Pretepaška zvezda

Javnost je Johnu Scottu namenila največ glasov za tekmo zvezdnikov, kar je sprožilo valove navdušenja in hkrati ogorčenje.

čet, 28.01.2016, 15:00
Javnost je Scottu namenila največ glasov, kar je sprožilo valove navdušenja in hkrati ogorčenje, ker naj bi »fantje z računalniki in preveč časa« uničili glasovanje.

Začelo se je kot še eno spletno norčevanje, ko je Grega Wyshynskija, avtorja vplivnega hokejskega podcasta Marek vs. Wyshynski, ujezilo novo spreminjanje pravil tekem na dnevu zvezdnikov. Liga NHL namreč že dolgo išče recept, kako nanj pritegniti gledalce. Nikogar ni zanimal dvoboj vzhodne in zahodne konference, še manj Severne Amerike proti preostalemu svetu. Po novem bodo iz vsake divizije nastopili le trije igralci na ledu (in vratar), tako kot zdaj potekajo podaljški. Ker o udeležencih glasujejo hokejski navdušenci, je Wyshynski nekoliko zlobno predlagal, naj glasujejo za Johna Scotta. V času blaženosti in bede družbenih medijev se je šala bliskovito razrasla v spletno kampanjo.

Triintridesetletni Scott je hokejski pretepač, izumirajoča vrsta igralcev, ki bolj kot po hitrem drsanju slovijo po trdih pesteh, na ledu pa predvsem pazijo na zvezdnike moštva ter po potrebi kakšnemu nasprotniku navijejo ušesa. V sodobnem hokeju hitrih in spretnih orjakov, kjer si nihče ne želi nepotrebnih poškodb ali obtožb o trajnih posledicah grobe igre, skoraj ni več potrebe po takšnih silakih. Z 203 centimetri in 118 kilogrami je Scott grozeča gora, v osmih sezonah je igral le na 285 tekmah, zbral enajst točk in skoraj vsakič moral na klop za kaznovane igralce, skupaj je na njej presedel 542 minut.

Ko se je začelo glasovanje, se je sprva otepal nenadne slave. »Nočem svojega imena na naslovnicah zaradi šale,« je sporočal navijačem in odkritosrčno priznal, da si ne zasluži udeležbe na tekmi zvezdnikov. Čeprav bi se mu to zdelo strašno fino. Javnost ni uslišala želje, ampak mu je namenila največ glasov, tako da je postal kapetan tihomorske divizije (v njej sta tudi soigralca Anžeta Kopitarja iz losangeleških Kraljev, vratar Jonathan Quick in branilec Drew Doughty). To je sprožilo valove navdušenja in hkrati ogorčenje, ker naj bi »fantje z računalniki in preveč časa« uničili glasovanje.

Štrene je še bolj zamešalo moštvo Kojoti iz Arizone, ki je tri tedne pred tekmo zvezdnikov Scotta prodalo v Montreal, kjer so ga nemudoma poslali v nižjeligaško moštvo v St. John'su na Novi Fundlandiji. Kar je sprožilo ne samo vprašanja, ali bo sploh lahko nastopil na dnevu zvezdnikov, ampak obtožbe o zaroti vodstva NHL, ki naj bi se na ta način hotelo znebiti zadrege s Scottom. V Montrealu namreč niso znali pojasniti, zakaj so sploh kupili igralca, ki ga ne potrebujejo. Nazadnje je moral komisar lige NHL Gary Bettman zagotoviti, da bo Scott ne samo prišel na led, ampak da bo lahko nosil majico svojega novega moštva iz Ameriške hokejske lige.

Prijavi sovražni govor