itak nočemo slišati. jaz priznam, da si nisem predstavljal, da bi lahko Bena Udriha tako močno potrebovali. Ker se je tudi meni čas ustavil v trenutku, ko je bil Jaka top play pri Obradoviću.
Pustite Maljkovića pri miru. On za napačne odločitve celo odgovarja s svojim položajem in renomejem, medtem ko novinarji in komentatorji ne odgovarjamo z ničemer.

12. december 2011, ob 14:23:32
1 komentar
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej