Pogled strokovnjaka: Žbogar danes »mladinec«, jutri šampion
pet, 10.08.2012, 12:00
Pogled strokovnjaka: Žbogar danes »mladinec«, jutri šampion
Vasilij Žbogar bi s svojo profesionalnostjo moral biti vzor vsem.
Vasilij Žbogar je na londonskih igrah jadral odlično za tekmovalca, ki ima v eni najbolj zahtevnih jadrnic tako kratek staž. Med prekaljenimi morskimi volkovi na čelu s trikratnim šampionom Benom Ainsliejem je bil s triletnim stažem pravzaprav »mladinec«. Če k njegovi neizkušenosti dodamo še zanj zelo težavne razmere, bi za kaj več kot 6. mesto in enakovreden boj za kolajno do zadnje regate potreboval veliko kilometrino, predvsem pa več denarja in časa, da bi nabral izkušnje.

Prestop iz laserja v finn je zelo zahteven, ker v glavni vlogi ni zgolj jadralsko znanje, ampak tudi oprema. Jadrnice, jadra, jamborji itd. za najtežji enosed namreč niso na voljo na prostem trgu in jih je treba posebej naročiti. Za dobro jadranje je treba vse natančno testirati in prilagoditi posameznikovim telesnim lastnostim ter seveda načinu jadranja. Žbogar je imel po vseh peripetijah in premajhni podpori v domačih logih premalo časa, da bi se 100-odstotno pripravil za Weymouth, kar nenazadnje dokazuje zaplet s sposojenim jamborom na igrah. Del pomanjkanja časa pa gre tudi na rovaš nastopanja na prestižnem pokalu Amerike. Če se bo Žbogar v naslednjih letih osredotočil na finn, ima vse možnosti, da v Riu de Janeiru štarta na zlato kolajno. Prepričan sem, da bo Ainslie po toliko letih zamenjal razred, vsi drugi pa so normalno premagljivi. Kako pa se zna Vasko pripraviti na največja tekmovanja, je pokazal tudi v Weymouthu.

Podobne težave s kilometrino, vendar na precej nižji tekmovalni ravni, je imel Karlo Hmeljak. Prehod iz tehnično zahtevnega dvojca 470 na laser, kjer sta glavni prvini izkušnje in telesna moč, je bil za Hmeljaka pretežak. Zanj je bil velik uspeh že to, da se je uvrstil na OI. Posebna zgodba je ženski dvojec Tina Mrak-Teja Černe. To, da sta bili med najslabšimi v Weymouthu, me ni presenetilo, kot me tudi ni zaslepila kolajna na EP, kjer je bila, z nekaj izjemami, drugorazredna konkurenca. Dekleti že nekaj let nazadujeta. Posamezni prebliski tega niso spremenili. Teja je bila denimo precej uspešnejša s sestro Aljo. Čeprav smo ju v klubu in v strokovnem svetu zveze že pred leti opozarjali, da sta si izbrali prelahko pot, se na pripombe nista ozirali. Načina dela in razmišljanja nista želeli ali pa nista zmogli spremeniti. Šli sta svojo pot, posuto s »čokolatini«. Jadranje je zelo trd šport, v katerem je garanje večji del uspeha. Žbogar bi s svojo profesionalnostjo moral biti vzor vsem. Menim, da Mrakova in Černetova nimata tekmovalnih niti psihičnih zmogljivosti, da bi uspešno šli naprej in se približali deseterici, o kateri sicer veliko govorita. V zaostrenih gospodarskih razmerah, ko bo denarja za šport čedalje manj, ga bo treba zelo racionalano trošiti. Bolje kot ga zapravljati za regate v Miamiju in drugih oddaljenih prizoriščih, ki ne prispevajo ničesar k napredku, ga je vlagati v prihodnost, predvsem pa v tiste posameznike in posadke, ki so resnično obetavni in sposobni doseči velike rezultate.

Pogled strokovnjaka: Žbogar danes »mladinec«, jutri šampion

Vasilij Žbogar. Foto: William West/AFP

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
4 komentarji
Neznan

Pozdravljen "strokovnjak" iz olimpijskih iger v Pekingu. Ni bilo deseterice, mar ne? Objavljate strokovna mnenja po naročilu g.Žbogarja in g.Orla? Kaj drugi jadralci niso vredni, da dobijo svojo priložnost? Res žalostno, kaj se s športom dogaja v naši, nekoč športno uspešni državi, kjer se je dalo enake možnosti vsem. Sicer pa, v katerem klubu ste?

01. oktober 2012, ob 00:06:54
Someone

Na koga so se pa slovenci osredotocili? A na Vasilija? Pa da sploh ne omenjam nosilca slovenske zastave na otvoritveni slovesnosti, ki je na veliki glas izjavljal da bo domov prnesu zlato kolajno... Potem pa so vsi ostali krivi.
..ja zato pa so britanci v jadranju pobrali 5 odlicij, 1 zlato ter 4 srebrne kolajne!! Koliko pa slovenci??
Mislim da lahko med slovenskimi sportniki prestejemo na prste ene roke tiste, ki po ne uspehu priznajo da je krivda za polom prav njihova. In to je za mene pravi sportnik!

13. avgust 2012, ob 20:38:35
baldrick        

hmmm Someone...

prepričan sem, da ima GB še kar nekaj odličnih jadralcev, vendar se je vse osredotočilo na big Bena, ostali pa so lahko ploskali ali pa igrali sparing partnerje. Z vidika lova za kolajno je to sicer razumljivo, s športne plati pa nekoliko manj.

13. avgust 2012, ob 09:06:06
Someone

Well well well..

Spostovani gospod Dusan Puh, dejte ze 1 x nehat s takimi in drugacnimi izgovori in iskati opravicila ki nimajo ne repa ne glave. To da je bil Vasilij 6. pomeni da je bilo 5 jadralcev bolje pripravljenih, 5 jadralcev ki so preprosto bili boljsi. Vasilij je v preteklosti dokazal da se lahko kosa z najboljsimi, tokrat to ni bilo tako.

V Londonu zivim ze 7 let in ni mi dolgo rabilo da pridem do spoznanja kje slovenci gresimo? Ce bi se vodilni mozje, v tem primeru v JZS, usedli za eno mizo, zdruzili vse moci in bogato znanje ki ga premorejo zato da bi slovensko jadranje napredovalo, verjamem da bi nasi jadralci obirali sadove. Ne, to se zal ne bo nikoli zgodilo, v to sem kot upokojeni jadralec trdno preprican!

Za vzor vam je lahko jadralni "team GB", ki je na letosnjih igrah, na celu z jadralno legendo Ben AINSLIE-jem, dokazal da politika ne spada v sportne vode!

I'm proud to be British.

12. avgust 2012, ob 23:31:34
4 komentarji
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej