Pivo z rdečo zvezdo 
ali Coca-Cola s svastiko?
ned, 24.06.2012, 18:02
Pivo z rdečo zvezdo 
ali Coca-Cola s svastiko?
Na prvih steklenicah Coca-Cole naj bi bil kljukasti križ. Svastika. Ali gospod superminister sploh razume, kaj to je!?
Ko so na začetku 16. stoletja začeli čarovništvo obravnavati kot zločin zoper božje veličanstvo in ga s tem izenačili s herezijo, so svetna sodišča prevzela inkvizicijske postopke. Zlahka si predstavljamo, kakšne posledice je imela takšna izbira. Ko sta se vaščan ali vaščanka zapletla v takšno mrežo, sta se le redko iz nje izmotala brez posledic.

Sedanji slovenski »superminister« je očitno strokovnjak za čarovništvo in herezijo. Svetna sodišča so prevzela inkvizicijske postopke. Ustavno sodišče je določilo, da se nič več ne sme poimenovati po Titu, ni se jim pa zapisalo, da nič več ne sme biti poimenovano po Hitlerju, Mussoliniju, Francu, lažnih papežih, Cezarju in po predjamskih (nekrščanskih) ljudeh. Slovenija je z ustavnim sodiščem in s »superministrstvom« zabredla v debilnost, kakršne ni bilo že nekaj desetletij. Gre za povratek inkvizicijske miselnosti.

Ko je Bog ustvarjal svet, je po šestem dnevu začutil potrebo po počitku. In je pač počival. Ustvaril je dela prost dan (ali prazen dan) in odtlej imamo sleherni teden po en praznik. Razlaga, da je slovanska beseda praznik nastala iz (dela) prazen dan, je sicer malce negotova (vse po Matjažu Kmeclu, skupna knjiga Zastave vihrajo).

Kakor koli že, čemu je bilo Vsemogočnemu treba po šestem dnevu počivati!? Vsemogočnost menda pomeni tudi neskončno neutrudnost, »dejavnost« nikoli zaustavljenega mlinskega kolesa. Ampak to niti ni pomembno. Če se je šesti dan odločil počivati, se mu je zgodilo nekaj hudega: v ta prazen časovni prostor so se kot oceanska voda vsuli kljukasti križi, rdeče zvezde in drugi simboli profanega sveta. Pravzaprav se je Bogu (neodgovorno) malce zadremalo.

O rdečih zvezdah in kljukastih križih mi je povedal nekaj več zgodovinar Božo Repe. Rdeče peterokrake zvezde – ki so bile tako rekoč prepovedane na zadnji proslavi samostojnosti – imajo »delovno dobo« že skoraj pet tisoč let. Iz Kitajske. In so potemtakem vse kaj več kot simbol komunizma. To bi »superminister« moral vsaj bežno poznati, a mu očitno ni pomoči. Tudi to bi lahko vedel, da se nekatere ameriške bojne enote označujejo s peterokrako rdečo zvedo.

Zgodovinar Božo Repe me je presenetil s podatkom, da je tudi na pivu Heineken rdeča peterokraka zvezda. Odšel sem v hladilnik in ugotovil, da je res tako. In še huje: na prvih steklenicah Coca-Cole naj bi bil kljukasti križ. Svastika. Ali gospod superminister sploh razume, kaj to je!? Seveda je ta simbol zlorabil nacizem, toda v prvotnih vedah Azije je pomenil zdravje, razumnost, ljubezen in pravzaprav vse najboljše. Končalo pa se je s koncentracijskimi taborišči. Kot zdaj na Slovenskem. Evropa zna ugonobiti vse. Tudi sebe.

To »tunkanje« v vprašanje rdečih peterokrakih zvezd bi lahko še pripisali kakim pouličnim poniglavcem in postopačem, ne pa nekemu »superministru«. To je res pouličnost.

Je to konec komentarja?


Pivo z rdečo zvezdo 
ali Coca-Cola s svastiko?

Rdeče peterokrake zvezde – ki so bile tako rekoč prepovedane na zadnji proslavi samostojnosti – imajo »delovno dobo« že skoraj pet tisoč let. Foto: Roman Šipič/Delo

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
14 komentarjev
paparazzo

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

27. junij 2012, ob 18:24:57
sofia

Bebast je tudi Jež. A Repe mu je moral povedati, kaj pomeni rdeča zvezda in kaj pomeni svastika? Ne moreš verjeti. In Jež se rad baha z neko kao razgledanostjo! Pa še računalnika ne zna uporabljati.
Ne bi mu bilo treba spraševati Repeta, na guglu bi odtipkal rdeča zvezda in svastika in bi vse izvedel. Simpl kot pasulj. Očitno pa ne za Ježa, ki živi v nekih drugih časih.
http://en.wikipedia.org/wiki/Red_star

http://en.wikipedia.org/wiki/Swastika

25. junij 2012, ob 21:33:38
sofia

Kako bebasti so levaki, se vidi tudi iz "komentarja" blaza12.

Kaj je ta človek naklamfal! Brez veze.

25. junij 2012, ob 21:22:50
sofia

ariela
je tipičen levak. Moralni in intelekturalni bankrotiranec.
V njegovih (njenih) spodnjih komentarjih ni enega argumenta. Samo pljuvanje.
Tipičen je tudi zato, ker priznava, da bere samo rdeče medije. Zato so levaki tistim, ki smo malo bolj razgledani in beremo vse (tudi tuje medije) brezupno bebasti. Zato je levake tako lahko sesuti.
LOL

25. junij 2012, ob 21:18:20
blaz12

@ ariela
saj ves, poturica goriji je od turcina...
ce si sel v Jajce po poteh AVNOJ-a in pisal svetle misli o Titu in skodljivosti demokracije, potem moras sedaj to prikriti. To naredis tako ,da si ves penast in ihtast na vse, kar je rdece (in se zeni, bogi revi, odrekas, da bi ti bila vsec v rdecem)

Dr. Pucnik, ki je bil res faca, in ni bil nikoli med ta rdecimi, je bil kriticen in konstruktiven moz, ki je kot vitez stal nasproti reformistom iz ZK, in ki v tistih kriticnih dnevih in letih niso bili nic manjsi vitezi od njega.

Nato pa pride nek mulo, ki je v zaporu jedel sladoled and "he stole the show". Enkrat je bilo vprasanje v dokumentarnem filmu na RTV SLO, kaj bi se zgodilo, ce bi ga vojasko sodisce res zaprlo v Beograd za 3 leta zaradi veleizdaje domovine.

In se mi utrne - kaj pa ce bi bilo danes bolje, ce bi ga?

Zgodovina uci, da je Aleksander Veliki generala perzijske vojske, ki mu je ponudil, da mu izda in izroci za nagrado svojega kralja, dal brez besed ubiti.

25. junij 2012, ob 16:59:59
blaz12

Hm, tisti, ki mislite, da nikomur ne bi padlo na pamet poimenovati ulice po generalu Francu, ki je zrusil legitimno izvoljeno spansko vlado ob podpori Mussolinija in Hitlerja in nezmotljive katoliske svete cerkve, se moti.
Izvolite iz svoje zaplankanosti, ki je jezku ne moremo ocitati, pa si poglejte na
Google , zemljevidi
vtipkajte general franco

ali pa

vtipkajte mussolini.

Get your facts stright first...

Za dolfeja pa res ni zadetkov. Glede tega so se pa res potrudili.

25. junij 2012, ob 16:45:34
ariela

Prav zanimivo je prebirati komentarje desno usmerjenih bralcev Dela. Še bolj zanimivo pa je,da ga sploh prebirajo..,ker meni namreč niti slučajno na misel ne pride,da bi brala Demokracijo ali Reporter,ker je "poden" od novinarstva in iz njih je možno videti vse tisto,kar objektivni in pametni novinarji ne bi smeli niti misliti,kar šele pisati. Torej,novinarji Dela,lahko vam je v čast,ker ste dobri in objektivni novinarji in čeprav vas desni bralci pljuvajo na vse strani,vas vendarle tudi berejo. Pri "svojih" kot zgleda,kljub temu,da jih malikujejo,tega ne najdejo.

25. junij 2012, ob 13:46:52
Neznan

Na tak način se da opravičevat tudi morebitne svastike ali kake druge domobranske oznake. Češ simbol je bil zlorabljen za hudodelstva. Tudi o tem bo v bodoče debata čeprav danes kobajagi nihče ne razmišlja o pozitivnih stvareh nacizma, fašizma, izdaje,...

Ježe se problema loteva na napačnem mestu. Ni problem v simbolu, problem je prepoved določene ideje. Zvezdo seveda so zlorabili, to pa ne pomeni, da NOB ni eden od temeljev Slovenije. In idejo NOB se je prepovedalo.

Slaba popotnica za prihodnost. Ko bo zopet treba na okope se bo marsikdo zamislil ali se splača prodat glavo zato, da bo čez nekaj let nek plešast preprodajalec smrti s pljuvanjem po žrtvovani glavi gradil politično kariero. Vsaj zase lahko rečem, da se tudi približno ne bi žrtvoval.

25. junij 2012, ob 11:44:17
novacdani1971

Če bi Jež zrihtal, da Heniken http://www.google.si/search?q=heineken&hl=sl&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=QzDoT575KarS4QS9wezSAQ&ved=0CHQQsAQ&biw=1280&bih=909 pokrije vse stroške proslave, bi bila rdeča zvezda tudi uradno dovoljena. Kaj bi bilo, če bi proslavo sponzorirala Coca Cola z desnosučno svastiko (hakenkreutz)? http://investmentwatchblog.com/coke-bottles-may-require-cancer-warning-label-if-drink-ingredients-not-changed/#.T-gyDRdzrSk . Jebat ga, vsi bojo morali nastopati nazaj, dokler se ne najde sponzor, ki nima zgodovinskih simbolov. Mogoče je tale pravi, vsaj slike živali ustrezajo http://www.google.si/search?q=heineken&hl=sl&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=QzDoT575KarS4QS9wezSAQ&ved=0CHQQsAQ&biw=1280&bih=909#hl=sl&tbm=isch&sa=1&q=milka&oq

25. junij 2012, ob 11:43:55
sofia

Mene zanima, koliko denarja zmeče Delo za tale klobasanja od Ježa.
O vsebini je škoda vsake besede.
Kaj hoče povedati z abotnim navajanjem, da je znak rdeče zvezde že zelo stara reč? In da je rdeča zvezda na pivski konzervi? Kakšna debilnost! A Jež trdi, da je Stanovnikova rdeča zvezda sposojena s pivske piksne?
Debilno do amena.

24. junij 2012, ob 22:57:01
Neznan

Ježu je zakuhalo. Se mu pač dogaja.

24. junij 2012, ob 22:38:08
wayfarer

O Hitlerju, Mussoliniju, Francu in ostalih nima smisla razpravljati (glede prepovedi ustavnega sodišča), ker NIKOMUR NE PADE NA PAMET, da bi kaj po njih poimenoval. Med Heinekenom in Coca-Colo je pač očitna razlika ta, da eno še vedno obstaja, drugo je "bilo na prvih steklenicah". O (ne)pristranskosti Boža Repeta pa tudi nima smisla razglabljati. Toliko.

24. junij 2012, ob 20:50:24
jaz

neznan, mešate vzroke in posledice

24. junij 2012, ob 20:38:58
darmar

Jež, dobro veš, da je bila izključitev praporščakov rezultat Stanovnikovih izpadov, od Dražgoš, do podtikanja kukavičjega jajca na volitvah. Žal se ne boš spremenil, ker je tvoj stil rezultat vzgoje komunističnega sistema in kar se ježek nauči, to ježek zna.

24. junij 2012, ob 19:20:51
14 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej