Na Mars ali na Bloke

Ker je rdeči planet daleč, vozovnica do tja pa draga, razmislimo, kako sobivanje z bližnjimi narediti bolj znosno.
Fotografija: Se bomo ljudje na Marsu, kdaj ozirali za modro piko na nebu? (Fotografijo je sicer posnel rover Curiosity 31. januarja 2014.) FOTO: Nasa
Odpri galerijo
Se bomo ljudje na Marsu, kdaj ozirali za modro piko na nebu? (Fotografijo je sicer posnel rover Curiosity 31. januarja 2014.) FOTO: Nasa

Evropski vesoljski agenciji je uspel veliki met, na rdečem planetu so odkrili zaloge tekoče vode. Čeprav je voda, skrita pod plastjo ledu, zelo mrzla, je to lahko lepa novica za naš iz dneva v dan bolj prenaseljen planet.

Torej, če boste nocoj občudovali lunin mrk in Mars, ki bo navidez največji v zadnjih 15 letih, pomislite, da morda opazujete bivališče svojih prapravnukov.

Odkritje vode na Marsu daje navadnemu smrtniku več vzrokov za optimizem. Vodo na oddaljenem planetu je odkrila ista Evropa, ki z vsemi svojimi agencijami in varnostnimi ter podobnimi strukturami ne zmore najti niti ustrezno humane rešitve za migrantsko krizo.

Medtem ko se pri nas – k sreči še vedno lahko rečemo, da Slovenija sodi med razmeroma razvite države – veselimo velikega vesoljskega odkritja, se nekaj sto kilometrov južno od nas ob hrvaško-bosanski meji naši soljudje pulijo za čevlje. Kakršnekoli, da bodo le lahko v njih pobegnili čim dlje stran od grozot svojega doma in prišli čim bliže novemu upanju, razviti Evropi.

Sobivanje s soljudmi na našem modrem planetu se zdi vsako leto bolj podobno misiji nemogoče. Ne le da vse večji del prebivalstva vse težje živi s soljudmi drugačne barve kože, s soljudmi, ki govorijo drug jezik, ali s tistimi, ki verujejo v drugega boga. Ljudje imamo vse več težav živeti tudi s svojimi rojaki, prepogosto tudi s člani svojih družin.

Če pomislimo, kako pogosto nam je težko dostojno prenašati svoje bližnje, je odkritje vode na Marsu lahko dober obet za nas. In morda še boljši obet za vse tiste, ki so naši tečnobi izpostavljeni iz dneva v dan.

Ker je rdeči planet daleč, vozovnica do tja pa draga, razmislimo, kako sobivanje z bližnjimi narediti bolj znosno. Zase in zanje. Preden torej uidete na Mars, vkrcajte bližnje v avtomobil in jih peljite na Bloke. Tudi tam imajo vodo, veliko vode.

Preberite še: