Proti-slovja: Ko umre tudi ideja
Sat, 11.02.2017, 10:00
Proti-slovja: Ko umre tudi ideja
Bomo 60 let evropskega združevanja slavili z razpadom na Evropo dveh, treh... Evrop?

O »Evropi dveh Evrop« je bilo v nemškem političnem žargonu dolga desetletja prepovedano govoriti. Negativen prizvok se je držal tudi podobne skovanke o »Evropi koncentričnih krogov«, v kateri bi nemško-francoska lokomotiva evropski vlak z izdatno finančno pomočjo najbolj razvitih vlekla tako, da bi kompoziciji vendarle še sledile tudi najbolj počasne članice. Kajti Evropska unija je od nekdaj veljala za skupnost enakih vrednot, enakovrednih držav, medsebojne solidarnosti in tudi medsebojne pomoči. Se kdo še spomni, koliko sta je bili pred tridesetimi leti deležni Španija in Portugalska, da bi čim prej dohiteli skupnost?

Nekaj let po vstopu obeh iberskih držav je padel berlinski zid. Socialistične nevarnosti za zahodni kapitalizem na lepem ni bilo več. Sledil je »veliki pok« in čas združitvenega navdušenja, ko so »stare« članice hitro ugotovile, da se da s pomočjo »novim« tudi dobro zaslužiti, dokler finančna kriza ni uničila še te evropske solidarnosti. Evropa je na oltarju varčevanja mirne duše žrtvovala svoji evrski članici Grčijo in Ciper, Slovenija pa je z obljubami, kaj vse da bo še »privatizirala« (prodala) za las ušla.

Evropske ideje so že takrat začele umirati. Česar med finančno krizo ni uničila finančna nesolidarnost članic, je z begunsko krizo dokončala človeška nesolidarnost, od »več Evrope«, ki bi jo zaradi problemov z evrom še kako potrebovali, pa je na koncu ostalo zgolj več več žic in več ograj. In za njimi nakopičenega strahu pred vsem tujim, kar lahko privede kvečjemu do skupne evropske vojske. Če si Donald Trump seveda ne bo premislil.


Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.

Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela, d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor